Színes » Életmód

Így vegyél cangát idén tavasszal

Jó tanácsok, tippek, mire figyelj, ha úgy döntöttél, garázsba vágod a verdát s a benzin helyett a zsírt égeted.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Illusztráció/ Szabó Apor

Óraátállítás: utoljára ugrálhatunk az időben

Az Európai Unió megszavazta, hogy az idei lesz az utolsó...
Kilyén Károly, a tökös gazda fotó: Szabó Apor

Tökös gazda: nyolcan hozták fel a kertből

Az első két kísérlet sem volt semmi, harmadszorra...
Bara Kinga elárulta, hol nyaralt Udvarhely fotók: Simó Veronika

Szeretjük, ha ellátják a bajunkat

Tudjuk, hol süttetted a hasad a nyáron, és azt is, hol...

Nézz szét a piacon, mielőtt kiválasztod a bringád! Illusztrációk
Nézz szét a piacon, mielőtt kiválasztod a bringád! Illusztrációk
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2016. április 08., 10:07
0 hozzászólás. 

Az első és legfontosabb, amit kerékpár vásárlásakor el kell döntenünk, hogy milyen típusú bringát szeretnénk magunk alatt látni. Ma már a kerékpárok nem csak funkcionalitásban, de stílusban is szerteágazók. A piac majdhogynem végtelen. Arra azért érdemes figyelni, hogy egyik tényező se menjen a másik rovására.

bringa1

Udvarhelyen az első tömeges hullámban a Svájcból, Hollandiából, Németországból érkező városi kerékpárok váltották az egyenbiciklinek számító Pegasokat és az orosz fecskét, a Sputnikot. Mivel Udvarhely dombok közé épült, igazán el sem tudtak terjedni a néhány sebességes nyugati, a bicikliutakról érkező használt bringák, mivel egyre nagyobb teret hódított a „montenbájk", azaz a hegyi kerékpár.

Ez sokkal jobban vette az emelkedőket, bírta a kátyús utakat, jól suhant a környező falvakba vezető poros, kavicsos utakon. De valljuk be, sok fantázia nem volt a montik stílusában, hisz a terepen kifejtett teljesítményük volt a fontos.

Mára sokat változott a helyzet. A dombok ugyan nem tűntek el, de sok helyre került aszfalt, a meglévő és új aszfaltutak minősége is sokat javult, illetve itt-ott már a bringás infrastruktúra vadhajtásai is megjelentek. A kínálat is jelentősen átrendeződött, így szinte testre szabott bringát rakathatunk össze magunknak, vagy keresgélhetünk a sorozatgyártásúak között.

Mire kell nekünk bicikli?

A bringánk kicsit minket is tükröz, ezért stílusában mindenképp keressük a hozzánk közel állót, de figyeljünk arra, hogy általában milyen terepviszonyok mellett használjuk. Ha többségében aszfalton, városban járunk, felesleges az otromba ballonos, recés gumi, mint ahogy a lengéscsillapító is. A járdaszegélyt és más, hasonló akadályt kirugózzuk kézből, illetve lábból. Egy minőségi teleszkóp jelentősen megnöveli a bringa árát, az alsóbb kategóriával meg leginkább csak bosszankodni fogunk.

bringa4

Fontos a kényelem. Ha munkába járni, szabadidős tekergésre kell a canga, akkor érdemes figyelni az ehhez a tempóhoz megfelelő testtartásra is. Ki akarna elgémberedve, megizzadva érkezni a munkahelyére?

Mindenképp próbáljuk ki az ismerősök, barátok bringáit, látogassunk el a közeli kereskedésekbe, és ott is üljünk rá a kiszemelt járgányokra, hasonlítsuk össze a különböző modelleket. Sehol nem harapják le a fejünket, főleg, ha meglátják bennünk az új ügyfelet. Ha megvan az irányvonal, ami mentén keressük lehetséges kerékpárunkat, akkor a vásárlás két irányban indulhat el.

Egy: új biciklit veszek

El kell döntenünk, hogy új vagy használt bringát akarunk vásárolni. Az új bringa megkönnyíti a vásárt, de a pénztárcánkat is. Mindenképp előny, hogy az új bringára van garancia. Azért az eladóval érdemes tisztázni, hogy a garancia pontosan mire, mennyi és milyen feltételek között érvényes.

Ebben az esetben már szinte gyerekjáték a vásárlás, hiszen csak egy megbízható forgalmazót kell keresni. Ő már segít a méret, felszereltség és a kiegészítők kiválasztásában, amelyekkel egyedibbé varázsolhatod a bringádat.

Kettő: használt bringából is van király

A második opció már kicsit nyűgösebb. Itt érdemes alaposan megvizsgálni a bicikli egyes rendszereit. Nem kell feltétlenül szerelőnek lennünk, hogy kiszúrjuk a hibákat.

Az első benyomás itt is fontos. Ha ránézésre nem tetszik, akkor engedjük is el. Először a méretet ellenőrizzük: egyszerűen üljünk fel, és nézzük meg, hogy a bringa stílusának megfelelően ülünk-e rajta. Ha úgy érezzünk magunkat, mint majom a köszörűn, akkor úgy is nézünk ki.

Az ülésmagasság mellett fontos, hogy a lábunknak van-e elég helye. Az ülésen ülve a sarkunkkal pont el kell érnünk a pedált, amikor az az alsó állásban van. A kormány távolsága és kialakítása is olyan legyen, hogy hátunk tartása kényelmes maradjon, különben derekunk, gerincünk és csuklóink fogják bánni, illetve a bringa nagyon hamar a garázs mélyén végzi.

bringa3

Vizsgáljuk meg alaposan a fékeket, először csak úgy, hogy a bringát magunk mellett taszítjuk. A jó féket két ujjal is kényelmesen be tudjuk húzni, az nagyjából a behúzókar útjának egyharmadánál elkezdi fogni a felnit, és kétharmadnál blokkolja a kereket.

A jó féket soha nem kell kormányig tépni, a fékkar oda-vissza könnyen kell, hogy mozogjon. A fékpofák kopottságáról a bordázat közti szintjelző árulkodik. Ha nem tudjuk, mit kell nézni, előtte az üzletben nézzünk meg egy pár új fékpofát.

bringa6

A hajtásrendszeren is számos árulkodó jel mutathatja meg, ha elhasználódott. Az első és hátsó fogaskerekeknél érdemes megnézni a fogak állapotát: ha hegyesek, az már nem jelent jót.

A lánc nyúlását spéci eszközzel meg lehet mérni, de ha nincs ilyen a kezünk ügyében, tegyük a legnagyobb fogaskerékre a láncot, és ahol a legtöbb láncszem van a fogakon, fogjuk meg, és próbáljuk lehúzni. Ha csak pár milliméteres, enyhe eltávolodást enged, akkor még jó a lánc. Nagyobb játék esetén már megérett a cserére.

Vigyázat! Ha a megnyúlt láncot nem cserélik le idejében, elkoptatja a fogaskerekeket is, így az esetek többségében egyszerre kell cserélni, jelentős összeg ellenében.

bringa9

Lengéscsillapítóval felszerelt bringáknál ellenőrizzük, hogy azok működnek-e. Olajos csillapítás esetén fontos, hogy a becsúszó szár alatti rész ne legyen olajos. Ha olajos, akkor azt jelenti, ereszt a tömítés, ez lehet rossz tömítő, kopás vagy sérülés miatt. A kifolyt olaj miatt lemondhatunk a csillapításról, maximum egy kis rugózást kapunk, a javítás pedig soha nem olcsó.

Hogy kellően stabil-e, illetve a vázban sem kotyog-e az első villa/lengéscsillapító, úgy ellenőrizhetjük, hogy a bringát első kerékkel a falnak taszítjuk, majd amikor a fal megtartja, megpróbáljuk tovább taszítani. Ilyenkor általában megmutatkozik, ha kottyanás van benne.

Hajtsuk meg mindkét kereket, és figyeljük meg, hogy a fékpofákhoz képest mekkora kilengésük van. A „nyolcast" bizonyos mértékig tudják centrálni a javítóműhelyben, ami természetesen pénzünkbe kerül, de az elhajlott, sérült felületű ráfokat szinte biztosan cserélni kell.

A tengelyeket is érdemes ellenőrizni, a két kerék tengelyét, illetve a középtengelyt. A kerekeket emeljük meg, majd próbáljuk meg oldalra, azaz a kerékre merőlegesen elmozdítani. Ezt a kereket körbe forgatva, több szögben is ismételjük meg. A hajtókarnál hasonló az eljárás: több állásban is próbáljuk meg merőlegesen mozgatni. Ha nem éreztünk lötyögést, akkor feltehetően rendben lesz a bringa.

Kerüljük a kopott, megérett, kiszakadt gumival felszerelt kerekeket, de legalábbis mindenképp alkudjuk ki az új gumik árát. Figyeljünk a felszereltségre, mert minden hiányzó tartozék (lámpa, csomagtartó stb.) további kiadást jelent.

bringa7

A bringavásárra szánt keretösszegből különítsünk el egy részt a kiegészítőkre is. Használt bringa esetében ez lehet kicsit több, hiszen amennyiben mégis elnéztünk valamit, azt később ki kell cserélni.

De számoljunk olyan költségekkel is, mint például a védőruházat: legalább egy sisakot, illetve egy pár biciklis kesztyűt érdemes beszerezni. És lehet, hogy szükségünk lesz különböző világító, illetve fényvisszaverő eszközökre, esőkabátra, lezáróra is.

Ha bizonytalanok vagyunk a bringát illetően, a vásár megkötése előtt ne szégyelljünk bemenni vele a bringajavító műhelybe, és kikérni egy szakvéleményt is.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."