Itthon » Társadalom

Túr az egész város

Túrnak a központban és túrnak a lakónegyedben. Az üzletág virágzik: az elmúlt hetekben több turkáló nyílt. Megnéztük.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
havashargitasugo

Ezért lett olyan hideg

Megérkezett a hó a Madarasi Hargitára, a hideget itt...
korond26

Valami bűzlik Korondon

Találkoztunk a helyiekkel, a szemétügyről...
Séra Zoltán fotó: Egyed Ufó Zoltán

Séra Zoltán emigrál (videó)

A korondi szemét áldozata elmeséli, miért hagyja itt a...

fotók: Pál Edit Éva, Bálint Kinga Katalin
fotók: Pál Edit Éva, Bálint Kinga Katalin
szerkesztoÍRTA: BÁLINT KINGA KATALIN
2016. április 14., 15:35
0 hozzászólás. 

Megjött a tavasz, lassan újra a szekrénybe lehet akasztani a kabátot. Újra egyre fontosabb lesz tehát az is, amit alatta viselünk. Van, aki az újra esküszik, de a trendi, márkás, minőségi ruhadarabokat használtan, az újnál alacsonyabb áron be lehet szerezni a turkálókban. Legalábbis ez az alapelv.

Noha Udvarhelyen eddig is egymást érték a használtruha-kereskedések, az utóbbi hetekben a városközpontban, illetve a Bethlen Gábor utcán is új egységek nyíltak. Van köztük kicsi, közepes és akkora is, amelyben egy nap kell a kínálat átböngészésére.

fashion-store-kivulro

Az új, vállfás egységek még igen fiatalok: a Bethlen utcai megaturkáló március végén, a Tamási Áron utcai kis turi tíz napja, a Városháza téri, brit zászlókkal kiplakátolt kereskedés pedig csak a hét elején nyílt meg. Mindezek tevékenységét különféle szempontok szerint tervezték meg, de a dolgozók mindegyikben forgalmasnak ítélték meg az eddig eltelt időszakot.

Vasárnap is nyitva

A Bethlen Gábor utcai Fashion Store a Domo elektronikai üzlet helyén, a LIDL parkoló bejáratánál nyílt meg. Körben a saroképület falain hatalmas plakátokon divatfotók, ezeken jól öltözött alakok csalogatják a boltba a vásárlókat. Az erősebb hatás kedvéért több, itthon is ismert divatmárka logóját is odanyomtatták. Sőt, az épület fölött külön felirat hirdeti, "Vasárnap is nyitva".

A helyiségbe belépve feltűnik, hogy egyszerre beláthatatlan a tér, a kínálat pedig igen széles. Az a vásárló tehát, aki rövid idő alatt szeret biztosra menni a ruhaválasztás terén, valószínűleg elveszve érzi magát a rengeteg nadrág, elegáns blúz, ing, póló, sportruházat, cipő és kiegészítő között. Ám aki ráér, illetve kedvét leli a kincskeresésben, az akár szórakozóhelyként, közösségi térként is tekinthet a hatalmas egységre.

fashion-store

A használtruha-kereskedés felszereltségére nem lehet különösebb panasz. Van csomagmegőrző, logós (!) függönnyel ellátott próbafülke, tükör, padlószőnyeg, polc, divatfotó-sorozat a belső falon is. Ritka Udvarhelyen az ilyen átgondolt dizájn. A próbafülkében a fényviszonyokon lenne, mit javítani, de ez már csak apróság.

A farmer- és szövetnadrágok, illetve a cipők helye meghatározott, akárcsak a ruhácskáké, a háztartási kellékeké, a táskáké és a dzsekiké. Ugyanígy könnyen ráakadunk a gyerekrészlegre, illetve a játékos ládákra is. Blúzokat, ingeket, pólókat, sportruházatot tartalmazó állványokat viszont elszórva, a bolt egész területén találhatunk, ami azt a benyomást keltheti, hogy elmerültünk a ruhatengerben.

fashion-store-belulrol2

Az egységben minden terméket egyenként áraztak. A blúzok, pólók ára általában, márkától, állapottól függően 18-39, a ruhák 25-45, a zakók, dzsekik nagyrészt 40-80, a nadrágok 24-34 a táskák 40-50 lejbe kerülnek. Sálakat tízlejes egységáron, pénztárcákat, kisebb táskákat húsz lej körül, háztartási kiegészítőket, például fürdőszobaszőnyegeket 18-29 lejért, lábbeliket pedig 20-100 lejért árusítanak.

A gyerekruházat tizen-huszonegynéhány lejes befektetés, de a kínálatot színesíti egy felül csipkés menyasszonyi ruha is, amely 58 lejbe kerül. A legtöbb udvarhelyi second hand-kereskedéssel ellentétben nagy mennyiségű sportruházatot is árulnak, így egy kis szerencsével a sportboltokhoz képest előnyös áron (20-40 lejért) hozzájuthatunk például edzőpólókhoz, mezekhez, futónadrágokhoz.

Fiatalos, drágább kínálat

A turiban a tulajdonos, a csíkszeredai Fülei Botond szerint krém minőségű ruhák találhatók. Ha a krém meghatározása divatos, jó minőségű, márkás ruhák, címkés vagy újszerű, hibátlan állapotban, akkor mi találtunk kivételt is, de a ruhák többségét valóban az újszerűség jellemzi.

A vásárlók véleménye azonban megoszlik a boltról: van, aki sokallja az árakat, főként a kabátokért a negyven lejt, amikor más turkálókban húsz lejért lehet hasonlókat kapni. A kínálatot általában jónak tartják az általunk megkérdezett vásárlók, de a nyugdíjas Lőrincz Ilona túlságosan fiatalosnak találta a készletet. Mint elmondta, sok a mély dekoltázsos és az ujjatlan ruha, amelyet ő már nem szívesen viselne, de úgy látja, a ruhák mindenképp szép állapotban vannak.

fashion-store-kisfiu-ruhaval

Csíki Katalin, aki elsősorban négyéves kislánya és kétéves kisfia tavaszi ruhatárát felfrissítendő tért be a turkálóba, határozottan meg volt elégedve a ruhakínálattal. A cipők különösebben nem nyűgözték le, de kislánya beleszeretett egy pár virágos (ránézésre legalább tíz számmal nagyobb) lábbelibe.

A vidám színű kistáskák is elbűvölték a kis hölgyet: újabb és újabb kincseket mutatott édesanyjának, míg kisöccse a testvére számára kiválaszott ruhácskával szaladgált fel-alá.

A vasárnapi nyitva tartásra visszatérve: ha azt hinnénk, hogy azért van rá szükség, mert hétköznap az embereknek nincs idejük betérni a turiba, nagyon tévedünk. Még délelőtt is vannak forgalmas időszakok − ha délelőtt indulunk vásárolni, meglehet, hogy másod- vagy harmadmagunkkal válogatunk a kínálatból, és egyszer csak betódul tíz-tizenöt ember. Kiszolgáló a talpán, aki ilyenkor higgadtan tud dolgozni.

Leghamarabb délben megtelnek a turkálók, legalábbis ezt tapasztaltuk a meglátogatott új egységekben. A Fashion Store „kistestvérében", az ugyancsak a csíkszeredai Gift Center Kft. által a Városháza térre telepített angol turkálóban lévő két próbafülke ilyenkor nem is bizonyult elégségesnek, sorok gyűltek fel előttük.

Divat kilóra

A mindössze pár napos kereskedésben kilóra vásárolhatunk trendi és egészen különleges, első osztályú darabokat. Míg a felső, nagyobb turiban a készlet fogyásával arányosan, napról napra töltik fel a készletet, az alsó egységben hetente újul meg a kínálat. Hétfőn, árufeltöltéskor 49 lej egy kiló ruha, s naponta tíz lejjel csökken az egységár. Pénteken 9, szombaton pedig 5 lej a maradék kilója.

katika-kozpont-kockas-ing

A tömeg alapján történő árazás már magában hordoz néhány tanulságot, például, hogy könnyű, nyári ingek, pólók teljes árban is olcsón (5-6 lejért) beszerezhetők, de a zakók, a kötöttáru vagy a gyöngyös-cicomás dolgok megvásárlása már költségesebb lehet.

A nadrágok viszont más turkálókhoz viszonyítva olcsók lehetnek − mi kedden, 39 lej/kilós ár mellett 12 lejért vásárolhattunk volna Zara farmert, és minden bizonnyal jutányos áron hozzájuthattunk volna egy eredeti Dolce&Gabbana mellénykéhez is. A second hand-rajongók egy része épp ezekért szeret turiba járni.

A kettős üzletnyitásról Fülei Botond tulajdonos úgy nyilatkozott, az egyik üzlethelyiség mellé ajánlották nekik a másikat is, ezért lett két boltjuk, na meg főleg azért, mert egy üzletért nem érte volna meg átkirándulniuk Csíkszeredából. Az áru minőség és jelleg szerint megoszlik, és bíznak abban, hogy mindkettőnek jó fogadtatása lesz.

kozpont-neni-bacsi

Hogy a központi turi az alacsonyabb kategóriájú, azt nem csak a kilós ár, de a berendezés is jelezte: a két próbafülkében a tükröket ragasztószalaggal rögzítették, és az egyikből az akasztó is hiányzott. Emiatt egy idősebb hölgy hangosan méltatlankodott, rongálóknak tulajdonítva a hiányt. A kiszolgálók kedvessége mindenesetre ellensúlyozza a hiányosságokat.

A Kossuth utcában is nyílt hétfőn egy csíkszeredai turkáló, de tulajdonosa nem egyezett bele, hogy képeket készítsünk róla. Első látásra szintén krém, illetve első osztályú ruhákat árulnak, és az árak is hasonlóak, mint a többi, frissen nyílt turiban. Gyerek és felnőttcipők, női és férfi ruházattal várják a vásárlókat. Újszerű márkás blúzokat 24 lejért vásárolhatunk, és ennyiért kaphatunk például jó állapotú gyermekcipőt is.

Családias élmény legyen a turkálás!

Lelkesedés, emberközeliség nélkül nem is érdemes turkálót működtetni − vallja Balázs Ildikó, a Tamási Áron utcai új, Extra Turkáló névre keresztelt egység tulajdonosa. Mint mondja, használt ruhával kereskedni egész más világ, mint újjal − neki mindkettőben van tapasztalata, hiszen a turkáló szomszédságában kizárólag új, márkás ruhákat árusító outletet működtet.

extra-balazs-ildiko-ruhaval

Húsz éve vezet turkálót: Parajdon kezdte, majd vállalkozását kiterjesztette Székelyudvarhelyre is. Új ruhával akkor kezdett foglalkozni, amikor a használtruha-kínálat terén volt egy minőségromlás − ez a gazdasági válság idejére tehető.

Két étvizedes tapasztalattal, négy egység tulajdonosaként higgadtan tekint a konkurenciára, az egyre szaporodó turkálókra. Mint mondja, ő soha nem szeretett volna nagyméretű kereskedést működtetni, mert sokakat elriaszt a hatalmas belső tér. Jobban hisz a kisebb, családias helyekben, ahol szinte név szerint ismeri vásárlóit, akik időről-időre visszatérnek.

Megférnek egymás mellett

Szerinte a turkálók jól megférnek egymás mellett − az ember, aki szeret turkálni, bemegy akár mindegyikbe, és lehet, hogy több egységből szerzi be mindazt, amire szüksége van. Annak pedig, aki nem a kincsvadászat híve, és célirányosan megy turkálni, megnyugtatóbb, ha egyből megtalálja azt, amit keres.

extra-katikaproba3

Balázs Ildikó nem aggódik a jövő miatt sem: úgy tartja, hogy a vásárlók, ha azt kapják, amit keresnek, a jó tapasztalat miatt is visszatérnek. Nem egy nagy, más városokból Udvarhely felé terjeszkedő turkálót látott már megnyílni, majd néhány év múlva kivonulni a piacról. Szeretni kell a ruhákat, szeretni kell a turkálót, különben felemészt − vallja.

Ő imádja a ruhákat, és a raktárában tud megnyugodni a nap végén. A kérdésre, hogy mennyire nehéz „elengedni" a szép ruhákat, elmondja, hogy egy turkáló megnyitásánál az ember még halmoz, de egy idő után letisztul, hogy mire van szüksége valójában. Ő húsz év után már csak azt tartja meg, amit tényleg visel.

Zsákbamacska a beszerzés

A jó üzleti légkörhöz viszont nagyon fontos a minőség, ehhez pedig a szakmán belüli kapcsolatrendszer, különben átverik a kereskedőt a viszonteladók. „Nem tudod előre, hogy mi van a zsákban, ez szó szerint zsákbamacska" − fogalmazott. A minőségi áru azonban nem elég: kell az üzletvezető pozitív hozzáállása is, mert egy turkáló tükrözi a tulajdonos lelkét.

extra--turi-belseje

Ő Svájcból kapja az árut, de más nyugati országokba is jár. Nem mindegy, ki és mennyit használta az adott ruhadarabot: ha egy átlagos életszínvonalon élő német, angol vagy holland adja be a kiselejtezett ruháit, azok ritkán maradnak meg olyan állapotban, mint például egy kertvárosi elit család egyszeri használat után lecserélt ruhái.

Ő jórészt az utóbbit kínálja a vevőknek − ebben az esetben a beszerzési ár magas, ezért nem is tudja néhány lejért áruba bocsátani ruháit. Minden darab átmegy a kezén, és több szempont figyelembe vételével állapítja meg az árat, amely azonban nem föltétlenül magasabb az átlagos udvarhelyi turis áraknál.

A márkás alkalmi ruhák, tunikák, amelyekből szép számmal találhatók nagy méretek is, 28-45 lejért megvásárolhatók, s ennél nem magasabb a szoknyák, nadrágok, dzsekik és férfi felsők ára sem. A férfi, tini- és gyerekruházat számára külön helyeket alakítottak ki, ugyancsak külön találhatók a nagyméretű darabok is. A turkáló kínálatában szép számmal találunk a középkorú és idősebb korosztály számára is ruhákat, a kétrészes nyári, lenge ruhától az ünneplő blúzokig és jótékonyan takaró szoknyákig.

Ágyneműk, törülközők és fürdőköpenyek is színesítik a kínálatot, s nemsokára érkezik a fürdőruhakollekció is, amit máris keresnek − tudtuk meg az elárusítónőtől.

extra-turi-neni

Az üzlethelyiség bejáratánál kiírás hirdeti, eladót alkalmaznak. A jó turkálósnak meg kell találnia a közös hangot a különféle emberekkel, hiszen minden vevő más és más. Éreznie kell a vásárlónak, hogy barátságosan fogadják − vallja a turkáló közössége.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."