Itthon » Társadalom

A harmónia tornája

Az emberek azt hiszik, ismerik a bodyART edzésformát, és összetévesztik a pilatesszel. Mi kipróbáltuk, és meglepődtünk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
havashargitasugo

Ezért lett olyan hideg

Megérkezett a hó a Madarasi Hargitára, a hideget itt...
korond26

Valami bűzlik Korondon

Találkoztunk a helyiekkel, a szemétügyről...
Séra Zoltán fotó: Egyed Ufó Zoltán

Séra Zoltán emigrál (videó)

A korondi szemét áldozata elmeséli, miért hagyja itt a...

Lényeges a pontos mozdulat, vallja Lukács Annamária edző. Fotók: Pál Edit Éva
Lényeges a pontos mozdulat, vallja Lukács Annamária edző. Fotók: Pál Edit Éva
szerkesztoÍRTA: BÁLINT KINGA KATALIN
2016. február 27., 21:10
0 hozzászólás. 

Bizonyára mindenkinek van egy elképzelése a tökéletes edzésről. Van, akit főként a szemmel látható, mérhető eredmény érdekel, mások torna közben szeretnének társasági életet élni, lelkileg megpihenni, levezetni a felgyűlt feszültséget. Lehetőleg mindezt egyszerre.

Alakformálástól a testi–lelki edzésig

A prioritások listáját azonban aránylag ritkán vezeti az, hogy saját testünk rugalmasságát, hajlékonyságát, ezzel pedig lendületét növeljük. Lukács Annamária (Babi) edző szerint éppen erre fókuszál a bodyART (szó szerint fordítva testművészet) úgy, hogy közben a könnyedebb, légiesebb nyújtásokat (jin) keményebb erőgyakorlatokkal (jang) kombinálja. Az edzésformát kedden és csütörtökön ingyenesen ki lehetett próbálni a Kossuth Lajos utcai edzőteremben, hát kaptam az alkalmon.

Crossfit edzéshez szoktam, amely olykor hatalmas erőkifejtést igényel, úgyhogy magabiztosan érkeztem az ismeretlen foglalkozásra. Úgy gondoltam, az eddigi, változatos mozgástervem mellett gyerekjáték lesz az az egy óra, de nagy meglepetés ért.

bodyart-8

A korai időpont ellenére rajtam kívül három nő és egy férfi is időt szakított az edzésre. A sportterem kis öltözőjében Lukács Annamária edző mosolyogva fogadott mindenkit, rövid ismertetőt rögtönzött az általa oktatott mozgásformáról.

A bodyART fő elemei a jógából származnak, amelyhez a gyógytornából és a japán Do In-ból ismert elemeket rendel. Mindehhez speciális légzéstechnikát kapcsol, ezzel biztosítva a teljes összhangot az edzés és a relaxáció együttes hatása között. A statikus és dinamikus erőelemek mellett bőven tartalmaz nyújtó és lazító hatású gyakorlatokat is, amelyek javítanak lerövidült izmainkon, gyengült kondíciónkon.

Átszellemülten beszélt a bodyART jótékony hatásairól, a legfontosabbak közé sorolva a testtartás javulását, az energiaszint növekedését és a testi–lelki harmóniát. Nyíltan beszélt arról is, mi mindent tanult saját testéről, mióta átállt a bodyART-ra – korábban tizenhárom évig alakformáló aerobikot oktatott.

Nem más teljesítménye a mérce

Babi úgy érzi, egyre többen tartják fontosnak, hogy erőnlétüket növeljék, izmaikat funkcionális edzésekkel fejlesszék és fittek legyenek, de aránylag kevesen figyelnek oda a megfelelő nyújtásra. Ezt tapasztalta magán is: tizenhárom év aerobik után rádöbbent arra, hogy erős a has-, far- és combizma, amire mindenki nagy hangsúlyt fektet, de például nem jó a háttartása, és a karjait sem tudja teljesen kinyújtani a feje fölé, annyira lerövidültek izmai.

Akkor kezdte foglalkoztatni, miért csípődnek be olyan gyakran a hátidegei, és hogy mennyire egészségtelen a tartása, ha nem elég edzett a hátizma, amelyre a legtöbb erőnléti edzés során kevésbé figyelnek.

Nyolc hónapos terhes volt, amikor trénervizsgát tett bodyART-ból, s azóta, három és fél éve erre esküszik. Úgy érzi, a módszer minden olyan technikát tartalmaz, ami egy nő külső és belső egyensúlyának helyreállításához szükséges. Mindenki a saját tempójában halad a gyakorlatok intenzitásával, nem szabad másokhoz mérni saját képességeinket, figyeljünk inkább saját testünkre – javasolta.

Lényeges a pontosság

Ilyen bevezető után vonultunk be a terembe, ahol már előkészített jógaszőnyegek vártak, és kellemes meditációs zene segítette az ellazulást. A cipőt érintetlenül visszatehettem a hátizsákba, viszont a bő sportgatya jó választásnak bizonyult egy-egy szélesebb terpesznél vagy élesebb nyújtásnál.

bodyart-6

Már az edzés elején rájöttem, milyen nehéz is lágy, könnyed, nőies mozdulatokat produkálni. Mivel – mint a legtöbb edzésen – itt is sokat számít a mozdulatok pontossága, az első tíz percem azzal telt, hogy mások mozdulatait lestem. Az „akklimatizálódásban" sokat segített a tükrös fal, ahol megfigyelhettük testtartásunkat.

Kezdő és haladó gyakorlatok

Babi mosolyogva, nyugodtan, de határozottan adta ki a feladatokat, és mintha hátul is szeme lett volna, azonnal kiszúrta, ha a többtényezős gyakorlatokból valamit kihagytunk. Időnként nagy kihívásnak bizonyult, időnként pedig nem is sikerült pontosan végrehajtani az utasításokat, ha egyszerre több izomcsoport megfeszítéséről volt szó. A tapasztalatlanabbak szerencséjére minden gyakorlatsornak van kezdő és haladó változata.

bodyart-2

A tréner szerint vidékünkön az emberek nagyon nehezen ismerik be képességeik határait, ezért előfordul, hogy túlerőltetik magukat. Fontos, hogy magunkra figyeljünk, és ha szükségesnek érezzük, akár pihenjünk is a gyakorlatok közben – mondta. Azért hozzátette, nem árt, ha mindig egy picit többet teszünk, mint amennyit kényelmesnek érzünk, hiszen így következik be a fejlődés.

Az edzés alatt folyamatosan dolgoztattunk, nyújtottunk valamilyen izmot, és voltak folyamatosan „visszatérő" gyakorlatok. A kezdőknek nem mindig sikerült helyesen végezniük a légzéstechnikát, ami a szükséges energiát adta volna, de azért a feladatok így sem bizonyultak teljesíthetetleneknek.

Gyógytornászok találmánya

Mint később megtudtuk, a mozgásformát gyógytornászok fejlesztették ki. Tipikusan olyan edzés ez, amely túlságosan könnyűnek tűnik a külső szemlélő számára, de nagy meglepetést tartogat, még akkor is, ha némely mozdulat már ismerős más edzésekről. Egy-egy kinyújtott kar vagy láb megtartása az adott pozícióban, az egyensúlyhelyzet fenntartása vagy a plank gyakorlat közben olykor rendesen reszketnek az izmok.

bodyart-9Az óra elteltével nem mondhattuk, hogy csorgott rólunk a víz, de fázni biztosan nem fáztunk. Noha a tréner szerint a bodyART heti két-három alkalmas edzésként önmagában is megállja a helyét (a gyakorlatok alkalmasak az izomzat erősítésére és fogyásra is), az erőgyakorlatok híveinek is jó edzés-kiegészítés lehet.

A minőségi élet gerince

Babi ugyanis nyilvánvalóvá tette, hogy a megfelelő testtartás az élet minden helyzetében fontos. Az ülő munka során, járás, házimunka vagy éppen babahordozás közben nem mindig figyelünk oda rá – sőt, lehet, hogy nem is tudjuk, milyen az egészséges tartás, ezért rengeteg helyen fájhat a hátunk, lemerevedhetnek az izmaink, ami kihathat a mindennapjainkra.

A hátizmok, valamint a gerinc megerősítésére tehát legalább annyira oda kellene figyelni, mint a fenék és a has formálására vagy a kőkemény karizmokra. Arra, amit elsősorban nem azért teszünk, hogy vonzóbbak legyünk, hanem hogy tehermentesítsük testünk tartóoszlopát, és fájdalommentesen végezzük napi feladatainkat. A pozitív hatás garantált.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."