Itthon » Társadalom

Elhunyt Tótharsányi Sándor

A neves pedagógus, iskolaigazgató, tankönyvszerző életének 80. évében, július 8-án hunyt el.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
havashargitasugo

Ezért lett olyan hideg

Megérkezett a hó a Madarasi Hargitára, a hideget itt...
korond26

Valami bűzlik Korondon

Találkoztunk a helyiekkel, a szemétügyről...
Séra Zoltán fotó: Egyed Ufó Zoltán

Séra Zoltán emigrál (videó)

A korondi szemét áldozata elmeséli, miért hagyja itt a...

Tótharsányi Sándor
Fotó: Ati Beta/D3 archívum
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2012. július 10., 07:46
0 hozzászólás. 

Tótharsányi Sándor tanár neve és munkássága elválaszthatatlan a Benedek Elek Tanítóképző történetétől. Közel negyedszázadot töltött a patinás tanintézményben.

1971-től 1990-ig tanára, 1990-től öt éven át, 1995-ig, nyugalomba vonulásáig, pedig igazgatója volt a tanintézménynek. A tanítóképző az ő igazgatása idején vette fel Benedek Elek nevét. Nevéhez több, a kisebbségi iskolák számára készült román tankönyv, többek közt a román nyelvtanítás módszertanáról írt szakkönyv kötődik - szerzője, társszerzője volt ezeknek a kiadványoknak.

Pedagógusi munkásságának elismeréseképpen 2005- ben a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége Ezüstgyopár emlékdíjjal tüntette ki.

„Igazi pedagógus alkat, akitől emberi tartást, tanári hozzáállást mi, akkori fiatal kollégái igazán tanulhattunk. Szorongató évek alatt igazgatott, amikor a hírhedt Harcov jelentésben iskolánkat és kollégáinkat igaztalanul vádolták a román diákok és tanárok elűzéséért. Szinte hetente jelentek meg a mocskolódó cikkek. Sanyi mindenről informált minket és a rá jellemző kedves teatralitással előadta, hogy mi lesz a dolgunk, hogyan védjük ki most éppen azt a támadást" - emlékezett a néhai Tanárra volt kollegája, Szarvas Klára Gyöngyike.

Tótharsányi Sándor tanár földi maradványait július 10-én, kedden délután fél 5-kor helyezik örök nyugalomra a Szent Miklós-hegyi római katolikus temetőben.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."