Itthon » Portré

Hajó a kedve, utazik

Több mint hatvan országban járt eddig, azóta az óceánjárót jachtra cserélte. Új-Zéland, Rió, Szingapúr mind megvolt a világjáró pincérnek.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Szilvia az első ember, akivel az inkubátorházba lépve kapcsolatba kerülsz. A szerző és Dávid Anna Júlia felvételei

Piroshajú, ez vagyok én

Most épp lilahajú, és gyönyörű kék cipője van....
fotó: Egyed Ufó Zoltán

A szex megvolt. Mi jöhet még az inkubátorházból?

Spoiler alert! Részletek a következő rész...
Geréb Péter fotók: Simó Veronika

Matekkel mindent meg lehet oldani

Kedvenc szava a jó, élőhelye a Tábor negyed, hobbija a...

CorodiCsongorZoltan-kikep
Ritkán ér haza
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2014. augusztus 29., 10:36
1 hozzászólás. 

Jelenleg az Adriai-tengeren hajózik, ő a matróz, a felszolgáló, de a takarító is. Pincérként járta be a világot, évente kétszer lép hazai földre. Corodi Zoltán Csongorral beszélgettünk két felszolgálás között.

Ha jól olvastam, akkor Mallorcán élsz jelenleg. Mivel foglalkozol?

Mallorcán éltem egy hónapot, aztán Kseniyával, a barátnőmmel – mivel most mindketten külön hajón dolgozunk – elhagytuk a szigetet. Valószínű, hogy visszamegyünk, ahogy a munkánk lejárt.

CorodiCsongorZoltan-baratno

Foglalkozásom pincér, Mallorcára is ezért, csakis a jacht kikötők miatt mentünk, mivel ez Európa legforgalmasabb kikötője.

Korábban óceánjáró hajón dolgoztál? Miért dönt úgy valaki, hogy pincérnek áll és közben körbeutazza a világot?

Három szerződésem volt óceánjárón, abból egy teljes, világkörüli, a második csak félig világkörüli volt.

Elsősorban anyagi szempont miatt megy az ember óceánjáróra dolgozni, másodsorban pedig az utazás miatt. Persze ott van a nyelvtanulás, ismerkedés, esetleg karrierépítés lehetősége is.

CorodiCsongorZoltan-oceanjaro

Rengeteg helyre el tudsz jutni, olyan helyekre, ahová nem is gondoltad volna, és olyanokra is, amiről meg nem is hallottál.

Melyik hajón szolgáltál, és mennyit?

A Queen Victoria nevű hajón szolgáltam két évig. Ez a Cunard céghez tartozik, amely már 170 éves.

Jelenleg a Tiziana nevezetű vitorlás jachton dolgozom mint matróz, felszolgáló, takarító. Itt hattagú a személyzet, szóval mindenkinek elkel a segítség.

Hány országban jártál? Esetleg jegyezted fel egy térképen, hogy hol voltál? Hová szeretnél még eljutni?

Csak megsaccolni tudom, hogy hány országban jártam. Szerintem olyan hatvanban. Ebbe beletartoznak a kisebb szigetek is.

Igazából a Facebook-on szoktam követni az általam megjelölt helyeket (check in), hogy merre is jártam. Egy szabad percben majd rászánok egy délutánt és végig nézem az összes körutazást, amit eddig csináltam.

CorodiCsongorZoltan-raja

Még rengeteg olyan hely van, ahová nem sikerült eljutnom, de igyekszem majd a közeljövőben. A barátnőm is szereti a kalandokat, szóval az útitárs is megvan. Sajnos egy élet nem elég a világot körbeutazni, és megnézni a sok gyönyörű helyet, ami ezen a Földön van.

Hány nyelven beszélsz? Tanulsz közben nyelveket?

Jelenleg csak három nyelven beszélek folyékonyan (magyar, angol, román), németül és spanyolul pedig kezdő szinten, de majd igyekszem bővíteni a nyelvek skáláját.

Melyik volt a kedvenc helyed, ahová visszatérnél?

Rengeteg hely tetszett, de a kedvencek közé tartozik: Rio de Janeiro, Barbados, Honolulu, Antigua, Kajmán-szigetek, Chile, Costa Rica, Kína és Új-Zéland. Szeretnék visszamenni a Karib-tengerre. Igazán lenyűgöző a tenger és a szigetek által nyújtott természeti látványosságok.

CorodiCsongorZoltan-sidney

Francia Polinézián belül, ami igazan gyönyörű az Morea meg Pago-pago szigete, ahova még egyszer elmennék hosszabb távra.

Melyik volt a legkellemetlenebb élményed?

A legkellemetlenebb eddig idén januárban az Atlanti-óceánon való átkelés volt. Viharba kerültünk, és nagy hullámok dobálták a hajót. Eléggé „rázós" volt az a nyolc nap a nyílt óceánon.

Pontosan mi volt a feladatod?

A hajón buffet steward-ként kezdtem a room service-ben, ez azt jelenti, hogy általában én szállítottam a vendégek szobájába a megrendelt a dolgokat. Persze mellette takarítgattunk, előkészültünk a reggelre, mert akkor a legforgalmasabb a szobaszerviz, mivel sok vendég óhajtja a reggelijét az ágyban fogyasztani.

Onnan kerültem fel a lidó-ba, ami egy nagy önkiszolgáló büfé. Ha az egész napot nézzük, akkor kb. 3 500 vendég fordul meg benne. Itt asztal takarítgatás meg maga a büfé takarítása volt a dolgom. Este pedig egy része étteremmé volt alakítva, ahol először volt lehetőségem rendes kiszolgálást nyújtani.

CorodiCsongorZoltan-pincer

Három különböző étlapunk volt, mindegyik naponta változott. A Corriander indiai különlegességeket takart, az american steak and asian fusion, ami ismét érdekes volt és végül a hatfogásos, kelet-ázsiai ételeket tartalmazó Bamboo.

Innen kerültem le a Britannia étterembe, ahol elkezdődött a rohanás. Ebben az étteremben reggelit, ebédet és vacsorát is felszolgáltak. Nekem, a Britannia tagjaként kötelező munkabeosztásom volt minden este a vacsora felszolgálása. 54 station van az étteremben, ezen belül mindegyikben 18-24 vendég. Két ültetés van, tehát 18-20:30-ig, majd 20:30-tól az utolsó vendégig tartott a vacsora. Egy ültetésben kb. 800 vendég van.

Itt az volt a feladatom, hogy a pincér által felvett rendelés után fussak a konyhába, majd egy nagy tálcán 8-15 étellel egyszerre érkezzem vissza. Egy station-ön egy pincér és egy junior pincér dolgozik. Mindkettő végzi a másik dolgát is. Ha az egyik veszi fel a rendelést, a másik fut érte a konyhába, majd ahogy visszaér, fut a következőért. Míg az egyik pincér felveszi a rendelést, addig a másik felszolgálja a megérkezett ételt. Gyorsan kell dolgozni és precízen.

CorodiCsongorZoltan-turista

Minél hamarabb kiszolgáltad a vendéget, annál hamarabb távozik, így a következő ültetésig vagy a második ültetésben van szüneted. Ahogy az utolsó vendéged távozik, gyors kelléktörlés következik, majd vége a napnak. A kellékek közé tartozik minden evőeszköz: teás és kávés csésze, kis tányér, tejes köcsög, kávés és teás kanna stb.

Különböző beosztások vannak, mindennap másképp dolgozik az ember, kivéve a pincért. Neki minden nap részt kell vennie a reggeli, ebéd és vacsora felszolgálásában minden nap. A szabad nap azt jelenti, hogy az ebéd szervírozása kimarad.

Egy-kéthetes hajóútban körülbelül két szabadnapod van a hét kikötőből. Ilyenkor vagy kimegy az ember abba a bizonyos kikötőbe, ahol megállt a hajó, vagy alszik. Offot, azaz szabadot csakis kikötőben kaptunk, mert ilyenkor sok vendég lemegy a hajóról, és így kevesebb alkalmazottra van szükség.

A napi beosztások különbözőek: étterembe, büfébe osztanak be, vagy teát szolgálunk fel háromtól, ami nagy angol szokás. Ez azért van, hogy ne váljon unalmassá a munka, hanem legyen változatos és a pihenésre is legyen idő.

Általában a kikötőben kapott szüneteket kint tölti az ember. Ha van két órája, akkor már nyugodtan elmehet kávézni, minthogy a fülkében nézze a tévét. Én mindegyiket csináltam a felsoroltakból, szóval eléggé mozgalmas volt az ottlétem.

Mit kell tudnia annak, aki hajóra megy pincérkedni?

Aki hajóra akar menni, annak kell, hogy legyen egy kis angol és egy kis gasztronómiai tudása, nem árt a felszolgálói tapasztalat sem. Manapság elég, ha az angolod elég meggyőző az interjún, a többit úgyis megtanulja az ember a hajón.

Jelenleg hol tartózkodtok? Mi az úti cél?

Már nem dolgozom óceánjárón. Jelenleg az Adriai-tengeren vagyok egy vitorlás jachton alkalmazva egy hónapra, mint deck/stew. A deckhand matrózt jelent, a steward pedig felszolgálót, takarítót. Az úti célunk Split városa lesz, ahonnan utazom Pestre további vízumokért.

Milyen vízumokért mész Pestre? Hová mész következőkor?

Pestre amerikai turista vízumért megyek, mivel nekem csak az átutazó vízumom van meg, és szükségem lesz meg egy fehérorosz vízumra is, a barátnőm miatt. Ő Fehéroroszországból származik.

CorodiCsongorZoltan-jacht

A következő célt még nem tudom. Egyelőre, egy jachtra akarunk kerülni a párommal. Ahol adódik munka, oda megyünk.

Apropó barátnő. Mi az álmod, álmotok?

Az álmom az lenne, hogy végleg letelepedjek valahol és nyugodt családi életet éljek bárhol a világon.

Milyen időközönként jársz haza?

Általában kétszer járok haza egy évben 1-2 hónapra, aztán kezdődik ismét a munka.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
etelkagyorfi
2014-08-31 21:51:29
gyengus riporter
Egy megjegyzést ha szabad ejtenem: illett volna a riporter az interjú végén legalább aok sikert kívánjon a fiatalembernek ,vagy valamiféle befejezést adjon a cikknek. Nem rosszindulatból mondom, jó ötlet az udvarhelyi utazókkal készült riportsorozat, de kurta-furcsa valami kerekedik ki belőle legtöbbször. A cikk befejezése nagyon sete-suta. Jó lenne egy picit odafigyelni, igényesebbnek lenni

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."