Itthon » Oktatás

Átadták az új bölcsődét. Vagy napközit? Vagy iskolát?

Ősztől várja a gyerekeket a felújított Tábor-negyedi bölcsőde. Még nem tudni, hány éveseket, de a vécék alacsonyak.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Biró Mihály

Utcára került az iskola (videó)

Levelek hulltak, grafikák, festmények lobogtak a...
allatvilagnapkikep

Állat volt a napiban

Gyanútlanul mentem a Csillagvár Napköziotthonba és ez...
Tudasz01

Tudászban ki a jó?

Egész Székelyföld itt lesz a történelmi vetélkedő...

Bunta Levente a Tábor-negyedi bölcsőde épületében
A fürdőszobákat a kicsikre szabták | Fotó: Csedő Attila
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2012. május 24., 15:52
1 hozzászólás. 

Bunta Levente polgármester a kivitelezők és a sajtó jelenlétében adta át a Tábor-negyedi napközi mellett található felújított épületrészt. Hogy kinek, az még nem világos, ugyanis egyelőre még nem dőlt el az 712.548 lejből (ÁFA nélkül) renovált, a 70-es években bölcsődének épített, majd hemodialízis központnak átalakított épület sorsa.

„A júniusi választások után dől majd el, hogy milyen tanügyi intézmény lesz az épületben" – közölte az uh.ro kérdésére Bunta. Egyelőre annak örül, hogy egy újabb épülettel gazdagodott a város.

A városvezető elmondta, több célja is lehet az épületnek. Eredetileg bölcsődének szánták, arra az esetre, ha a jelenleg a Villanytelep utcában, a Roseal Rt. tulajdonában levő ingatlanból kiköltözni kényszerülne az intézmény. Mivel ez szerencsére nem következett be, a frissen átadott épület rendeltetését tekintve a lehetőségek nyitottak.

„Akár a szomszédos Csillagvár napközi, akár az Orbán Balázs Általános Iskola is szívesen fogadná az új szárnyat" – sugallta a polgármester.

Tikosi László és Bunta Levente a Tábor-negyedi bölcsőde épületében

A városvezetés arra törekszik, hogy minél több oktatási épületet szerezzen vissza a városnak, hogy ne kelljen azokat hatalmas összegekért bérelnie.

Ugyancsak költségcsökkentési szempontból terelnék át a 2-3 év közötti gyerekeket a bölcsődéből a napközikbe, ahol, amellett, hogy tanügyis szakemberek foglalkoznának velük, és nem csupán az alapvető szükségleteiket elégítenék ki, és kevesebbe kerülnének a városnak is.

A bölcsőde működtetését ugyanis teljes egészében a város fizeti, míg a napközikébe az oktatási minisztérium is pótol – érvelt a város első embere.

Bunta kiemelte, hogy egyúttal a Csillagvár napközi konyháját is sikerült felújítani, az épületét füstriasztóval ellátni, és a szükséges egészségügyi, valamint tűzvédelmi engedélyt rá megszerezni, hiszen az intézmény ezek hiányában volt kénytelen működni.

Újságírók a Tábor-negyedi bölcsőde épületében

Barabás Zsuzsa, a Csillagvár napközi igazgatója megköszönte a kivitelezőknek, hogy közreműködtek abban, hogy a lehető legkevésbé zavarják a munkálatok a kicsik életét, oktatását, és kifejezte örömét, hogy végre meglett minden, a működéshez szükséges engedélyük, valamint a város egyik legmodernebb napközis konyháját birtokolják.

Az épületben viszonylag tágas, világos termek, vidám fürdőszobák várják az új lakókat, akiknek a mosdók méretét tekintve vagy négy éven aluliaknak, vagy törpe növésűeknek kell lenniük, iskolásoknak semmiképp. A szintén tágas, több tároló helyes konyhában már kenik a pástétomos kenyeret uzsonnára.

Külön van a tejkonyha, külön tárolják a húsokat, zöldségeket, hogy egészséges pindurokat neveljenek. A táplálék felszolgálását lifttel, liftházzal oldották meg, a napköziével közös hőközpontot külön terembe költöztették, kicserélték a régi vízvezetéket és fűtésrendszert, valamint az elektromos hálózatot.

A Csillagvár napközi konyhája

A bejárat kicsit recseg a léptek alatt, de akár tolószékkel, babakocsival is megközelíthető.

A legalább száz gyerek befogadására alkalmas épület felújítását teljes egészében a városi költségvetésből fedezték.

Az épületfelújítás költségei


Munkálatok összértéke: 712.548 lej, ÁFA nélkül

1. A bölcsőde visszakapja régi rendeltetését

• Fürdőszobák kialakítása

• Válaszfalak bontása, új falak építése

• Padló-, ajtó-, ablakcsere

2. Konyha – technológiai folyamat korszerűsítése és bővítése

• lift és liftház – 46.113 lej

• raktárzóna, előkészítő helyiségek, meleg-, hideg- és tejkonyha, mosogatók, tálalók, fürdők és konyhai szaniterek – 72.997 lej

3. Fűtés – teljes rendszer kicserélve, kivéve a kazánok (2 db), melyeket kiköltöztettek az új kazánházba az előírások szerint

• fűtésrendszer 78.161 lej

• automatizálás 7.582 lej

• kazánház épület 33.738 lej

4. Bejárat átalakítása – gyerekkocsik és mozgássérültek közlekedésének könnyítése

5. Tűzvédelmi rendszer cseréje: tűzcsapok, palackok

• menekülő útvonalak kijelzése (exithálózat) és füstérzékelő rendszer kiépítése – 33.372 lej

• vízhálózat cseréje – 7.500 lej

• a teljes bölcsőde, a napközi emeleti és raktárépület elektromos hálózatának teljes cseréje – 51.082 lej

6. További modernizálások: a teljes bölcsőde, napközi emeleti részének, a konyhahelyiség és raktárak előírás szerinti felújítása, fali és padlócsempe, szalagparkett alkalmazása, asztalosmunkák végzése és új belső fémlépcső – 333.471 lej

7. Külső rendezés: tűzlépcső, védelmi járda a kazánház körül, kapu, vakolás, festés: 37.395 lej



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
szundi
2012-05-25 12:26:36
Amnézia?
"A városvezetés arra törekszik, hogy minél több oktatási épületet szerezzen vissza a városnak, hogy ne kelljen azokat hatalmas összegekért bérelnie."

Azta leborult szivarvégit! Ezelőtt pár hónappal még megtámadta azt a tanácsi határozatot, amely visszaperelné a városnak az udémérés haverjától a bölcsőde épületét (Lásd: http://uh.ro/itthon/kozelet/8682-bunta-beperelne-a-bolcsode-peret), most meg ilyeneket nyilatkozgat. Mégis mennyire néz idiótának minket ez az ember?
Kell ide azért pofa, a teringettét!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."