Itthon » Civilek

Harminc nap alatt járták be Európát

Ilyés Szabolcs és Koffol Gábor mesél európai kalandozásairól, és hozza meg a kedved az InterRail bérlethez.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
2016-ban még úgy tűnt, felfele ível a MES fotó: Balogh Réka Adrienne/archív

Elköltözik Székelyudvarhelyről a MES

Emlékszik valaki arra, hogy volt egy rendezvény, ami...
Romakonf05

Akinek a helyében biztosan nem lenne

Ismerik azt a viccet, amiben a székelyföldiek mind...
egymilliocsillag2017

A szegényekért gyúlnak ki a csillagok

Péntek este egy gyertyagyújtással te is segíthetsz a...

FHD0111
Koffi és Szabi a Bernina Expresszen, fotó: Koffol Gábor archívuma
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2017. június 09., 07:32
0 hozzászólás. 

Két székelyudvarhelyi fiatal: Koffol Gábor és Ilyés Szabolcs 30 nap alatt tette meg a 20 országot és 16 fővárost érintő körútját, amely során több mint 85 vonatszakaszt és közel 21 000 kilométert utaztak. A fiúk az UFF, a Szinfó és a Europe Direct Tájékoztató Központ által szervezett előadáson mesélnek barangolásaikról.

Gábortól, akit Koffinak becéznek, megtudjuk, hogy hasonló előadások inspirálták őt, hogy nyakába vegye Európát. „Megfelelő alkalomra vártunk sokáig, de szerintem nem kell túl sokat várni, jobb hamar belevágni" – mondja.

A tervezésről és a pakolásról is ejt néhány szót, szerinte csak a legfontosabb dolgokat kell felpakolni egy ilyen jellegű vonatos túrára, de azért egy székely zászlót becsempésztek a ruhák közé.

Mivel muszáj egy ilyen út alatt váratlan fordulatokkal is számolnia az embernek, nem árt a rugalmasság, Szabi és Koffi programjában volt néhány biztos támpont, amihez végig tartották magukat, például a Barcelona – Sevilla spanyol Szuperkupa döntő visszavágója.

FHD0105

Az InterRail bérletről Szabi tájékoztat. Egy Romániában kevésbé, inkább Nyugat-Európában ismert utazási lehetőségről van szó, amely az olcsó vasúti utazás mellett rengeteg kedvezményt nyújt: múzeumbelépők, mozi-, komp-, buszjegyek vásárlásánál. Többfajta bérletet lehet váltani, globálist és egy országon belülit is.

Ha valaki nem akar olyan gyorsított tempóban utazni, mint Koffi és Szabi, időszakos bérletet is vehet magának, amelyben előre meghatározott számú vonatút van, a két udvarhelyi fiatalnak csak ahhoz kellett tartania magát, hogy harminc napon belül lejár a bérletük, persze ennél kevesebb időtartamú is létezik.

Arra ébredtek, hogy elaludtak

Ők annyira gyorsított tempóban mentek, hogy még az InterRailesek is megjegyezték, nagy szó, hogy húsz országba is el tudtak látogatni. „Madridon, Barcelonán és Lisszabonon kívül gyakorlatilag mindenhol egy napot töltöttünk.

Reggel megérkeztünk, a táskákat bezártuk az állomáson, napközben megnéztük, amit akartunk, és mentünk tovább. A huszadik nap Barcelonában elkezdtünk a parkban kajálni, és egy óra múlva arra ébredtünk, hogy elaludtunk" – meséli Szabi.

Nem is csoda, mivel csupán négy éjszakát aludtak ismerősöknél, volt, hogy hostelben szálltak meg, de többnyire a vonaton aludtak utazás közben. Azért sem mentek hostelbe, mert az alváson lehetett leginkább spórolni, és a legtöbb városba éjszakára érkeztek meg, hajnalban meg indultak is tovább.

FHD0051

Az élelmiszereken is lehetett spórolni, ezért főleg szupermarketekben vásároltak, persze a livornói lasagne azért nem maradhatott ki, sőt a zöld banán sem. „Koffi próbálta azt megvenni, ami az adott országban érdekes lehet, bement egy gyümölcsöshöz és meglátta a zöld banánokat, csak később derült ki, hogy az nem érdekesség, csak simán nincs megérve".

A fiúk az applikációt és az InterRail weboldalát is ajánlják, előbbi segítségével mindig tudták ellenőrizni, hogy mivel és mikor mehetnek tovább, utóbbi pedig az információnyújtás mellett a legszebb útvonalak közül is ajánl a bérlet használóinak.

Ezek közé tartozik a Bernina Expressz útvonala a svájci Alpokban, amire nagyon sokba került volna a fiúk jegye, ha nincs bérletük. 

Az olyan kényes kérdésekről is szó esett, mint a fogmosás, mosás, tusolás. Fogat a vonaton mostak a fiúk, egy ismerősüknél sikerült egyszer az utazás közepén ruhát is mosniuk, a tusolásról meg annyit mondott Koffi nevetve, hogy „igyekeztünk tenger mellé menni, kellemest a hasznossal".

Igazold magad!

Elmesélték, hogyan kötöttek ki egy skót település rendőrőrsén. Nem találtak szállást már sehol éjszaka, és az utolsó hotelben ahol próbálkoztak, mondták nekik, hogy menjenek le a rendőrségre, ott biztos „kezdenek velük valamit". Ott is töltötték az éjszakát, ami csak akkor tűnt fel a helyi rendőröknek, amikor távozni akartak.

„Mikor már összepakoltunk és készültünk indulni a vonathoz, akkor jöttek ki az ablak mögül és kérdezték, hogy ki vagyunk. Leírták az adatainkat és jó utat kívántak" – meséli Szabi.

FHD0072

A fiúk ajánlják az iratokra való odafigyelést. Ők éppen a nagy migráció idején utaztak és néhányszor le is igazoltatták őket. Svájcban le is szállították őket a vonatról. „Csak hozzánk jöttek oda, lehet közrejátszott, hogy mindketten mókából teljesen kopaszra borotváltuk a fejünket" – meséli Szabi, és azt is, hogy tetoválást kerestek rajtuk.

Az is felzaklathatta a rendőröket, hogy bár a fiúk magyar iratokat mutattak, később előkerültek a románok is, sőt Szabi német papírjai is, mert ő sokáig ott élt.

London, Madrid, Barcelona, Lisszabon, Edinborough, Belfast, Vadúz, Zürich, Párizs, Calais, Amszterdam, Brüsszel – csak egy töredéke azoknak a városoknak, amelyeket meglátogattak, és amelyekről meghallgathattunk néhány történetet.

Ilyen a Calais-i stoppolás, amikor a csatornába igyekvő autókkal szerették volna elvitetni magukat, de azok sofőrjei mind szembemosolyogtak velük. Kiderült, hogy rossz oldalon stoppoltak, mert a körforgalmak azt a sávot visszairányították a városba.

A másik oldalon is próbálkoztak, de egy óra után az őrök elküldték őket, mondván „megadták a lehetőséget".

FHD0295

Az InterRail hónapos bérlet Koffinak 493, Szabinak 632 euróba került. Idén januártól 28 éven aluliaknak 493 euróba kerül, és bár Szabi szerint soknak tűnhet, sokszorosan megtérül, hiszen két nap alatt körülbelül 300 eurót költött vonatra Németországban.

A srácok mindenképpen ajánlják az InterRailes kirándulást, mert nem kevés élményben volt részük, a mesélt sztorikból mi is csak néhányat idéztünk fel nektek. Ajánlják jól megválasztani az útitársat: egy múzeumlátogató és egy tengerpart-rajongó lehet, hogy néhány megálló után külön folytatja az utat.

Végezetül Koffi és Szabi elmondják, nagyon hálásak azoknak, akik "idegenvezették" őket, szállást adtak nekik, vagy annak, akinél sikerült kimosniuk ruháikat. A fiúk Tusványoson is tartanak majd egy előadást a körútról, sőt egy Facebook-oldalt is létrehoztak EuroGÓbék néven. Ott csekkolhatod az esetleges előadásaikat és nézhetsz további videókat kalandozásukról.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."