Itthon » Oktatás

Csak Románia ne lenne!

Véres tételt kaptak bioszból, vaktérképeket és matek feladatot földrajzból. Jövőre nekifoghat Vilmos bácsi is az érettséginek.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Biró Mihály

Utcára került az iskola (videó)

Levelek hulltak, grafikák, festmények lobogtak a...
allatvilagnapkikep

Állat volt a napiban

Gyanútlanul mentem a Csillagvár Napköziotthonba és ez...
Tudasz01

Tudászban ki a jó?

Egész Székelyföld itt lesz a történelmi vetélkedő...

Már csomagolnak az érettségizők fotók: Gál Előd
Már csomagolnak az érettségizők fotók: Gál Előd
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA, GÁL ELŐD
2017. június 30., 16:46
0 hozzászólás. 

Lejárt az utolsó próbatétel is, pénteken a választott tantárgyból érettségiztek a diákok és a volt diákok. Kémia, fizika, biológia, informatika, földrajz, filozófia, logika és érveléstan, közgazdaságtan, pszichológia és szociológia tantárgyakból bizonyíthatták az életre való felkészültségüket.

A földrajz egy népszerű tantárgy, a legtöbb általunk megkérdezett végzős azt választotta, csak Románia térképe fogott ki rajtuk. Volt még bioszos, és állítólag fizikát is választottak élő emberek, de mi nem találkoztunk velük.

Még mindig könnyebb, mint a közgáz

Tamás Zsófia szerint nem volt túl nehéz a földrajz, csak a Románia földrajzával kapcsolatos kérdések voltak kicsit nehezebbek. „Kaptunk egy Európa- és egy Románia-térképet, ezekhez voltak kérdések, és egy statisztikai feladatot. Számolni kellett, adatokat meghatározni. Ki kellett számolni, hogy két időpont között mennyit változott egy adott terület népessége.

elsoelso

A Kós Károly Szakközépiskola turisztika-intenzív angol szakos diákja utólag úgy érzi, hogy jól ment neki az érettségi, „a tételek is könnyűek voltak ahhoz képest, hogy mire számítottunk. Úgy érzem, hogy a magyar ment a legjobban, és a matek, a román volt nehezebb. A földrajz könnyebb volt, mint a közgáz, azért választottam".

Már készül a pótvizsgára

Na nem földrajzból, hanem románból. Úgy érzi, megtörténhet, nem lesz jó vége annak, hogy négy évig nem sikerült az osztálynak és a román tanárnak egy hullámhosszra kerülnie.

elsolany

Hiába vett plusz órákat, és az ott tanultakat sikerült hasznosítania a vizsgán, úgy számolta a javítókulcs alapján, hogy nem lesz meg az átmenő – mondja Zsófia osztálytársa, Márton Réka. Továbbra is készül majd a tanárával és a pótszesszióban újra próbálkozik, ha elvágják.

"Megkönnyebbültem most, hogy lejárt minden, kicsit stresszes voltam, hogy jaj, most mi lesz" – számol be az érettségi előtti lelkiállapotáról.

Brit tudósok kimutatták, a fiúk szégyenlősebbek

Alig búcsúzunk el a lányoktól, két jóképű srác jön velünk szembe. De bármennyire is jól áll nekik a fehér ing-fekete nadrág kombó, Bálint Zsolt és Bodrogi Botond nem szeretnék, hogy lefényképezzük őket. „A lányok nyíltabbak lesznek" – tanácsolnak el, de mi kitartóak vagyunk. A fotóról lemondunk, a beszámolót hallani akarjuk.

Szerintük sem volt nehéz a tétel, Európa vaktérképén voltak betűk és számok, és le kellett írni, hogy melyik számjegynek, betűnek, melyik ország, vagy folyó felel meg. Az egyik, az 5-ös Horvátország volt – árulja el Zsolt.

A második tétel kicsit nehezebb volt, a román alföld, és Bukarest környéke ott lent, na meg a moldvai fennsík nehezebben ment – számolnak be a srácok. A földrajz nem csak országok, városok, hegyek és dombok összessége, hanem olyasmiket is kell tudni, hogy mennyi lett a népességszaporulat, vagy milyen altalajkincsei vannak például Észak-Írországnak, vagy mi a helyzet Nagy-Britanniával. Inkább hetes körüli jegyre számítanak, a nyolcast nem merik megkockáztatni.

Ünneplés lesz. Hogy milyen buli, az este kiderül. Fesztiválra most nem mennek, mert ahhoz már késő van. Esetleg jövőre, most az a lényeg, hogy sikerüljön az érettségi – mondják az Eötvös József Szakközépiskola könyvelés szakos diákjai.

lanyok2

Sata Szilvi és Orbán Andi is földrajzból érettségiztek. Románia földrajza volt nehezebb, talán a román nevek miatt. Az országoknál nem erre számítottak, arra gondoltak, hogy inkább szomszédot kapnak – mondják a lányok.

Éjjel, játékosan

Egy régi ismerősbe is belebotlunk a Kós Károly Szakközépiskola bejáratánál. A Dénkó becenévre hallgató Dénes Attila éppen Irma néni kiskocsmájába igyekszik a földrajzérettségije után.

denko2

Dénkó a magyar érettségi óta nem mondott le az éjjeli ismétlésről, Európa országait hagyta utoljára az éjszaka, de két órakor már koppant le a szeme, úgyhogy csak a Nagy-Britanniáról szóló anyagot nézte át.

„Anyunak reggel mondtam, hogy anyu, én az országokat nem tudom megtanulni, sajnálom, mínusz tíz pont, s hát erre fel nem pont Nagy-Britanniát kaptuk?" – lelkendezik Dénkó, aki a magolás helyett Seterrán játszott, ami egy internetes, vaktérképes kvízjáték. „Addig csináltam, még mindegyiket kívülről fújtam. Reggel felkeltem fél hatkor, még egy kicsit játszottam és jöttem be" – meséli.

Dénkót ma este megtaláljátok a Mokkában, ott ünnepli a remélhetőleg sikeres érettségijét. A tételeket még nem égeti el, azzal megvárja a szerdai eredményeket, mert a román eredményétől tart még egy kicsit.

Jövőre Vilmos bácsin a sor

A kapus bácsi is egész héten érettségizett, csak neki nem teszik ki szerdán az eredményt.

vilmosbacsi

- Eltelt. Mint máskor, amikor iskola van. Ugyanaz, csak annyi, hogy vannak még idegen diákok is. Ilyenkor nincs olyan nagy mozgás. Egyszerre bemennek, és kijönnek, nem kérezkednek ki a diákok.

Én megyek szabadságra most, de amikor máskor itt voltam, nem azon gondolkoztam, hogy mást is tudnék csinálni, hanem ezért kapom a fizetést, s így könnyebben telik. Szoktam kérdezgetni azokat, akik idejárnak, s beszélgetünk, na hogy sikerült. Van, aki már egyből mutatja a két kezével, hogy tízes-tízes.

Vilmos bácsi, tizenegy éve a Kós Károly Szakközépiskola kapusa. Ősszel kezdi a tizenkettediket „úgyhogy jövőben én is érettségizek"- mondja.

Véres volt a biosz érettségi

Stâncioiu Robert biológiából érettségizett. Bármire válaszol, csak biológiával kapcsolatos kérdést ne tegyünk most fel – köti ki.

stancioiu

Neki a többiekéhez képest kevésbé izgalmasan telt a hét többi napja, mert csak pénteken vizsgázott. Róbert tavaly óta érettségizik. Azok közé tartozik, akiknek a legidegölőbb lehet a sorsa: már mindenből megvan az átmenője, csak nem jön ki a hatos átlag, hogy sikeresnek legyen nyilvánítva az érettségije.

A mostani vizsgán, hogy kijöjjön a hatos, meg kellett volna a sejttel, a vérrel és az emésztőrendszerrel kapcsolatos kérdésekből írnia a 7.60-at.

Azt mondja, ha most nem sikerül, még idén és jövőre próbálkozik, s azzal vége. Nem érettségizhet többet, mert három évig érvényesek az eddigi jegyei. Újra kellene kezdenie az egészet, de már az idén úgy érezte, nem tudta volna megírni az 5-öst románból és matematikából. Számítógép-karbantartó szakon járt a Bányai János Szakközépiskolában, jelenleg futárként dolgozik. Ha sikerül az érettségije, marad továbbra is futár, illetve hosszú távon designernek szeretne tovább tanulni.

Izomból megírta

A Gimi lépcsőjén leballagó Tünde biolgógiából vizsgázott, ezen belül is anatómiából, hiszen megtudjuk tőle, lehetett választani, hogy a 9-10. vagy a 11-12. osztály anyagából szeretnének vizsgázni. Ő utóbbit választotta, mert kézenfekvőbbnek találja.

tunde

Egy genetikai feladatot és egy karikázós feladatot is kaptak, amely nagyjából minden témakört érintett, az utolsó feladatnál pedig esszét kellett írniuk az izomrendszerről. A Refi matek-infó szakos diákjának jól ment az egész hetes vizsgázás, a Szigeti veszedelemre ő sem számított, de a matekvizsgát sokkal könnyebnek találta annál, mint amit a próbaérettségin kaptak. Nem is csoda, hogy könnyen megy neki, ugyanis matek tanárnéninek készül. Tünde otthon, Szentegyházán ünnepli meg, hogy lejárt az érettségi, a motoros találkozóra készül.

Nagy bőröndökkel érkezik a parkolóba Márton Kinga és Simó Orsolya, akik Szentegyházára igyekeznek haza. Nem volt nehéz az érettségi, mondják. Ma reggel egy kicsit megváratták őket, egy órát késtek a tételek kiosztásával. Addig is ismételtek, beszélgettek.

simoorsimartonkinga2

Mindketten földrajzból érettségiztek, mert az könnyű, voltak karikázós kérdések, vaktérkép, összességében könnyű volt a vizsga. Azért szokták ezt választani, mert nagy jegyet lehet írni belőle, s akinek számít a felvételinél az érettségi átlag, annak nem árt a jó jegy – tájékoztatnak a pedás csajok. Ma este kieresztik a gőzt, repesztenek a szentegyházi motoros fesztiválra.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."