Itthon » Oktatás

Pontért zabálják a gyerekek a kultúrát

Nem kell fizetned a múzeumban és kedvenc olvasmányaid is olcsóbban szerezheted be a könyvesboltban. Csak a kártyát kell felmutatnod. Menő, nem?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Biró Mihály

Utcára került az iskola (videó)

Levelek hulltak, grafikák, festmények lobogtak a...
allatvilagnapkikep

Állat volt a napiban

Gyanútlanul mentem a Csillagvár Napköziotthonba és ez...
Tudasz01

Tudászban ki a jó?

Egész Székelyföld itt lesz a történelmi vetélkedő...

Annára várnak a srácok
Annára várnak a srácok
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2015. június 02., 13:36
0 hozzászólás. 

Néhány napja elindult az Unipoint rendszerben a kultúrkártya program, amellyel a gyerekeket ösztönöznék kultúrafogyasztásra, azaz könyvkölcsönzésre, múzeumlátogatásra.

Egyelőre két székelyudvarhelyi intézmény, a Haáz Rezső Múzeum és a városi könyvtár vesz részt a porjektben, melynek lényege, hogy egy tízlejes kártya megvásárlásával ingyenesen látogatható a múzeum, illetve pontokat lehet gyűjteni, amelyek később könyvvásárlásnál használhatók fel.

Pont így kell használni

Minden egyes könyvkölcsönzésért és múzeumlátogatásért 5 pont jár, ezt a kártyán regisztrálják, és minden öt pont 15 százalékos kedvezményt jelent a Bagolyvár és Corvina boltokban egy könyv megvásárlásakor. Például kiveszel egy könyvtári könyvet, ezt regisztrálják a kártyádon, kapsz 5 pontot, majd a boltban megvehetsz egy olyan könyvet, ami esetleg nincs meg a könyvtárban 15 százalékkal olcsóbban.

kulturkartya3

A kultúrkártyát egyébként nemcsak kultúra fogyasztására használhatják a gyerekek, az Unipoint rendszerben (erről itt írtunk bővebben) résztvevő boltok bármelyikében elfogadják azt.

A program létrehozói hat iskolával vették fel eddig a kapcsolatot, és már több mint 1 100 gyerek vásárolta meg a kártyát. Mind a pedagógusok, mind a diákok pozitívan fogadták a kezdeményezést. A működtetők számára az volt a kérdés, hogy a szülők, akiknek fizetniük kell érte, hogyan fognak viszonyulni. Egyelőre, úgy tűnik, jól vizsgáznak a szülők is – közölték keddi sajtótájékoztatójukon a projekt résztvevői.

Piros pont a szülőknek is

Lukács László vállalkozó, a rendszer kezdeményezője megjegyezte, hogy a megkeresett iskolák között nagy különbségek vannak a jelentkezők létszáma szempontjából, azt azonban nem sikerült beazonosítaniuk, hogy mi az oka ezeknek a különbségeknek. A pedagógusok, intézményvezetők egyaránt lelkesen álltak a dologhoz, ebben nem lehet a hiba – mondta.

kulturkartya

Csütörtök óta már több mint 100 kártyahasználat is történt. Csak a keddi délelőttön, amikor általános iskolai osztályok látogatták meg a Haáz Rezső Múzeumot, 20 gyerek mutatott fel kártyát.

A kultúrkártya elfogadására más intézmények is mutatnak hajlandóságot, a Székelyföldi Filharmónia jelezte, hogy szeretné, ha a kártyahasználattal népszerűsíthetnék a komolyzenét a diákok körében – számolt be Miklós Zoltán, a múzeum vezetője. Attól sem zárkóznak el, hogy Székelykeresztúron is bevezessék a kártyát, hogy az ottani gyerekek is ingyen részesülhessenek az Udvarhelyen igénybe vehető kulturális lehetőségekben. Ősszel pedig Csíkszeredában fognak bele a pontgyűjtő kártya bevezetésébe.

Kártyás vagy? Menő vagy!

Miklós Zoltán annak örvendett, hogy a kártya által családi programmá vált a múzeumlátogatás. Egy elsős kislány például az apukáját és a testvérét vette rá, hogy elmenjenek vele hétvégén a múzeumba. Egy másik gyerek pedig a nagytatáját cipelte végig az Anna, asszonysors a XX. században c. kiállítás meredek lépcsőin. A gyerekek közt menőnek számít, hogy érkezéskor csak felmutatják a kártyát, és amíg a többiek 2,5 lejért nézelődhetnek, számukra ingyenes a látogatás. A múzeum annak is örülhet, hogy a kártya eladásából származó jövedelem az ő számlájukra érkezik majd meg, hogy ezzel is pótolják az ingyenesség miatti bevételkiesést.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."