Kultúra » Zene

Marthy Dharma: nem szektarock, hanem közszolgálati zen punk

Új zenekart alapított Marthy Barna Budapesten. Nem ír zene, hanem kicsit „irodai popmuzsika", amit Marthy Dharma néven fogad be majd a közízlés.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

MarthyDharma
Barna balról a második a képen az új együttesében
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2017. augusztus 17., 14:22
1 hozzászólás. 

A Firkinből való kilépése után szólóban, akusztikus koncerteket adott a Budapesten élő, de székelyudvarhelyi énekes-dalszerző Marthy Barna. Mostanra viszont rendszeresen próbál új zenekarával, ami az ő szerzeményeit játssza és néhány daluk demó-verziója felkerült már a Youtube-ra is.

A Marthy Dharma névre keresztelt együttes még tavaly létrejött, az akusztikus gitáron játszó és éneklő Barnán kívül Bese Csaba (basszusgitár) volt a másik alapító, hozzájuk csatlakozott Bordás Zoltán (dob) és Kovács Péter (elektromos gitár). Bese korábban játszott a Monyo Projectben, a Colorstarban és a Besh o Dromban, Bordás Zoltán az Al Tabla Percussion Groupban és a Half Note City-ben, míg Kovács a Tarantino Connection-ben és a CACD-ben.

Négyük múltja felöleli a jazz-t, punkot, funky-t, világzenét, alternatív zenét, metált, népzenét, valamint a kelta punkot is, hiszen Barna évekig a Fonogram-díjas Firkin zenekar dalszerzője és frontembere volt.

Mint megkeresésünkre Marthy Barna viccesen kifejtette, a Marthy Dharma formáció meghatározott műfaja a közszolgálati zen punk. Közszolgálati, mert mondanivalójával és hangulatával segíteni szeretne az embereknek a könnyed, ámde nem sekélyes feloldódásban. Zen, mert igen fontosnak tartja a jelen pillanatban való időzést, az eggyé válás élményének közvetlen megtapasztalását a zenélés, éneklés, fellépés által. És punk, mert mindezt a zenhez képest mocskosan populárisan teszi. Viccesen hozzáfűzi azt is, hogy az irodai pop és a nyugdíjalap-rockandroll is idetartozik, ha a zenekar stílusáról van szó.

„Mindenki elég régóta van már a szakmában a zenekarból, túl vagyunk már a drogozunk-csajozunk-iszunk-hányunk korszakon. Csak még azért hiszünk a zenélésben, és hogy ha valami jó, akkor az el tud jutni az emberekhez és foganatja is tud lenni mindkét irányba." – mondta Barna.

„A dharma szó világrendet jelent ugyebár, a Marthy Dharma tehát – bár jó nárcisztikusan hangzik, tán az is – Marthy Barna, azaz az én benső revelációim, vívódásaim, hülyeségeim, marhaságaim, bölcsességeim, tudatom rendje nyilvánul meg a dalokban, amiket én írok, de a zenészek nélkül nem mennék semmire, mert ők nagyon jók" – mondta az énekes-dalszerző.

Hozzátette azt is, hogy a Beatles-től a Pink Floyd-on keresztül a Nirvana, a Killers, a Muse, Chris Cornell, az Európa Kiadó, a kaliforniai punk, illetve Soltész Rezső is benne van „hatásügyileg" a zenekar hangzásában, de még talán a Firkin is, ahol a már Fonogram-díjas lemez általa írt számai azért masszívan tükrözték a kelta punkon nem kicsit túlnyúló tematikát.

Többnyire angol számaik vannak, de van már több magyar is, és nagyon szeretnének Udvarhelyen koncertezni sok ember előtt. Egyelőre három daluk került fel a Youtube-csatornájukra, a Facebook-oldalukat is érdemes követni. Külön érdekesség, hogy a zenekar logóját is udvarhelyi szaki, a portálunkon is bemutatott Széles Ferenc, Barna egykori osztálytársa készítette.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
jutacs
2017-08-18 19:58:23
A magas kultúrát terjesztik ezek a csórok.
Mint a csótányok.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."