Itthon » Társadalom

Beváltak a szeméttárolók csúszdái

Sokkal kevesebb probléma van a guberálókkal és a lakókkal, amióta lezárták a lakótelepi szemétgyűjtőket.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
havashargitasugo

Ezért lett olyan hideg

Megérkezett a hó a Madarasi Hargitára, a hideget itt...
korond26

Valami bűzlik Korondon

Találkoztunk a helyiekkel, a szemétügyről...
Séra Zoltán fotó: Egyed Ufó Zoltán

Séra Zoltán emigrál (videó)

A korondi szemét áldozata elmeséli, miért hagyja itt a...

szemetcim2
Nehéz bemászni a szeméthez
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. szeptember 10., 14:17
2 hozzászólás. 

Tavasz óta 30 lakótelepi szeméttárolót alakított át az AVE Hargita, a tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy jóval kevesebb szemét kerül a gyűjtőpontok vagy a tárolóedények mellé. Tóth László, a cég udvarhelyi kirendeltségvezetője portálunkkal közölte, már csupán két tároló nincsen átalakítva az ún. csúszdás rendszerre. Ezeknek az a lényege, hogy a tároló zárva marad (csak az AVE alkalmazottainak és a takarítóknak van hozzá kulcsuk), a szemetet pedig a fémkerítés oldalán kell becsúsztatni. A tárolók oldalán két, három, bizonyos esetekben négy nyílás is található, amiken a szemetet egyből az edényekbe juttathatja a lakó.

Nem a guberálással van a baj, hanem a módjával

A legelső gyűjtőpontokat a Csereháton alakították át, mert ott állandó volt a probléma a közeli Éltetőkút utca lakói miatt: gyakorlatilag minden nap úgy túrták szét az edényekbe jutó szemetet, hogy az a tároló mellé került. Hiába próbáltak az ottani lakók szépen beszélni velük, nem volt foganatja a kérésnek. A probléma innen indult: az AVE képviselője többször is hangsúlyozta, hogy alapvetően nem a guberálással van baj, hanem azzal, hogy a tárolók környéke állandóan szemetes az edényekben keresgélők tevékenysége miatt. Hiába vezették be a kulcsos módszert (a lakóknak volt kulcsa a gyűjtőponthoz), sokszor az történt, hogy a szemetet lehozó lakó elfelejtett kulcsot hozni és a bejárat mellé tette le a szemetét.

szemetcimKorábban (még az AVE Hargita megjelenése előtt) is a kulcsos módszer volt a bevett szokás, de a guberálók ezt könnyen megoldották: kulcsot szereztek és kinyitották a tárolókat. A többszöri figyelmeztetés ellenére sem voltak hajlandók változtatni a szokásukon, ezt megelégelte az AVE vezette be az állandó zárást.

Elkérik a szemeteszacskót

Mint egy olvasónk által készített fotón is jól látható, a guberálók közül a kisebb gyerekek beférnek a szeméttárolók nyílásain: fizikailag sokkal nehezebb bejutni a tároló területére, de nem lehetetlen. A guberálók mostanában ahhoz a módszerhez is folyamodnak, hogy a tárolóhoz közeledő személyektől elkérik a szemeteszacskót – ezzel nem is lenne semmi baj, ha az átvizsgálás után a tartalmát a tárolóedénybe juttatnák.

szemet1

Kedden délelőtt láttunk olyat is (pl. a Függetlenség sugárúton, a napközivel szemben), hogy a gyűjtőpont területére az ajtón ment be egy gyűjtögető. Tóth László szerint az is előfordult, hogy lefeszítették a fémrácsot vagy a tetején másztak be – szerinte körülbelül egy hónapja nem volt komolyabb problémájuk a szemétgyűjtőkkel, nem is rongáltak és nem is szórták szét a szemetet.

Nem rendetelenítenek

Két guberáló kisgyerekkel is szóba álltunk, akik azt hangsúlyozták, hogy ők „nem rendetlenítenek". Hozzátették, ha nagyon akarnak, akkor be tudnak mászni a „ládába". Láttunk olyan helyeket is, ahol a szeméttároló mellett még mindig jelentős a szemét – például a Lakatosok utcájában.

szemet2A Bethlen Gábor Általános Iskola futballpályája melletti kis parkban pedig visszataszító látvány fogadja az embert: nem tudni, hogy a guberálók, a kóbor kutyák vagy a lakók okozták-e azt, ami ott van. Egyre több az olyan macska, amelyik a szemétben keres táplálékot magának, ők könnyen bejutnak a gyűjtőpontokba.

Ami a tárolók mellé elhelyezett zöld hulladékot illeti, Tóth azt közölte, hogy október végén a polgármesteri hivatallal közösen szerveznek egy takarítási akciót, amikor a tárolók környékét teljesen megtisztítják az ilyen jellegű szeméttől is.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
lordking
2013-09-11 14:00:47
lordking
Azért azt hozzá kell tenni, hogy ez az ötlet a csereháton lakó Kulcsár Székely Attila fejéből pattant ki! Ő volt a kezdeményezője, a csereháti bérlők egyesületének elnökségével közösen, a végrehajtója pedig az AVE érdeme.
avatar
Lakatos
2013-09-11 14:16:11
Jaaaaaj de szaros a nyelved hé

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."