Itthon » Oktatás

Ezt a szerencsét: pont azt kellett írni, amit átismételt a reggel!

A reálosok jól jártak a román érettségin, a humán szakosok viszont csak a kötőszavakat értették a versből.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Biró Mihály

Utcára került az iskola (videó)

Levelek hulltak, grafikák, festmények lobogtak a...
allatvilagnapkikep

Állat volt a napiban

Gyanútlanul mentem a Csillagvár Napköziotthonba és ez...
Tudasz01

Tudászban ki a jó?

Egész Székelyföld itt lesz a történelmi vetélkedő...

A reálosok örülnek, a humánosok nincsenek elszállva fotók: Gál Előd
A reálosok örülnek, a humánosok nincsenek elszállva fotók: Gál Előd
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2017. június 26., 13:16
0 hozzászólás. 

A humán szakosoknak nehezebb volt a román érettségi tételsor, mint a reálosoknak – mondja Sándor Bíborka, akivel már a Bethlen Gábor utcában futunk össze az érettségi után. A Benedek Elek Pedagógiai Líceum pedagógia szakos érettségizője szerint nehéznek találták a humán szakosok a román érettségi tételeket.

„Az első tétel a szokásoshoz képest nehezebb volt, a második is, a harmadik tételt, aki megtanulta, tudta" – sorolja Bíborka a nehézségeket.

Rosszul nyomtatott csúnya román szavak

Az első tétel egy ismeretlen vers volt, amiből tulajdonképpen csak a kötőszavakat értették, olyan szavakat tartalmazott, amiket nem volt honnan ismerniük. A második tételnél pedig érvelő szöveget kellett írniuk az iskola utáni tevékenységek fontosságáról a színházra fókuszálva.

biborka

A harmadik tételhez Marin Preda Moromeții című regényének két szereplője közti viszonyt kellett elemezniük. A második tételnél furcsán volt megfogalmazva a felhívó szöveg, sok olyan részletet belefoglaltak, ami elvonhatta az érettségizők figyelmét - részletezi Bíborka.

Ráadásul a tétellap is rosszul volt nyomtatva, az első tétel sokkoló hatása után fordított egyet, hogy nézze meg a második tételt, hát azon is az első tétel szerepelt: „Futkorásztak, hogy nyomtassák újra a tételeket". Lejárt legalább a legnehezebb  – összegez a lány.

Mi az a figuri de stil magyarul?

Úgy érzem, nem kaptunk olyan vészes tételt, nem tudom, hogy azért-e, mert pont az volt, amit nagyon szerettünk volna: a harmadik tételben egy novella, a Moara cu noroc vagy egy regény, a Ion.

Az első tétel nekünk is vers volt, de nem olyan nehéz szerintem – mondja Német Ágota, a Tamási Áron Gimnázium természettudomány-angol szakos végzőse. Volt benne – mi ez a figuri de stil magyarul? – sok költői kép, úgyhogy azokat is bele lehetett foglalni.

nemetagota

A második tétel pedig a kommunikáció fontossága a csapatmunkában volt, erről is lehetett hasalni. Inkább a második tétel volt nehéz számomra, összeszedni a gondolatokat, ez komplexebb volt, mint a többi.

Nem merem megmondani, hányasra számítok, még a javítókulcsot sem nézem meg. De úgy érzem, kihoztam magamból a maximumot – teszi hozzá.

A sok lány után kipécéztünk egy fiút is.

Fancsali-Berkeczi László a Palló Imre Művészeti Szakközépiskola zene szakos diákja. Ahhoz képest, milyen kellemesen csalódott az érettségiben, elég szelíden baktat hazafelé.

fancsali-berkeczi-laszlo

„Jó volt. Pont azt kaptuk, amire számítottam, és ami át volt ismételve az előző napokban. Elég jól sikerült úgy érzem. A mi iskolánkból mindenki reálos tételsort kapott, körülbelül húsz lecke volt, amiket tudni kellett, ebből a Moara cu noroc-ot a reggel átismételtem, úgyhogy azt választottam a Ion helyett" – sorolja a délelőtt történteket.

László szerényen közepesre, hetesre értékeli a teljesítményét. Azt mondja, az április közepén lezajlott próbaérettségi után fogott hozzá komolyabban a tanuláshoz. Az utóbbi két hétben pedig rettenetesbe kapcsolt: reggel 8-tól este 10-ig készült az érettségire. A neheze lejárt, még a történelemtől tart egy kicsit, a magyartól és a választott tantárgy földrajztól nem fél annyira. Kedvesek voltak a felügyelő tanárok, jó hangulatban zajlott az első érettségi napja – számol be.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."