Itthon » Társadalom

Megkeresztelték a Jézus Kápolnát

Levélben üzent a kápolna a következő évszázadok magyarajkú embereinek, akik székely zászlót és pénzérmét is kapnak a jelenkortól.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
havashargitasugo

Ezért lett olyan hideg

Megérkezett a hó a Madarasi Hargitára, a hideget itt...
korond26

Valami bűzlik Korondon

Találkoztunk a helyiekkel, a szemétügyről...
Séra Zoltán fotó: Egyed Ufó Zoltán

Séra Zoltán emigrál (videó)

A korondi szemét áldozata elmeséli, miért hagyja itt a...

Jezus-kapolna-9
Jézus Kápolna, fotó: Gál Előd
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2016. május 18., 15:15
0 hozzászólás. 

Körülbelül harmincan voltak kíváncsiak a szerda délelőtti eseményre, amelyen a Jézus Kápolna keresztalmájába egy időkapszulát helyeztek el. Először ft. Mátyás Károly római katolikus főesperes intézett beszédet a jelenlévőkhöz. Elmondta, emlékeink és múltunk megőrzése éppolyan kötelességünk, mint a jelenünk építése.

Jezus-kapolna-8

„Néhány évvel ezelőtt ebből a meggondolásból társultunk a Haáz Rezső Múzeum vezetőségével, hogy városunk legértékesebb épületét közösen gondozzuk" – mondta a főesperes, hozzátéve, hogy a múzeum munkatársai turistaszezonban állandó szolgálatot teljesítenek és szakszerűen ismertetik a kápolna történetét, de továbbra is az egyház szerepe az épület szent jellegét fenntartani. Az időkapszula elhelyezésével üzenni szeretnék a jövő nemzedékének, hogy a huszonegyedik században is vagyunk Székelyudvarhelyen.

Jezus-kapolna-4

Miklós Zoltán, a Haáz Rezső Múzeum igazgatója megtiszteltetésnek nevezte az új tetőszerkezettel és kereszttel ellátott kápolnánál teljesített feladatot. A múzeum vállalta, hogy a pünkösdtől augusztusig tartó turistaszezonban a legenda és a történelem közötti átjárást biztosítva lehetőséget ad megismerni a kápolna történetét az érdeklődőknek. Miklós azt is elmondta, hogy a közeljövőben a kápolna környezetét is szeretnék szebbé varázsolni.

Jezus-kapolna-1

Az időkapszula elhelyezése egy olyan gesztus, amit számtalanszor megtettek a történelem folyamán, a szerdai eseményen az igazgató ismertette a kapszulába kerülő tárgyakat. Elsősorban egy levelet helyeztek el benne, amely Székelyudvarhely jelenkoráról szól: biztosak benne, hogy többszáz év múlva lesz majd magyarajkú ember, aki ezt el tudja és fogja olvasni.

Lázár Emese ajánlására az aktuális Hargita Népéből is bekerült néhány oldal, Fazakas Szabolcs ötlete nyomán a Legendárium részét képező Budvár Legenda, továbbá egy kis székely zászló és egy pénzérme került a kapszulába. Az Udvarhelyi Fiatal Fórum részéről egy leírás is bekerült a viasszal lezárt üvegbe, amely 2016-os tevékenységeiknek leírását tartalmazza.

Jezus-kapolna-3

„Nem tudom, mikor és ki fogja elolvasni ma született gondolataimat, de nagyon remélem, sőt hiszem, hogy minden szavamat meg fogja érteni. Éppen ezért örömmel üzenek, kedves olvasóm és honfitársaim" – kezdődik a levél, amit Derzsi László olvasott fel, és amely tartalmazza a kápolna adatait, Sófalvi András és Nyárádi Zsolt régészek nevét, akik kutatómunkájukkal kiderítették, hogy az épület nem a 13., hanem a 16. század második felében épült. A levélben Székelyudvarhely mindennapi életéről, a város felekezeteiről és azoknak vezetőiről is írnak.

Jezus-kapolna-2

A kereszt felhelyezése előtt Mátyás Károly megáldotta azt és a benne lévő időkapszulát, majd a jelenlévők egy közös miatyánkot is elmondtak a főesperes vezetésével.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."