Itthon » Társadalom

Hogyan ne veresd át magad a kereskedővel?

Ellenőrzéseket végez a fogyasztóvédelem, de te is segíthetsz nekik, ha nem vereted át magad. A szolgáltatásokkal meg a Viagrával van a legtöbb gond.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
havashargitasugo

Ezért lett olyan hideg

Megérkezett a hó a Madarasi Hargitára, a hideget itt...
korond26

Valami bűzlik Korondon

Találkoztunk a helyiekkel, a szemétügyről...
Séra Zoltán fotó: Egyed Ufó Zoltán

Séra Zoltán emigrál (videó)

A korondi szemét áldozata elmeséli, miért hagyja itt a...

fogyaszto3
Fotó: illusztráció
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2015. december 11., 11:49
0 hozzászólás. 

Minden karácsony és húsvét előtt a fogyasztóvédelem átfogó ellenőrzéseket végez: elsősorban az élelmiszereket ellenőrzik, főképp a hentesárut, szeszes italokat, édességeket, illetve az elektronikai cikkeket forgalmazó cégeket, és azokat a vendéglőket, amelyek év végi mulatságokat, rendezvényeket szerveznek.

Laurențiu Moldovan, a Hargita Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség vezetője portálunk kérésére elmondta, hogy a legtöbb panasz a bankokra, illetve a mobiltelefon-szolgáltatókra van, az élelmiszeripari termékek minőségére kevésbé panaszkodnak már a fogyasztók. Több olyan panasz érkezett a fogyasztóvédelemhez, hogy a mobiltelefon- és internetszolgáltatók telefonhívás után szerződést hosszabbítanak, illetve olyan is előfordult, hogy valakinek meghosszabbították úgy  a bérletét, hogy az illető nem is vette fel a telefont. Moldovan szerint aláírás nélkül szerződést hosszabbítani nem lehet.

„Beszélgetni lehet telefonon, de szerződést hosszabbítani nem" – mondta az igazgató. Olyan esetek is vannak, hogy a fogyasztó meg akarja szüntetni a szolgáltatást, a szerződést és a cégek ún. "taxă de reziliere"-t (ez egyfajta kárpótlásnak felelne meg) kérnek, ami szintén törvénytelen. Ilyen esetekben a fogyasztóvédelemhez lehet és kell fordulni.

fogyaszto1

Az élelmiszerüzletekben más jellegű panaszok fordulnak elő, de ezeket általában az üzletekben meg tudják oldani. Ha például egy termékről odahaza derül ki, hogy nem megfelelő, romlott (pl. egy húskészítmény), azt visszaviszik az üzletbe, nem feltétlenül keresik meg vele a felügyelőséget.

A törvény még nem uniós

Bizonyos szempontokból Romániában a törvénykezés még nem igazodott az EU-s törvényekhez – ez konkrétan azt jelenti, hogy ha az árut elhoztuk az üzletből, már nem vihető vissza. Ha az eladóval, forgalmazóval meg lehet egyezni, akkor a panaszt meg lehet oldani az üzletben.

Ami az online vásárlást illeti, itt már más a helyzet, mert amennyiben a termék nem nyeri el a vásárló (megrendelő) tetszését, 14 napon belül visszaküldhető. Ami az árkedvezményeket illeti, a törvények (21./1992 és 449./2003) részletesen kitérnek ezekre.

A címke mindig fontos

Vásárlásnál mindig a címkét kell figyelmesen elolvasni – jó tudni, hogy a CE jelzés egyfajta minőségi biztosítás is, ha ez szerepel egy terméken, az már valamennyi minőséget jelent. Játékok esetében ez nagyon fontos, ugyanakkor az is, hogy egy adott korosztályba tartozó gyereknek megfelelő játékot vegyünk.

fogyaszto2

A korosztályt is mindig jelölik az áru csomagolásán, a vásárlónak az a feladata, hogy ezeket a dolgokat leellenőrizze. A használati utasítást mindig el kell olvasni, be kell tartani – a gyártó köteles feltüntetni ezen az információkat.

Nem „működött" az interneten rendelt Viagra

A legabszurdabb panasz egy interneten rendelt gyógyszerrel kapcsolatos volt – mondja az igazgató, megjegyezve, hogy a hivatalban is mosolyogva vették tudomásul, amikor egy személy azzal fordult hozzájuk, hogy nem vált be az interneten megrendelt potencianövelő gyógyszer. Moldovan elmondta, hogy a helyzet komikumát félretéve nekik kötelességük volt leellenőrizni a tablettákat forgalmazó és gyártó céget, és választ adni a panaszt tevő személynek.

fogyaszto4

A fogyasztóvédelmi panaszokat a 0266-311702-es telefonszámon, a 0266-312532-es fax-számon, illetve a harghita@opc.ro, reclamatii.harghita@opc.ro email címen lehet megtenni.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."