Itthon » Politika

Nyirő-ügy - Megsemmisítette a törvényszék a temetési engedélyt

Formai okok miatt a Hargita megyei Törvényszék megsemmisítette a Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal által kibocsátott Nyirő József nevére szóló temetkezési engedélyt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

Nyirő József megemlékezés
Megsemmisítették a temetkezési engedélyt
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2012. június 27., 17:32
1 hozzászólás. 

"A törvényszék elfogadta a prefektus keresetét, és megsemmisítette a kiadott iratot" - közölte Kardalus Erika bíró, a törvényszék szóvivője.

A törvényszéknek harminc napon belül kell eljuttatnia a megindokolt ítéletet a feleknek, akik a kézbesítést követő 15 napban nyújthatnak be fellebbezést az ítélet ellen.

Szász Jenő, a Nyirő József újratemetését kezdeményező Székelyudvarhelyért Alapítvány és a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke elmondta: "azt szorgalmazzuk, hogy Székelyudvarhely polgármestere ne fellebbezzen a döntés ellen, hanem állítson ki egy hibátlan igazolást. Ez oldja meg ugyanis az újratemetés jogi helyzetét." Úgy vélte, a polgármester fellebbezése az időhúzással lenne egyenértékű.

Szász Jenő megemlítette, hogy a városházán évente mintegy háromszáz hasonló iratot állítanak ki, és az elmúlt 22 évben egyet sem rontottak el a Nyirő József papírját leszámítva. Szász Jenő úgy vélte, ez a körülmény szándékosságot sejtet: mintha a temetést meg akarták volna akadályozni.

Nyirő József hamvainak május 27-ére tervezett székelyudvarhelyi eltemetése amiatt hiúsult meg, hogy az író nevére a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal által május 25-én kibocsátott temetési engedély formai hibát tartalmazott.

Amint azt Augusta-Cristina Urzică prefektus elmagyarázta, az iratban egy 2012-ben kiállított dokumentumra (vélhetően a hamvasztás dokumentumára) hivatkoztak, és nem az 1953-ban kiállított elhalálozási anyakönyvi kivonatra, amint azt a törvény előírja.

A prefektus a Hargita megyei Törvényszék közigazgatási osztályán kérte az engedély érvénytelenítését.

A román törvények értelmében a közigazgatási bíróságon megtámadott határozatok hatályát mindaddig felfüggesztik, míg ítélet nem születik azokról. A prefektusi intézkedés mintegy beteljesítette a Nyirő József újratemetését ellenző kormánypárti román politikusok nyilatkozatait.

Május 27-én nem temették el az író hamvait, csak ökumenikus áhítatot tartottak emlékére.

uh.ro/mti



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
zterex1
2012-06-27 22:00:00
Igazolás. A PH egy igazolást bocsájtott ki. Semmi többet. Engedélyről szó sem volt.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."