Itthon » Portré

Bodnár Róbert – főállású zenész

  Négy zenekarnál énekel, néha zörgőzik, egész évben koncertezik és mindebből megél. Zenével kezdte, majd jogot tanult, de maradt a muzsika és ha minden jól megy akkor ez így lesz továbbra is.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Szilvia az első ember, akivel az inkubátorházba lépve kapcsolatba kerülsz. A szerző és Dávid Anna Júlia felvételei

Piroshajú, ez vagyok én

Most épp lilahajú, és gyönyörű kék cipője van....
fotó: Egyed Ufó Zoltán

A szex megvolt. Mi jöhet még az inkubátorházból?

Spoiler alert! Részletek a következő rész...
Geréb Péter fotók: Simó Veronika

Matekkel mindent meg lehet oldani

Kedvenc szava a jó, élőhelye a Tábor negyed, hobbija a...

IMG_0482
IMG_0482
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2010. június 13., 15:30
0 hozzászólás. 

Hogy lett belőled zenész?

Zeneiskolát végeztem, első osztálytól tizenkettedikig. Emlékszem a napköziben volt ilyen válogatás a Palló Imrébe. Kérdezték, hogy ki akar? Én akartam. Otthon sem volt ez megbeszélve, de én akartam. Kellett valamit énekelni, aztán felvételi is volt és elsőnek jutottam be az osztályba.

IMG_0482
Családodban van valaki, aki zenél, zenész?

Az én családomban nincs, de a zenésztársaimnak, mindenkinek valakije zenész. I-VIII-ban zongorázni tanultam, aztán IX-XII-ben kántó szakon voltam és kilencedikben kezdtem el zenekarokban énekelni. Az akkori Life Style-ban, ez a Balance-nek volt a elődje. Amikor beszálltam oda, akkor alakult át Balance-é.

Nagysikerű próbálkozás volt?

Igen, az volt. Ifi zenekar volt, aztán kinőtte magát, mert Hargita megye után kezdtünk mindenfele járni és egy adott pillanatban megnyertünk egy nemzetközi versenyt 2001-ben Görögországban.

Hogy akadtatok erre a versenyre?

Akkor egyetemista voltam és találkoztunk valakivel, aki mondta, hogy van egy ilyen lehetőség. Képzőművészeti része is volt, amire ez a valaki szerette volna vinni a barátnőjét és ezt oldjuk meg valahogy, versenyezzünk együtt. Emlékszem, még a rádiótól kértünk lehetőséget, hogy éjjel dolgozhassunk, mert a basszusgitárosunk ott dolgozott. Két-három éjszaka dolgoztunk és utolsó éjjel, amikor elkészült a felvétel, akkor szegény olyan fáradt volt, hogy letörölte az egészet. Közben ő felvette kazettára magának, persze rossz minőségben és abból másoltunk össze valamit.

Annyira elfogadható lett, hogy a demoversenyen részt vettünk vele, így jutottunk el Görögországba. Több helyen kellett zenélni. Az utolsó városban volt a zsűri, ott 30-40 zenekar lépett fel a Balkánról, mert ez egy Balkán Fesztivál volt. Akkor nagy Monyóval zenéltünk, volt neki egy saját száma, volt nekünk egy dalunk és volt egy Beethoven Örömóda feldolgozás, így nyertük meg. Igazából csak úgy mentünk, de azért sokat gyakoroltunk, nem akartunk szégyent vallani. Szerintem akkor döntöttem el, hogy érdemes foglalkozni a zenével.

Robika
Ha ilyen sikeres volt a Balance, akkor miért lett vége?

Nem is tudom. Kiszállt Monyó egy adott pillanatban, aztán összebarátkoztunk egy nagyon jó gitárossal, aki most Bukarestben van. Írtunk számokat, majd fel is vettük egy részét, de amíg ott volt, addig szakadás volt. Nem tudtunk egyeztetni. Most viszont nagyon szeretnénk újraindítani az egészet. Vannak zenéink, 12 számot felvettünk a stúdióban.

Kivel? A régi felállással?

Régi felállással, de az úgymond új gitárossal. Neki is feldolgozás zenekara van, nagyon sokat zenél mindenfelé.

Ugyanaz a zene?

Igen, de meg kell említsem, hogy amikor elindult a DeLaFunk, akkor szinte Balance volt. Akkor kiszállt a dobos, helyette most másvalaki van, Jánoska. Én, a billentyűs és a basszusgitáros még mindig Balance vagyunk. Nem lenne nehéz, ez is csak egyeztetés kérdése.

Mit terveztek a Balance-el?
Ha megvan a lemez, akkor évente minimálisan öt-hat koncertet szeretnénk, de egyelőre magunknak, ha lehet így mondani. Próbáljuk az albumot kiadni, de kialakul, majd meglátjuk.

DeLaFunk1
Most akkor van a De La Funk, a Plan B, a Swinging Train és a Balance? Ezekben mind énekelsz?

Igen. Most van a Plan B zenekar, azzal is szeretnénk készíteni egy albumot, vannak saját zenéink. Van a De La Funk, az a plusz, amivel pénzt lehet keresni, mert nagyon nehéz az országban saját dolgokból megélni. Úgy értem, hogy nem csak feldolgozásokat játszani, hanem saját zenét. Romániában a befutott zenekarok koncerten is körülbelül felét feldolgozást játszanak.

Valamelyik projektnek van lemezszerződése?

Gondolkodunk ebben. A Plan B-vel pályáztunk valami pénzeket és ha összejön, akkor Bécsben vennénk fel egy minőségi stúdióban az öt-hat számot tartalmazó lemezt. Még a DeLaFunkkal gondolkoztunk hasonlóban, de elég nehéz.

Meg tudsz ebből élni?

Kialakult az egész. Nyáron több rendezvény van, még esküvőkre is meghívnak.  Megvan a saját program, amit játszunk, de nem sokat. Vannak szabadtéri és céges bulik, magánrendezvények. Ősszel és tavasszal inkább klubokban vagyunk. Ott egy kicsit nehezebb, mert kevesebb a pénz, de ha több zenekarod van, akkor összeszeded. Télen pedig céges rendezvények, szilveszter. December jó szokott lenni. A holtszezon, de szerintem mindenhol, a január és a február. Nem panaszkodom, mert valahogy kialakult. Volt egy jó pár koncertünk.

IMG_0483
Tehát sehol máshol nem dolgozol, csak zenélsz?

Igen. Én így képzeltem el az egészet. Most például nyáron az összes hétvégénk be van táblázva. A heted többnyire szabad, akkor próbálunk, hétvégén dolgozunk. Kolozsváron élünk többnyire, ha Udvarhelyen zenélek, akkor hazajövök. Ott próbálunk és onnan indulunk körbe az országba.

Ki a kedvenc?

Rengeteg kedvencem van. Mivel jazzt is játszunk, ezért rengeteg jazz zenét szeretek. Nem is próbálom felsorolni, mert sok van. Ha mondanék egyet, akkor egyből kellene mondjak egy másikat is, és még egyet. Sok van. Mindenfajta zenét hallgatok, a jazztől elkezdve a punk-rockig, a progresszív rockon keresztül a popig, akár gépzenét is. Szerintem a zenében nincs rossz, minden stílusnak megvan a java. Ha jól játszod, akkor jó lesz.

Kire nézel fel? (Lehet akár udvarhelyi is)

Udvarhely szerencsés ilyen szempontból, mert van sok jó zenész. A mi időnkben és most is nagy Monyó volt. Nagyon tehetséges. Akik még azok, az a volt Koala Jazz Band. Karcsika a billentyűs, Lacika a szaxofonos, de mindenki a zenekarból. A billentyűst szoktuk „használni”, amikor Jocó nem tud jönni. Lacikával és Barnival (trombita) pedig játszunk a Plan B-ben. Endrével (dobos) volt egy projekt is, de az nem indult be. A DeLaFunk-nál helyetesít, ha valaki lesérül, akkor jön. Örvendek a Blúzers-nek, mert hobbyból csinálják és jól.

Régebbi zenészek közül van valaki?

Annak idején volt a Kopó, de felnéztünk a Rottens-re is, egy pallós zenekar volt, de felbomlott. Igaz, hogy mindegyikükből zenész lett, de inkább klasszikus zenész. Akkoriban kilencedikes voltam.

Mik a tervek?

Csak az lenne, hogy tudjak zenével foglalkozni és amennyiben lehet futtassuk fel a zenekarjainkat. Semmiképpen sem szeretném abbahagyni a jazzt, mert azzal véletlenszerűen kezdtünk el foglalkozni, de nagyon sok mindent tanultam és persze szeretjük. A legnagyobb álom az lenne, ha egy saját zenét játszó zenekart fel tudnánk futtatni, annyira, hogy tudjunk abból megélni.

BodnarRobert
Van erre igény?

Lenne. Ez persze menedzsertől is függ, mert rájöttünk, hogy minden a kapcsolatokon múlik. Zenei szinten a zenekarokkal megálljuk a helyünket. A DeLaFunk-nak van egy menedzsere, akivel összedolgozunk. Amiket ő szerez, az az ő része, amiket mi, az a mienk.

Egyedül fogod össze a zenekarokat?

Ezek inkább baráti társaságok. A Plan B-t például Lacika menedzseli, amúgy én nem tudnék ennyi zenekarral foglalkozni. A próbákat közösen szervezzük. A DeLaFunk-ot nagyjából én, de itt sincs kizárva senki. Általában úgy szokott lenni, hogy akit felhívnak az rendez mindent, a szállást, az utat, mindent. Ezt általában le szokták passzolni nekem.

Rendszeresen zenéltek klubokban?

Nem nagyon tudunk, még Kolozsváron sem. Nincs pénz, válságos időszakot élünk. Voltak időszakok, például két-három hónapig, de olyan is volt, hogy egy évig folyamatosan zenéltünk klubokban. Megszűnt, mert rengeteg klub bezárt. Hányat nyitottunk mi és már nem létezik? Szinte nincs olyan hely Kolozsváron, ahol ne léptünk volna fel.

Te vagy az egyetlen, a zenekarok tagjai közül, aki csak ebből él?

A billentyűsünk Jocó, ő csak ezzel. Ő egyébként egy romániai sztárnak, Nicola-nak a zenésze. Jánoska szintén. Eddig rádiózott, de most felmondott. Ákos, ő is rádiózott, most gitárórákat ad és van egy-két zenekara. Zoltán eddig dolgozott, de most ki fog lépni, mert saját cégben gondolkodik és zenével pótolja a pénzt. Szinte mindenki. Egyik-másiknak még volt melléktevékenysége, de nagyjából igen. Nekem is volt ilyen.

Ha nem zenélnél, akkor mit csinálnál?

Jogot végeztem. Egy kicsit toltam az államvizsgát, idén kellene letegyem, de nem akarom elmondani, hogy mióta. Igazából nem siettem vele, mert zenéből éltem és nem láttam fontosnak, hogy befejezzem. Ha minden jól megy, akkor jogász leszek. Különben a zenekarban Jocó politológus, a gitárosunk filozófiát végzett, a basszusgitárosunk építészmérnök, Jánoska pedig környezettudományon van, most végez. Másik zenekarban pedig mind zenét végeztek, ha azt vesszük, akkor én is.

Utánpótlással foglalkoztok?

Mindenkinek megvan a zenekarban a helye, nem akarunk senkit kicserélni, de fel szoktuk figyelni a tehetségekre, hiszen dolgoztunk a Koalaval is. Egy zenész minél több emberrel játszik, annál színesebb lesz.

A manapság felkapott tehetségkutatókra jelentkeznétek?

Annak idején részt vettünk Görögországban és Kézdin ilyen versenyeken. Igazából nincs tervben ilyesmi, nem hiszem, hogy megoldás lenne. Akik innen kikerülnek, azok tehetségesek, de hiányzik a tapasztalat. Minden zenésznek kell a klubokban való játszás, kell a tapasztalat. Kevés, igazán kevés az a nagy név, aki 20 évesen világsztár lett. Meg kell erre érni. Kell tapasztalat és kell gyakorlás.

Be vagytok táblázva? Mikor találkozhatunk veletek/veled Udvarhelyen?

Őszig igen, de vannak üres helyek. Udvarhelyen van egy osztálytalálkozóra és egy esküvőre meghívásunk, ott fogunk zenélni. Ha abban az osztályban végeztél, vagy meg vagy hívva az esküvőre, akkor igen, találkozunk. Lesz a sörfesztivál, ott az egyik este fogunk játszani. Azért mondom, hogy egyik este, mert megbeszéltük, csak egy visszajelzés kellett, hogy legyen 100 százalékos, de mindenhonnan hallom: ott leszünk. A DeLaFunk honlapján majd megjelenik minden infó a koncertekről. (www.delafunk.ro)

Őrjöngő közönséget, egymást érő koncert időpontokat, fergeteges bulikat és megszámlálhatatlan eladott lemezt kívánunk, ha lehet így mondani/írni minden projektednek. Sok sikert.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."