Itthon » Oktatás

Lemondanak az újonnan kinevezett igazgatók

Azok az udvarhelyi tanintézmények jártak jobban, akik nem jelöltek alternatív intézményvezetőt. Náluk a régi vezetőség maradt az iskola élén.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Biró Mihály

Utcára került az iskola (videó)

Levelek hulltak, grafikák, festmények lobogtak a...
allatvilagnapkikep

Állat volt a napiban

Gyanútlanul mentem a Csillagvár Napköziotthonba és ez...
Tudasz01

Tudászban ki a jó?

Egész Székelyföld itt lesz a történelmi vetélkedő...

Peda3
Benedek Elek Pedagógiai Líceum, fotó: Gál Előd
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2017. január 11., 16:08
0 hozzászólás. 

Elkezdődött az új év a tanintézetekben is hétfőn, a tanfelügyelőségnek január 6-ig kellett kineveznie a intézmények vezetőségeit. Korábban írtunk róla, hogy az új módszertannak köszönhetően nem volt kinevezhető az, aki nem jelent meg vagy nem teljesítette az állások betöltéséhez szükséges versenyvizsga feltételeit.

Alternatív igazgatókat jelöltek

Volt néhány problémás eset Székelyudvarhelyen is, hiszen több iskola igazgatója, illetve aligazgatója, esetleg mindkettő elbukta a vizsgát, vagy a szükséges képzettség hiányában nem jelent meg azon.

A vezetőség nélkül maradt intézmények tantestületei javaslatot tehettek egy olyan, alternatív vezetőre, aki ideiglenesen a tanév végéig betölti a funkciót. Az alternatívával előálló intézmények ragaszkodtak ugyan a régi vezetőséghez, de kijelöltek egy személyt, aki el tudja látni majd az igazgatói feladatokat, ha minden kötél szakad.

Voltak azonban olyan iskolák is, amelyeknek a tantestülete nem adott le erre vonatkozó javaslatot. Ezek az iskolák január 6-án igazgató nélkül maradtak, az alternatívákkal előálló intézményeknél azonban kinevezték a javasolt személyeket.

Augusztus előtt versenyvizsga lesz

Január 9-én Pavel Năstase frissen kinevezett oktatási miniszter lehetővé tette a megmérettetésen elbukott pályázók kinevezését. „A miniszter úr hétfőn egy videókonferencián azt mondta, az a szándékuk, hogy augusztus közepe előtt szervezzenek még egy versenyvizsgát, de azelőtt meg kell vizsgálniuk a jelenlegi módszertant" – tájékoztatott Görbe Péter főtanfelügyelő.

Az új rendelet értelmében hétfőn kinevezték az eddig funkcióban lévő személyeket, tehát azoknál az iskoláknál, ahol nem érkezett javaslat új vezetőre, és ahol ragaszkodtak a régihez. Így lett kinevezhető a Móra Ferenc Általános Iskola igazgatója, Ferencz Viola és Tifán Irén aligazgató is. A Kós Károly Szakközépiskolában Boros Árpád, a Tamási Áron Gimnáziumban Benczi Tibor, a Palló Imre Zene- és Képzőművészeti Szakközépiskolában pedig Jakab Zoltán is megőrizheti aligazgatói pozícióját, hiszen a közösség minden tantestületi gyűlésen támogatta őket.

Továbbra is vállalják a tisztséget

Ott van fennakadás a gépezetben, ahol a tantestületek alternatívát neveztek ki a posztokra, hiszen ezek a lehetséges személyek funkcióba kerültek 6-án, és most sorra adják be lemondásukat. Az Eötvös József Szakközépiskolában, a Benedek Elek Pedagógiai Líceumban és a Csillagvár Napköziotthonban is ez a jelenlegi helyzet. A főtanfelügyelő szerint a szerdai napot még megvárják, hiszen még szerda reggel is érkezett lemondás a tanfelügyelőségre. „Ha az, aki ideiglenesen jelölve volt, felmondott, akkor ki tudjuk nevezni a volt igazgatót, hogyha továbbra is úgy áll a jegyzőkönyvben, hogy őt támogatják" – magyarázta Görbe.

Lukács Kingától, a Csillagvár Napköziotthon volt igazgatónőjétől megtudtuk, jelen pillanatban ugyan Gáll Anna az intézmény vezetője, de hétfőn már ő is benyújtotta lemondását. „Újra szavazott a tantestület, mert meg kellett erősíteni, aktuális dátummal, hogy továbbra is engem akarnak. Egyöntetűen mindenki igennel szavazott, azt a jegyzőkönyvet beküldtük a tanfelügyelőségre, a beleegyezésemmel, miszerint továbbra is vállalom a tisztséget" – mondta el Lukács Kinga.

A Benedek Elekben ugyanez a helyzet, a keddi tantestületi gyűlés után az ideiglenes igazgató elküldte lemondását a tanfelügyelőséghez, úgyszintén a régi igazgató, Bálint Mihály is jelezte, hogy vállalná tovább az intézmény vezetését, mivel a tantestület támogatja ebben. Trinfa Pálmát nem értük el, de úgy értesültünk, az Eötvös esetében is hasonló a helyzet.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."