Itthon » Társadalom

Normális vagy?

A fogyatékosok is azok. Orbán Ágnestől megtudhatjuk, hogyan viselkedjünk a különféle sérültségekkel élőkkel.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
havashargitasugo

Ezért lett olyan hideg

Megérkezett a hó a Madarasi Hargitára, a hideget itt...
korond26

Valami bűzlik Korondon

Találkoztunk a helyiekkel, a szemétügyről...
Séra Zoltán fotó: Egyed Ufó Zoltán

Séra Zoltán emigrál (videó)

A korondi szemét áldozata elmeséli, miért hagyja itt a...

Orbán Ágnes
Fotó: Kakasy Botond (Archív)
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2015. február 17., 16:38
0 hozzászólás. 

Szerdán 12 órától kezdődik az a tanév végéig tartó előadássorozat, amelyen a fogyatékosságokról tudhatunk meg többet.

Elsősorban a felnőttek problémáznak azon, hogyan viselkedjenek a sérültek jelenlétében, a gyerekek fogékonyabbak a „normális" attitűdre. Éppen ezért főként az iskolásokat tartjuk az előadások fő célcsoportjának – mondta Orbán Ágnes, a Hogyan kezeljük a fogyatékosokat mindennapjainkban? című előadások szervezője, aki maga is mozgássérültként él.

Az izomsorvadásos betegség miatt tolókocsiba kényszerült Ági elmondta, néhány éve már dolgozott egy hasonló projekten, amelynek keretében Gyergyószentmiklóson hirtelen mozgássérültté vált személyeknek tartott megerősítő foglalkozásokat, és ennek hatására az ottani iskolák hívták előadásokat tartani. Majd Udvarhelyen is népszerűsítette a fogyatékosoknak való segítségnyújtás, a velük való viselkedés helyes módját. Most szükségesnek látja újraindítani a tájékoztató tevékenységet.

„– Sokszor hallok negatív kicsengésű történeteket arról, hogyan bánnak az emberek fogyatékos társaikkal, de nekem nem nagyon volt ilyesmiben részem. Talán azért, mert az évek során megtanultam ezzel együtt élni. Nem tragédiaként fogom fel a mozgássérültségemet, hanem egy állapotként, amit el kell fogadni, és nekem volt elég időm arra, hogy elfogadjam" – foglalta össze tapasztalatait Orbán Ágnes.

A heti két alkalommal, szerdánként és péntekenként tartott előadások moderátora Bakó András lesz, az állandó előadó Orbán Ágnes, és minden alkalommal lesznek meghívottak, akik a különböző sérültségekkel járó életmódokról beszélnek. Február 18-án, szerdán Hajdó Ernő, látássérült lesz az előadássorozat vendége.

Az érdeklődők 0749 450 199-es telefonszámon és az orban_agnes@yahoo.com email címen kérhetnek bővebb tájékoztatást a Művelődési Házban tartandó előadásokról, valamint bejelentkezni is ezeken az elérhetőségeken szükséges. Az előadások dátuma, helyszíne és tervezett meghívott vendégei az esemény Facebook oldalán követhető.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."