Itthon » Társadalom

Akár erőszakkal is bevihetik a hajléktalanokat

Teltház van a hajléktalanszállón. A prefektus elrendelte, azonosítani kell azokat, akik nem tartózkodhatnak fűtött helyiségben.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
havashargitasugo

Ezért lett olyan hideg

Megérkezett a hó a Madarasi Hargitára, a hideget itt...
korond26

Valami bűzlik Korondon

Találkoztunk a helyiekkel, a szemétügyről...
Séra Zoltán fotó: Egyed Ufó Zoltán

Séra Zoltán emigrál (videó)

A korondi szemét áldozata elmeséli, miért hagyja itt a...

Tizenhatan vannak a szállón, olyanok is, akik nem ott szoktak aludni | illusztráció
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2015. január 07., 15:26
0 hozzászólás. 

A rendkívüli hideg időjárás miatt a hajléktalanok biztonságba helyezését rendelte el Hargita megye prefektusa, Adrian Jean Andrei kedden hozta azt a határozatot, ami szerint azonosítani kell a hajléktalanokat, illetve azokat a személyeket, akik fűtetlen házakban laknak. A veszélyben levő személyeket a hatóságok speciálisan kialakított, fűtött helyiségekbe viszik és elszállásolják.

Székelyudvarhely esetében ez a Budvár utcai hajléktalanszálló – tavaly és tavalyelőtt is megtörtént, hogy a bent levők mellé több utcai hajléktalant is –adott esetben erőszakkal – bevittek a rendőrök és a csendőrök, akiknek fekvőhelyeket biztosítottak a szálló munkatársai.

Folyósón, tanteremben szállásolják el az újakat

Farkas Réka, a szállót működtető Albert Schweitzer Alapítvány hivatalos képviselője portálunk kérdésére elmondta, hogy jelenleg tizenhat hajléktalan van a Budvár utcai hajléktalanszállón, közülük három nő. Néhány hónapja a szállón lakik az a Györffy Mária, akit tavaly februárban rendőrök vittek el egy Bethlen-lakótelepi tömbház elől, ahol hónapokig lakott.

Habár a szálló csak 11 férőhelyes, ilyen időszakokban a folyosón is fekvőhelyeket improvizálnak, sőt a tanteremben is tartózkodhatnak a hajléktalanok. Farkas szerint amennyiben ezekben a hideg napokban a prefektusi határozat miatt a rendőrök újabb hajléktalanokat visznek be a szállóra, őket is a tanteremben szállásolják majd el. „Nem hagyhatjuk az utcán, hogy megfagyjanak" – mondta a szállót működtető alapítvány munkatársa.

Körülbelül másfél hónappal ezelőtt elhunyt az egyik legismertebb udvarhelyi hajléktalan, a Pillangó becenévre hallgató Sólyom Csabát a gyergyótölgyesi kórházban érte a halál. Farkas Rékától megtudtuk, hogy Csaba soha nem volt hajlandó igénybe venni a szállót, csak múlt év novemberében, amikor nagyon legyengült, megbetegedett, onnan került Tölgyesre. Az udvarhelyi köztemetőben van a sírja.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."