Itthon » Portré

Frida szerelemmelózik Pesten

Stílusról, mai trendekről és a budapesti életről beszélgettünk az udvarhelyi lánnyal, aki alig érettségizett, máris stylistként dolgozik.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Szilvia az első ember, akivel az inkubátorházba lépve kapcsolatba kerülsz. A szerző és Dávid Anna Júlia felvételei

Piroshajú, ez vagyok én

Most épp lilahajú, és gyönyörű kék cipője van....
fotó: Egyed Ufó Zoltán

A szex megvolt. Mi jöhet még az inkubátorházból?

Spoiler alert! Részletek a következő rész...
Geréb Péter fotók: Simó Veronika

Matekkel mindent meg lehet oldani

Kedvenc szava a jó, élőhelye a Tábor negyed, hobbija a...

BallaFrida6
Frida és a munkái
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2015. április 17., 14:43
6 hozzászólás. 

Mindössze húszéves és sokszor rajta múlik, hogy milyen legyen egy fotózás, de szervezett már divatbemutatót is. Magának osztja be az idejét, csapatban dolgozik és mindig annyit, amennyit megbír. Szerinte sikeresnek lenni, annyi, mint boldognak lenni abban, amit épp csinálsz. Nem szereti, egyenesen szerelmes a munkájába. Balla Fridával beszélgettünk.

Pontosan mivel foglalkozik egy stylist?

Már fél éve a szakmában voltam, amikor bennem is megfogalmazódott a gondolat: stílust, arculatot, kisugárzást adunk a dolgoknak, embereknek. Én mint fashion stylist álmokat, életérzéséket adok el.

Ezen felül az adott divatanyag témáját és koncepcióját dolgozom össze a stábbal.

BallaFrida1

Például, hogy milyen fények legyenek, milyen háttér vagy esetleg külső helyszín, melyik tervezőtől hozok el ruhákat, melyik modellügynökségtől kit kérek ki, és minden esetben igyekszem összefogni a stábot.

Mindenkit érdekel a divat, vannak, akiket jobban. Nálad hogy alakult ki ez a szenvedély? Miért pont stylist lettél?

Érdekes volt, és ahogy minden sorsdöntő pillanat: váratlan is. Akkoriban volt egy blogom, ahova csak képeket rakosgattam ki. Eközben készültem az érettségire és az egyetemre. Budapesten bölcsészkarra szerettem volna bejutni, minden kört végigfutottam. Itthon érettségi és Budapesten is. Aztán jött a hír, hogy nem kapták meg a papírjaim.

Abban a percben feladtam ezt az álmom, mert közben a blogom miatt megkerestek egy magazintól. Divatszerkesztő lettem és férfi kollekciókról írtam kritikákat. Pontosan itt kezdődött a szenvedélyem, amiből valószínű ki sem gyógyulok.

BallaFrida-divat1

Budapest akkor annyiban volt tudatos választás, hogy mennem kellett és én mentem. Nagyon nagy szabadságvágyam volt, ami a mai napig fokozódik. Nyár közepén összepakoltam és költöztem. Azért volt kézenfekvő választás a város, mert így volt biztonságérzetem, ami az első lépéseknél fontos. Mégsem a világ másik része.

Milyen a pesti lét?

Főváros mivoltából dübörög és pezseg. Tele van külföldivel, mert itt olcsóbb tanulni. Sok sajátossága van, és ez úgy változik, ahogyan a nézőpont is.

Ha a magyar társadalmat nézem, akkor ők már nem tudnak így örülni, természetesen csak egy bizonyos rétegről beszélek, de az az érzésem néha hogy megfáradtak.

BallaFrida5

Budapest engem megtanított arra, hogyan legyek több a sok ember között is, vagy hogyan kell ezt egyáltalán csinálni. Mint első állomás az életemben, nagyon megedzett, de már nem sokáig tervezem, hogy itt maradok. Valószínű, sokat fogok visszajárni, de nekem megint új hely kell a fejlődéshez.

Kikkel dolgozol? Kiknek vagy a stylistja?

Leginkább divatanyagokat készítünk a stábommal, így majdnem mindig csak modelleket stylingolok. Ritkán közszereplőket, de azt az irányt nem érzem magaménak.

Jelenleg stabil stábom van Gregus Máté fotós, Bakos Annabella fodrász és Batai Gergő sminkes személyében. De dolgoztam már pár fotóssal, mint például Peruzzi Boglár, Szalay Márk, Benus Dániel, Bodogán Sándor.

BallaFrida3

Szerveztem showt a Garçons bulisorozatnak és nem sokkal később a RAYAN clothingnak is. Itt már picit ki szoktam lépni a stylist munkakörből, és ilyenkor mindenre ki kell, hogt terjedjen a figyelmem.

Mennyire kell alkalmazkodnod egy-egy emberhez, modellhez, akit stylingolnod (ha van ilyen szó) kell? Mennyire nehéz velük szót érteni?

A legelső és legfontosabb, hogy a stábbal legyünk összhangban. Egy idő után nem is stábnak hívjuk, hanem az új családnak egymást. Sok időt töltünk el ugyanazon a célon dolgozva, így ez egyszerűen megy, kivéve, ha valakinek épp rossz napja van.

Ebben az ágban a modell kéréseihez ritkán kell alkalmazkodnom, mert már egy kész koncepcióba csöppen. Viszont előtte az adott modellnek az ügynöksége pontos tájékoztatást kap mindenről.

BallaFrida7

Ha personal stylist szerepet veszek fel, avagy személyi stylist vagyok, akkor minden esetben a kliens elképzeléseit valósítom meg, vagy irányt mutatok neki.

Eddig kiknek, milyen híres embernek voltál stylistja?

Egy fotózás erejéig voltam Danics Dóri stylistja. A ByTheWay egyik tagjának is voltam stylistja. Ezenkívül üzletembernek is segítettem már, de fordult hozzám plasztikai sebész is. Nemrég egy producernek is personal stylistja voltam. Egészen színes a skála.

Melyik munkádra vagy a legbüszkébb?

Ez nehéz kérdés, mivel az összes az én „gyermekem". Inkább az új egyéni rekordomra vagyok büszke: a RAYAN fashion show szervezése vizsgaidőszak alatt.

Ugyanis a Krea Kortárs Művészeti Iskola diákja is vagyok jelenleg. Amikor a show előtt hat nappal felhívtak, hogy szálljak be, mert nem épp úgy halad a szervezés, ahogy kellene – az ilyenre nem lehet nemet mondani, akkor sem, ha a bicskád beletörik –, akkor tanultam meg, hogy mit jelent fél óra, és hogy az előző show egyhónapos munkáját most 6 napba sűrítem. Voltak meleg helyzeteim, de végül mindennek pontot raktunk a végére.

Hogyan öltöznek az udvarhelyiek? Divatosak vagyunk, vagy sem?

A divat számomra egyéni dolgokat jelent, így nehéz lenne válaszolnom. Az biztos, hogy az udvarhelyiek adnak magukra. Nyilván egyes divatirányzatok nem olyan gyorsan csapódnak le, mivel távolabb eső térség. Inkább azt mondanám, hogy az udvarhelyieknek van egy egyéni stílusa. Van egy megszokott stílusuk, ami amúgy a városra jellemző, és nem igazán engedi be az átlag a divatot.

Milyen az idei divat, mondjuk a tavaszi-nyári kollekció? Hogyan kell öltöznie egy férfinak, és hogyan egy nőnek, ha divatos szeretne lenni?

Most megint a '70-es éveket éljük, ezen kívül a virágminták, amiket sosem tudtam megszokni, de ez csak egyéni ízlés, még mindig mindenhol ott vannak.

Nagyon sok top tervező a nadrágkosztümöt hozta vissza a nőknek, vagy inkább fogalmazzak úgy, hogy újraértelmezte. A farmer, a fodrok, a gingham minta, a nemek közti különbségek összeolvadása is sok mindent eredményezett.

BallaFrida2

Nagyon erős és rövid üzenete van egy-egy divatmegnyilvánulásnak: megmutatjuk azt is, ami nem csak a szépségről szól. Egy ideje a mindennapi ember divatja befolyásolja azt, amit a kifutón látunk. Ezért én mindenkit bátorítanék, hogy mindezt keverje jól össze a saját személyiségével, úgy és ahogyan akarja. Én egyéni stíluspárti vagyok!

Tudnál példákat mondani?

Ahogy feltetted ezt a kérdést egyből beugrott egy kép. Fekete farmer vagy sima farmer, valami finomabb anyagból fehér vagy világos póló és most az Adidas Superstar az új Nike.

A bőrdzseki is klasszikus darabnak számít. Ezt úgy kell tekinteni, mint egy vászont, erre kell még festeni. Úgy értem, bárki úgy tudja alakítani ezt a minimalista megjelenést, ahogy csak szeretné, és tegye is! Ez, amit látok mindkét nemnél. Hogy milyen kéne legyen? Sokkal szabadabb, ebből a szempontból Budapest utcaemberét is noszogatni kell.

Volt arra példa, hogy azért, mert erdélyi vagy, nem kaptál meg egy munkát?

Ilyenre sosem volt példa, esetleg, hogy a taxis át akart vágni, mert hallotta a tájszólásom, de őt is hamar felvilágosítottam.

Sőt, a stábom nagyon fogékony a székely szavakra vagy tájszólásra, szerintem ők egyenesen szeretik. A „jösztök-e", „hajszálcsatt", „majó" kifejezések a kedvencek. De ha erősebb megnyilvánulást produkálok, akkor is szoktak viccelődni, hogy „igen, mert székely".

Milyen a jó stílustanácsadó, stylist?

Ez attól függ, hogy épp milyen szférában van. Ha personal stylist, akkor a legfontosabb, hogy jó pszichológus is legyen, mert az adott személynek meg kell nyílnia neki.

Ha fashion stylist, akkor fontosak a ráérzések a dolgokra, ami a legnehezebb szerintem, és nehezen lehet megtanulni. Vagy van, vagy nincs. Egyfajta csatorna és tükör a világnak, összefüggéseket kell találni a divat és a mindennapok között. Olyan ez, mint a költészet, csak divatban elbeszélve.

BallaFrida-divat

Ha meg egy show-t szervez, akkor minimum 40 embert össze kell fognia. Ahhoz jó idegzet is kell.

Egyelőre ezekről tudok beszélni, mert ezeket a területeket érintettem.

Milyen egy napod?

Nem tudom rendszerezni a napjaim, egyedül az iskola, ami stabil időpontban van és változatlan. Minden mást én alakítok, mivel szabadúszó vagyok.

De hogy egyszerűsítsem a történetet: egy héten két-három anyagot megcsinálunk.

Az előmunka, ami annyit jelent, hogy előre kidolgozom a koncepciót és utána elhozom a ruhákat az adott tervezőtől. Igen ám, de sokszor 10 kg-ról beszélünk a mennyiségtől függően, mivel a jogsi most van folyamatban... Rá bízom mindenkire, hogy képzelje el. Emellett az iskola is ott van, ahol ebből nem igazán szeretném, ha érződne bármi is.

BallaFrida4

Egyre kevesebbet vagyok itthon, inkább csak hazafutok néha. Nem egy megszokott életforma, magamnak osztom be az időm, akkor dolgozom, amikor tudok, és annyit, amennyit jól megbírunk. Húszévesen nem volt egyszerű, hogy egyáltalán komolyan vegyenek, és ne azt mondják, hogy egy tini lány idetévedt és ez az új hobbija. A napjaim ezzel telnek: alkotunk valamit folyamatosan.

Meg tud élni egy stylist a fizetéséből? Te meg tudsz élni?

Nagyon sok mindentől szokott függni, hogy milyen a hónapom. Átlagbérekhez a mi áraink szerintem nagyon jók. Viszont még mindig nem eléggé, ebből Budapesten nem lehet meggazdagodni, egyik hónapról a másikra megélni... talán.

Húszévesen nekem az egyik fontos dolog, hogy már most nagyon stabilan megalapozzam az életem minden területét, ezért is költözöm külföldre. Ég és föld egy stylist keresete, amiből kiderül, hogy nagyobb szükség és igény van ránk olyan országokban, ahol dübörög a gazdaság.

Másrészt nem kevés időmet veszik el a saját anyagaink, amik jelen pillanatban a legfontosabbak számomra. Szerintem nálunk nem a papír a fontos, hanem a portfolió. Az beszél egy stylist helyett.

Mit szeretnél elérni? Mi az, amit ebben a szakmában el lehet érni, és azt mondanád, hogy igen, na, most vagyok sikeres?

Egy stylist szerintem akkor igazán sikeres, amikor már több mint tíz éve dolgozik. Amiatt, hogy ez nem egy átlagos életformával jár, hamar bele is lehet fáradni. Ez nem egy madame meló, ahogy sokan hiszik.

De a pillanatok, amikor már ott vagy a helyszínen, egyben van minden és látod, akkor már eszedben sincs mást csinálni.

Számomra sikeresnek lenni, annyi, mint boldognak lenni abban, amit épp csinálsz. Persze, mondhatnám, hogy eddig és eddig meg sem állok. És mondom is, de ez magától értetődik, mert szenvedéllyel csinálom és kitartással. A közeli tervem az most külföld, a távoli terveimről nem szeretnék még beszélni. Egyet tudok, ha elértem, amit akartam, akkor sem fogok tudni megállni. Ez szerelem meló.



6 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
jutacs
2015-04-17 21:21:00
Gratulalok nemzetünk dicsöseges lanyanak.
10 ev mulva Ki mit tud-ot rendezünk:
Ki tudja kiköbözni, hany ferfi paplanos agyaban fordult hasra es hanyatt Balla Frida?
A törölmetszett szekely nönek nincs parja
avatar
bedohazi
2015-04-18 10:59:39
re:
Köszönjük ezt a végtelenül építőjellegű hozzászólást! Vélhetően ilyenek miatt tartunk ott, ahol! Csak így tovább! Hajrá!
avatar
SzidóniaJS
2015-04-18 12:48:56
Tevékeny élet, kiváló portré!
Gratulálok Frida és gratulálok Bedőházi Attila Csaba. Aki dolgozik, azt értékeljük, aki pedig ennyire jól teszi a dolgát, mint Frida és Te, azokra nagyon-nagyon büszkék vagyunk és további tevékenységeiket is figyelemmel kísérjük.
avatar
freewill
2015-04-18 14:10:28
Ki a f. ez a jutacs, most komolyan? Egy épkézláb hozzászólása nincs! Csak miattad regisztráltam, te megkeseredett anyaszomorító! Menj, igyál meg három sört, és hagyd dolgozni azt, aki akar is valamit az élettől!
avatar
jutacs
2015-04-18 21:12:26
Troll vagyok, aki eled is odatartja a görbe tükröt.
Anyad tud rola, hogy csunya szavakat hasznalsz?
Vagy töle tanultad?
avatar
sunloverdj
2015-04-20 02:30:08
WOW.CONGRATULATIONS.
WOW.CONGRATULATIONS.Szívből gratulálok,a tervezőhölgynek;B.Fridának.Kívánok jó életerőt&sikerekben gazdag&alkotói kedvet&végtelen szeretetet&jó kollégákat&ihletet&tudjon mindig egyéni stílust bevinni a rohanó nagyvilágba.**JUST FEEL THE POWER OF CREATIVITY IN ANY SIDES OF WORLD***2015**YEAR OF SUNLIGHTS&NEW HOPES&FREE STYLES&WORLDPEACE**

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."