Itthon » Oktatás

Aláírásgyűjtéssel a játszóterekért!

A legtöbb székelyudvarhelyi játszótér állapota kritikán aluli, vélik a szülők. Kilyén Médiszdea édesanya aláírásgyűjtésbe kezdett.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Biró Mihály

Utcára került az iskola (videó)

Levelek hulltak, grafikák, festmények lobogtak a...
allatvilagnapkikep

Állat volt a napiban

Gyanútlanul mentem a Csillagvár Napköziotthonba és ez...
Tudasz01

Tudászban ki a jó?

Egész Székelyföld itt lesz a történelmi vetélkedő...

Akarsz-e játszani?
Akarsz-e játszani?
szerkesztoÍRTA: BALOGH RÉKA ADRIENNE
2015. szeptember 22., 15:41
4 hozzászólás. 

Sokan panaszkodnak a közösségi oldalakon, hogy sokszor életveszélyes játékok veszik körül a gyerekeket egy-egy játszótéren, az állandó szeméthalomról nem is beszélve. Van, aki ezzel le is zárja a saját részét az ügyben.

Médiszdea viszont konkrét javaslattal állt elő nemrég a Facebookon: aláírásokra, a polgármesteri hivatalhoz intézett kérésre és kommunikációra van szükség, nem egymásra mutogatásra.

A közösségi oldalon lehetett olvasni nemrég, hogy az általános elégedetlenség után te konkrét lépésre szántad el magad a játszóterek ügyében. Mire gondoltál?

Szeretnék leadni egy kérést a polgármesteri hivatalnál. Tömören egy oldalban megfogalmaznám, miért fordulok a városházához, viszont egy mellékletben minden egyes játszóteret szeretnék megemlíteni, és röviden leírni, mi velük az aktuális probléma.

Ez a kis csúszda például használható – mutat a Győzelem utcai játszótér műanyag csúszdájára. Ezen a játszótéren inkább a szemetelés a legnagyobb probléma. A kis és nagy parkban lévő két fő játszótér viszont használhatatlan, sőt a gömbfák miatt most már kritikán aluliak.

jatszoter7

Vannak egyenesen életveszélyes játékelemek is egy-egy játszótéren. Véleményem szerint az a baj, hogy akik ezzel foglalkoznak, azoknak valószínűleg nincs kisgyermeke, egyikük sem jár játszótérre. Itt van ez a betoncsúszda, ami a 7-8 éveseknek méretre tökéletes, de fent a fogantyúnál az én gyerekem például éppen kifér, és kizuhanhat. Ha rátennének ezekre egy-egy hálót, máris biztonságosabb lenne.

Mit hiányolsz általánosságban a leginkább a játszóterekről?

Igazából az ötletességet hiányolom, mert nem kell mindenhez pénz. Itt van például ez a betoncsúszda, ami nem nyújt szép látványt. De ha valaki támogatna festékspray-vel, biztosan találnék egy lelkes fiatalt, aki akár szivárványszínűre is lefújná. Más játszótereken is a betonelemeket ugyanezzel a megoldással szebbé lehetne tenni.

Valahogy elejét kellene venni a rongálásoknak is, például ötletesen, humorosan megfogalmazott kifüggesztett házirenddel. Néha látok szülőket, hogy mit meg nem engednek a gyermekeiknek a játszótéren. Valahol azt kéne megérteni, hogy ha ma örömet is okoz a gyereknek nagy köveket dobálni a műanyag csúszdára, holnap már nem lesz, amin lecsússzon.

jatszoter5

A szemetelés és a rongálás a mi hibánk. Most meg olyan világban élünk, hogy meg sem szólíthatod más gyermekét. Ha, mondjuk, kitennénk egy ötletesen megfogalmazott házirendet, az anyukák már unalmukban is elolvasnák, és talán el is szégyellenék magukat, ha a gyerekük nem viselkedik megfelelően. Azt is szorgalmaznám, hogy válasszák külön az egész kicsiknek és a nagyobbaknak szánt játékokat. Sőt fel is lehetne címkézni azokat, hogy melyiket kiknek ajánlják, illetve használati utasítást írni rájuk. Ezt bármelyik reklámcég meg tudná csinálni, akár támogatás gyanánt is.

A városháza tervezi a játszóterek felújítását, te erről mit tudsz?

Tavasszal az újságban lehetett értesülni arról, hogy a két fő játszóteret teljesen fel akarja újítani a városvezetés, és hogy a pénz is megvan rá. Ehhez képest nem történt semmi, és már itt az ősz. Valószínűleg nem szerepel a játszóterek ügye a prioritások között. Ezért is szeretném ezt e felhívást megtenni, hogy lássák, nem csak egy-két családot érint ez a probléma. Aláírásgyűjtést is szeretnék kezdeményezni, a közösségi oldalon megosztanám, hogy mikor, melyik játszótéren érhetnek el azok, akik szeretnék aláírni az ívet. Arra is gondoltam, felkeresem a napköziket, és megkérem a vezetőséget, hogy kitehessem az íveket. Ott sok érintett jár, nagyobb lehet a siker is az aláírások gyűjtésében.

Hány aláírásra van szükséged?

Minél több, annál jobb. Nem csak a közvetlenül érintettekhez szólnék most, hanem azokhoz is, akiknek a tágabb családjában, ismeretségi körében van kisgyermek, aki használja ezeket a játszótereket. Az ő támogatásuk is nagyon fontos lenne.

Amiben szükségem van segítségre még, az a játszóterek állapotfelmérése. A Bethlen-negyedi játszótereket ismerem, a többit nem igazán. Jó lenne, ha mások is segítenének megtudni, mik a problémák, és ötleteket is adhatnak, mit lehetne kitalálni a probléma megoldására. A kérésem mellé csatolnám az ésszerű javaslatokat is.

Kérted szervezetek, alapítványok segítségét?

Sikerült felvennem a kapcsolatot az SZKA vezetőségével, akik szívesen támogatnának az apróbb felújításokban. Erre szükség is lenne, mert az a pénz, amit erre szánnak, valószínűleg nem elég mindenre.

jatszoter9

Márpedig a kisebb játszótereknél is fontos, hogy ha nem is olyan korszerűek, de élhetők, használhatók legyenek. Az alapítvány azt is felajánlotta, hogy a nyomtatási költségeket vállalja, illetve, mielőtt leadom a kérést, szakmailag segítenek a lehető legérthetőbb, legtömörebb megfogalmazásban.

Említetted, hogy szívesen felkeresnél vállalkozókat is, mint esetleges támogatókat.

Előbb meglátjuk, mi lesz az aláírásgyűjtés és a kérés eredménye. Ha meg is keresném őket, elsősorban nem pénzt kérnék, hanem alapanyagot egy-egy javításhoz. Az ilyen lehetőségekkel élve és a városházával karöltve már el lehet eredményeket érni. Ha bárki úgy érzi, hogy cége tudna segíteni valamivel, szívesen fogadjuk a felajánlásokat.

Számítasz arra, hogy a városvezetés komolyan veszi a kérést?

Én nagyon remélem, hogy igen. Jártam már Balánbányán, ami Udvarhelyhez képest igencsak kicsi város, de a játszóterek, amiket láttam, tiszták voltak, körülkerítettek. A csúszdák nem voltak töröttek, a hinták sem voltak leszakadva. Nem kell magunkat Marosvásárhelyhez hasonlítani, ott mások a feltételek, de Udvarhelyen lehetnének sokkal jobb körülmények.

Azt szeretném, ha a városháza konkrétumokkal állna elő, és mindenképp kikérné az anyukák véleményét is, mert igazán mi látjuk közelről a problémákat.

Miközben beszélgetünk, nem tudom levenni a szemem a karnyújtásnyira lévő, ketrecbe hiába zárt kukákról. Érthetetlen módon a rácsokon belül a kukák közvetlen közelében tisztaság van, a ketrecen kívül a WC-kagylótól a kupacba gyűjtött faágakig minden van. Nem beszélve a szétdobált palackokról, chips-es zacskókról. Nem egy kellemes látvány sem a játszótéren játszó gyermek, sem a szülő számára. Arról nem is beszélve, hogy Médiszdea szerint a homokozóba viszik a guberálók kiválogatni a kihalászott zsákmányt. Egyszóval a szemetelés is nagy probléma a játszóterek körül, de erről nagy valószínűséggel nem csak a guberálók tehetnek.

jatszoter3

– Tisztán emlékszem, hogy amikor indult ez a ketreces szeméttároló, mindenkinek volt kulcsa hozzá. Aztán elhagyták, elfelejtették az emberek, és a guberálók meg már le is szakították a rácsokat. Miért nem követjük külföld példáját, hogy a szociális segélyből élők igenis legyenek kötelesek közmunkát végezni, és időnként mondjuk kitakarítani egy-egy játszóteret, közteret?

A szülői szemétgyűjtési akciók nem sikeresek?

Volt nem egy kezdeményezés a szemétszedésre, ami után a rend csak egy-két napig tartott.

Lyuk hátán lyuk fotók: Balogh Réka Adrienne

Ráadásul nem azok a szülők jönnek szemetet szedni, akik amúgy szétdobálják. Azt látom, hogy amikor a parkon keresztül mennek az iskolások, szétdobálják a ropis, chipses zacskókat, tejes dobozokat, kifliket. Nem kell mindent a guberálókra fogni.

Más szülőre, anyukára számítasz, vagy egyedül vágsz neki?

Beszéltem már pár anyukával, akik ebben-abban tudnak segíteni, és ezt örömmel is veszem. Ma már konkrét javaslatokat is kaptam szülőktől, és elindult az aláírásgyűjtés is többek segítségével. Így már úgy érzem, lesz értelme a mellékletnek is, hiszen azok a szülők teszik a javaslatokat, akik használják az adott játszóteret.

jatszoter4

Azt gondolom, hogy reálisan kell látni a helyzetet, és el kell fogadni, hogy nem lesz pénz mindenből a legjobbra. Persze meggyőzni sem akarok senkit az én meglátásaimról, mert én is egy hétköznapi anyuka vagyok, de azt fontosnak tartom, hogy panaszkodás helyett valamit kezdjünk el tenni ebben az ügyben. Igazából nem akarok előre rohanni, a kérés megírása és az aláírásgyűjtés nem nagy dolog, a továbbiakat majd meglátjuk.

Kilyén Médiszdea kezdeményezésének fejleményeiről mi is beszámolunk Önöknek, de a Facebookon naponta követhetik az eseményeket. Addig is, ha sajátjuknak érzik a problémát, keressék bátran őt egy-egy aláírás vagy javaslat erejéig!



4 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
kisfaludi rezső
2015-09-24 22:06:02
Tisztelt Médiszdea,először is minden elismerésem a kezdeményezésért,bármikor számithat ,nem csak az aláirásomra,,viszont,,pl Vásárhelyen a Weekend telepen be vannak avatva a szociális munkások.Tehát,ha a pénzre rá van szorulva,rá lehetne bizni,pl 1 játszótér rendbentartását,ha nem vállalja,akkor nem kell a pénz.Sokan visszaélnek a szoci pénzel,nem tesznek semmit érte,holott sokan dolgoznak ugyanannyiért.Amig,az Udvarhelyi Tanács,nem képes felfogni,hogy a szociális munkásoknak is minimális lekövethető munkát kell adni,addig sajnos,ök kapják a pénzt,és minden szemetes,,,mert emberekül képesek vagyunk egymásra mutogatni...Pl,1 szociális segély(kb 700 ron)--1 játszótér karbantartása..,aki visszautasitja,annak nem kell a pénz,.Amugy sok sikert (f)(f)(f)
avatar
Fekete Éva
2015-09-25 00:22:25
Az előzményekről ...
Szeptember első napjaiban egy másik kedves és lelkes édesanya kezdeményezésére elkezdődött egy mozgalom a játszóterek felújításával kapcsolatosan. Ezzel kapcsolatosan szeptember 10-én egy megbeszélés volt szervezve, melyre minden Udvarhelyszéki Anyák közösségébe tartozó (több, mint 700) édesanya, kismama, nagymama meghívást kapott. Ezen a találkozón, bár pár édesanya tudott részt venni, a beszélgetés mégis (úgy tűnt) sikeresen zárult. Tervek, célok, javaslatok, megoldások lehetőségeire kerestük közösen a választ. Végül, Médiszdea elválásunk után úgy döntött, hogy ő más ütemben, más erőforrások kihasználásával (melyek nem egyeznek az egyesületünk és közösségünk szellemével), egyedül szeretné ezt megvalósítani. Mindenkinek joga van a szabad döntéshez és egyéni erőlelépésekhez. Szerveztünk egyetért az ügy, fontosságával, szükségességével és továbbra is felajánljuk a segítségünket, mint ahogy tettük azt a legelején! Sok sikert és mielőbbi megvalósításokat kívánunk!
avatar
olvaso
2015-09-25 11:48:32
Kedves Eva
A media az ami a legtobb segitseget tudja nyujtani. A politikusok csak igy tesznek valamit ertunk. Ezt, eddig Médiszdea inditotta el a cikk szerint, es pont ma valaki alairatott velem is egy ilyen ivet.
Nem csak beszelni kell rola, hanem tenni is.
Ha szeptember elso napjaiban elkezdtek mozgolodni, akkor eddig (szeptember utolso napjai) mar abba is maradt a mozgolodas, ha nem volt konkret tovabbi cselekedet.

Ha pedig volt, akkor azt irja le, es kerjen on is segitseget, ne leszoljon valakit, amiert probalkozik.
---------
Ha megvolt mar reg a penz, akkor a valasztasok elott latszatmunkalatokat fognak ilyen teren is vegezni.
A jelenlegi varosvezetesben ket fokozat letezik relantin, es csusztatott egyes.
Fel kell ebreszteni oket.
avatar
Fekete Éva
2015-09-25 12:54:51
Kedves Olvasó!
Mindig olyan könnyű az ismeretlenség fátylába burkolódzni és onnan osztani a tanácsokat és megmondani mit és hogy kellett volna. Ön mit tett a városért az elmúlt 15 napban??? Egy ilyen témát nem lehet csak úgy lufifújás módjára elintézni.
Örülök, hogy aláírta a kezdeményezést, mert ez egy jó kezdeményezés és KELL!!! És szervezetünk szívesen támogatja, mint azt az előző hozzászólásban is leírtam!!!!
Viszont megkérdezném, hogy olvasta a hozzá tartozó levelet is, ami benyújtásra kerül? Mert az esti előadáson (amin kb 100 személy vett részt) még nem volt fejléce se a táblázatnak, hogy mit és miért kell aláírni ... és fel sem vállalta senki, hogy beszéljen erről. Pedig ez nagyon JÓ és SZÜKSÉGES cél!!! Nem hibákat keresek a munkájukba és nem is szóltam le kezdeményezést, csak helyesbítettem a cikkben elhangzottakat. Sokszor felajánlottam/felajánlottuk a segítségemet/segítségünket.
Anyukákat képviselek, azt az oldalt, amelyik szereti az igazságot és a becsületességet.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."