Itthon » Politika

Új enciklopédia indult Markóval, Szásszal és Tőkéssel

Erdélyi magyar közéleti enciklopédiát indított útjára egy újságírói csoport. Igéretük szerint tabukat döntögetnek.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

Orszagos
Orszagos
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2012. április 18., 14:05
2 hozzászólás. 

Hiánypótló kezdeményezés, mely azzal a céllal jött létre, hogy hozzájáruljon a romániai magyar közélet megtisztulásához – írják a Tulipédia szerkesztői.

„Tabukat döntögetünk, pedig nem ragaszkodtunk ahhoz, hogy frontkatonák legyünk, de elfogyott a türelmünk. Két évtized múltán sem látjuk, hogy az erdélyi magyar, politikában és gazdaságban (vagy fordítva!) érdekelt elit az átláthatóságra, tiszta közéletre törekedne, sőt!"

Orszagos

A nevet a tulipán és a wikipédia szavak összevonásával alkották. Tulipán, mert a jelenlegi rommagyar politikai kultúra "főcsapásait" az RMDSZ honosította meg, a kisebbségi politizálást ez a szervezet próbálta-próbálja kanonizálni. Az új politikai alakulatok tagjai többségükben RMDSZ-tagok voltak, ha nem valamilyen tisztségviselői a szervezetnek, illetve minden új politikai szervezetnek viszonyulnia kell valamiképpen az RMDSZ-hez. Megkerülhetetlenül - folytatják a bemutatkozást a szerkesztők.

A pédia az oldal gerincét képező tartalom szerkezetére utal, arra, hogy a Tulipédia a Wikipédiához hasonló szempontok szerint tulajdonképpen enciklopédiája kíván lenni az erdélyi magyar közéletnek, különös tekintettel a dokumentumokra, dokumentáltságra.

Folyamatosan bővülő, frissülő erdélyi magyar közéleti enciklopédiát szeretnének létrehozni, ahol összefüggő eseménysorozatokat, folyamatokat, jelenségeket (és természetesen politikai pályákat!) szeretnének dokumentálni, (vissza)kereshetővé tenni.

A szerzők bevallása szerint kiemelten kívánnak foglalkozni korrupcióval, visszaélésekkel, melyek feltárása nyilvánosan elérhető dokumentumok, illetve újságírói eszközök segítségével történik. Készek beperelni a közérdekű adatok szolgáltatását megtagadókat. Megpróbálnak a magunk egyszerű eszközeivel hozzájárulni egy tisztább, átláthatóbb erdélyi magyar közélethez.

További részletekért ide kell kattintani. Tartalomra vonatkozó kérdéseket a szerk@tulipedia.info címre várnak. Technikai észrevételekkel Szőke László "zaklatható" ugyanezen a mail-címen.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
urfi
2012-04-19 10:32:00
Sajnálom,hogy a szerkesztőség egy diplomás írót,egy diplomás teológust összehoz- egy ki tudja hogy szerzett diplomát-emberrel,hogy finoman fogalmazzak.Arról nem is beszélve,hogy az első kettőről nem hallottam,hogy ellopták volna egy város negyedét!!!
avatar
vogul
2012-04-19 13:48:58
Szuper, szuper, szuper! Gratulálok, fiúk, lányok, már alig várom! Töltsétek fel gőzerővel. A főoldal jól néz ki.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."