Itthon » Oktatás

Most kell dönteni a szülőknek!

Megkezdődtek az óvodai iratkozások, a szülőket két szakaszban várják.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Biró Mihály

Utcára került az iskola (videó)

Levelek hulltak, grafikák, festmények lobogtak a...
allatvilagnapkikep

Állat volt a napiban

Gyanútlanul mentem a Csillagvár Napköziotthonba és ez...
Tudasz01

Tudászban ki a jó?

Egész Székelyföld itt lesz a történelmi vetélkedő...

Anyukák, startvonalra!
fotó: Egyed Ufó Zoltán/archív
szerkesztoÍRTA: BALOGH RÉKA ADRIENNE
2016. május 06., 16:31
1 hozzászólás. 

A székelyudvarhelyi kilenc állami és egy egyházi óvoda mindegyikében megkezdődtek a visszairatkozások. Ez annyit tesz, hogy május 19-ig várják azon gyermekek szüleit, akiknek gyermekeik már óvodások, és a következő évben is azok maradnak még.

Az új gyerekek beiratkozása 23-ától indul hivatalosan, de már mindenhol vannak érdeklődő szülők.

Mint megtudtuk, nem minden intézményben indul kiscsoport, mert gyakori az óvodáknál a vegyes csoportos megoldás. Így a Csicsergőben, a Napsugárban és a Villanytelepi napköziben egy-egy húsz fős kiscsoportba várják azokat a gyerekeket, aki szeptember 1-jéig betöltik a harmadik életévüket.

A Kipi-Kopi viszont már három, az Eszterlánc napközi pedig két új kiscsoportot is indít. A többi óvoda, és mintegy tizenöt főig a Villanytelepi Napközi is a vegyes csoportjait tölti fel az újonnan érkező lurkókkal.

Nincs mindenhol tipegő csoport

Mivel a város egyetlen bölcsődéjében állandó a túljelentkezés, óriási az érdeklődés a szülők részéről a tipegő csoportok iránt. Az engedéllyel rendelkező ilyen csoportokat indító óvodákban, mint a Ficánka, a Napsugár, és az Eszterlánc, kilenc-tizenöt fős csoportokba várják a kettő és három év közötti gyerekeket, ahol megfelelő végzettséggel rendelkező ún. kisdednevelők veszik majd szárnyaik alá a tipegőket.

A Ficánka a csereháti, erre a célra kialakított épületében fogadja a legkisebbeket, a Napsugárban a már működő tipegő csoportba fogadnak még öt újonnan érkező kicsit, míg az Eszterlánc Napközi új, maximum tizenöt fős csoportot indít a három év alatti gyerekeknek.

Tipegő csoport indítása céljából több óvoda is leadta a kérést a minisztériumban, de egyelőre nem kaptak választ, így még nem tudni, hogy a Kipi-Kopiban, vagy a Csillagvárban tudják-e fogadni a legkisebbeket.

Azok, akik esetleg egyik fent említett tipegő csoportba sem férnének be, próbálkozhatnak a többi óvodánál is, hiszen sok helyen prioritást élveznek azok a kicsik, akiknek nagyobb testvérük már az adott intézménynek az óvodása. Ebben az esetben azonban feltétel az is, hogy a kistestvér legalább két és fél éves legyen.

A vegyes csoportokat tekintve a Ficánkában, a Csillagvárban és a Zsibongóban nyolc-nyolc, a Ferences Nővérek által működtetett Nardini Napköziben négy, a Tamási Áron útiban kettő, a Villanytelepi Napköziben pedig egy vegyes csoport indul, ahol az iskolába induló gyerekek létszámától függően veszik fel az újonnan érkezőket. A Ficánkában két, a Villanytelepi Napköziben pedig egy román csoport is működik, ahová szintén várják a nem csak román anyanyelvű gyerekeket.

Néhol ragaszkodnak a széklet-garat vizsgálathoz

A beiratkozási formanyomtatványt az intézmények maguk adják, de ezen kívül szükség van a gyermek születési bizonyítványára, a családorvosi igazolásra az oltási adatokkal együtt, valamint mindkét szülő személyi igazolványára és munkaigazolására is. A Zsibongó és a Ficánka napközik ragaszkodnak a garat-széklet vizsgálat eredményeihez is, ami nem lehet több, mint tíz napos. A Nardini óvodában pedig csak azokat a gyerekeket fogadják, akiknek van a megkeresztelésüket igazoló okiratuk is.

Abban az esetben, ha túljelentkezés van, a legtöbb helyen prioritást élveznek azok az iratkozók, akiknek a testvére már odajár, vagy a lakhelyük az óvodához közeli, de több helyen azt is figyelembe veszik, ha a szülők munkahelye van közel az intézményhez.

Az óvodaigazgatók mindenhol hangsúlyozták, nagyon fontos, hogy a szülők előbb döntsenek, és csak utána menjenek beíratni csemetéiket, mert a számítógépes rendszer csupán egy lehetőséget ad erre.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
VirgilStarkwell
2016-05-13 11:01:37
Kedves Egyed Ufo Zoli!

Mi lesz a szentegyházi fatolvajos riporttal? Nem folytatódik? Csak nem rád ijesztettek?
Pedig nagyon várjuk itt Szentegyházán, hogy felkavard az állóvizet!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."