Itthon » Politika

Elhunyt Tokay György

Az RMDSZ egyik legmarkánsabbnak tartott politikusa, egykori nagykövet hetvenhét éves volt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

Tokay György
Tokay György
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2016. március 03., 16:42
0 hozzászólás. 

Életének 77. évében, csütörtökön hajnalban súlyos betegség következtében elhunyt Tokay György, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség egykori parlamenti képviselője, Románia volt kisebbségügyi minisztere és vilniusi nagykövete. A szövetség, amelynek ügyvezető elnökségi tagja volt, saját halottjának tekinti – derül ki a Kelemen Hunor RMDSZ-elnök által jegyzett közleményükből.

Tokay György 1939. március 27-én született Kolozsváron. Jogi tanulmányait a Bolyai Egyetemen végezte. Jogtanácsosként kezdte közéleti pályáját, majd újságíró lett, 1976-tól ügyvédként dolgozott.

Politikai pályafutása a rendszerváltás után kezdődött: parlamenti képviselőként, RMDSZ-frakcióvezetőként, kisebbségügyi miniszterként, balti országokbeli nagykövetként tevékenykedett, illetve az RMDSZ Arad megyei szervezetének alapító tagja is volt.

Az RMDSZ parlamenti csoportja „tiszteletbeli székelynek" nevezte Tokay Györgyöt, a Har-Kov néven elhíresült ügyben való felszólalása miatt. Nekrológban azt írják, „Tokay György az elmúlt 26 év egyik legmarkánsabb politikai személyisége volt, aki elhivatottsággal, becsülettel és igazi úriemberként képviselte a szövetséget".

„Olyasmit képviselt, ami a román politikai életben vele, sajnos, elment. Szeretnénk, ha visszajönne és elmondaná: vigyázzunk egymásra" – méltatták életútját volt kollégái.

Ő volt az első romániai magyar, aki 1989 után fontos diplomáciai megbízást kapott Romániában. Meghatározó politikus volt: 1990-ben éhségsztrájkot folytatott azért, hogy Aradon magyar iskola jöhessen létre. 1993-ban egyike volt azoknak az RMDSZ-es politikusoknak, akik amerikai közvetítéssel a tengerparti Neptun üdülőhelyen titkos tárgyalásokba kezdtek a román hatalom képviselőivel a magyarság jogainak kiterjesztéséről.

Ion Iliescu elnök 2002-ben a román érdemrend tiszti fokozatát adományozta neki. Az RMDSZ 2015-ben Ezüst Tulipán-díjjal ismerte el több évtizedes munkásságát.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."