Itthon » Társadalom

Több ezer eurót hagyhatsz Németországnak, ha nem figyelsz!

Érdemes utánajárni, milyen lehetőségek vannak a külföldi munka utáni adók, családi pótlék visszaigénylésére.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
havashargitasugo

Ezért lett olyan hideg

Megérkezett a hó a Madarasi Hargitára, a hideget itt...
korond26

Valami bűzlik Korondon

Találkoztunk a helyiekkel, a szemétügyről...
Séra Zoltán fotó: Egyed Ufó Zoltán

Séra Zoltán emigrál (videó)

A korondi szemét áldozata elmeséli, miért hagyja itt a...

Négy évre visszamenőleg is igényelheted az adót
Négy évre visszamenőleg is igényelheted az adót
szerkesztoÍRTA: BALOGH RÉKA ADRIENNE
2016. június 13., 10:23
0 hozzászólás. 

Ma már megszokott jelenség Székelyudvarhelyen, hogy az alacsony bérek miatt valaki feladja itthoni munkáját, vagy esetleg el sem kezdi, és külföldön próbál szerencsét. Igen kecsegtetőek a romániai minimálbér legalább négyszeresét ígérő szezonmunkákról szóló hirdetések, ezért sokan választják ezt az utat a jobb élet reményében.

Az már más kérdés, ha sikerül is kijutni, munkaszerződéssel alkalmazzák-e eperszedésre az illetőt, vagy sem. Ez alapfeltétel ugyanis ahhoz, hogy a későbbiekben a dolgozó visszaigényelhesse a munkabér utáni adót a német államtól, sőt így az ottani családi pótlék is jár a gyerekek után. Bőven vannak már cégek, amelyek erre szakosodva vállalják az ezzel kapcsolatos ügyintézéseket.

Tőlünk a legtöbben külföldi gazdaságokba mennek.

Így látják legalábbis a Union Tax cég munkatársai, amelynek székelyudvarhelyi ügynöksége évek óta foglalkozik az adók és családi pótlékok visszaigénylésével. Székelyudvarhelyen 2012 óta több mint háromezer külföldön dolgozó vette igénybe szolgáltatásaikat.

Csilla is ezt tette hazaérkezése után. Ő szintén megjárta már külföldet, háromszor három hónapig dolgozott Németországban két olyan cégnél, ahol mezőgazdasági munkát végzett. Csillának van egy kislánya, aki után a családi pótlékot igényelte, mert szerinte túl kevés lett volna az adóvisszatérítés összege ahhoz, hogy megérje a szolgáltatást igénybe venni. Volt, ahol ugyan szerződéssel dolgozott, de a cég hibájából arra az időszakra mégsem kapta meg a családi pótlékot.

Viszont a német jogszabályok alapján minden megkezdett hónap után jár a családi pótlék. Így, mivel egyik kintléte alkalmával néhány nappal tovább dolgozott, mint három hónap, a negyedik hónap családi pótlékját is megkapta. Csillának, mivel két cégnél dolgozott, kétszer kellett befizetnie 35 eurót az igénylés ügyeinek intézéséért, de nem bánja, mert 1200 eurót kapott így is a német államtól.

A jövedelem nem haladhatja meg a 16000 eurót

Nemes Margittól, a Union Tax helyi ügynökétől megtudtuk, náluk bárki, aki Németországban legálisan dolgozott, és az összjövedelme nem haladja meg a német állam által megszabott határt, visszaigényelheti a befizetett adóját. Ez azt jelenti, hogy házastársak esetében a Németországban szerzett jövedelem évi összértéke nem haladhatja meg a 16000 eurót, egyedülállók esetében pedig a 8000 eurót.

A munkabér éves összege hatással van a családi pótlékra is, mert erre is csak a korlátlan adókötelezettség kategóriájába tartozók jogosultak. Eddig voltak olyan cégek, ahol a dolgozókat olyan adókategóriába sorolták, ami miatt nem igényelhették vissza adójukat és a családi pótlékot. Az április 27-i törvénymódosításoknak köszönhetően most már minden egyes német cégnél dolgozó külföldi munkás kérheti azokat.

Kötelezettsége a külföldön dolgozónak a saját országa iránt nincs, de a visszaigényelhető adó összege, valamint a családi pótlék igénylése függ a saját országában megkeresett évi összegtől. Ez házastársak esetében legfeljebb összesen 8000 eurót, az egyedülállók esetében pedig 4000 eurót jelent.

Kiderült az is, ha már nem dolgozik az igénylő az illető cégnél, nem számít milyen indokkal bontották fel a szerződést, az adóvisszatérítés akkor is jár neki. Az egyetlen kikötés, hogy munkaszerződéssel dolgozzon, és adót fizessen a német államnak. Azt, hogy mekkora összegről beszélhetünk, azt mindig egyénileg a benyújtott dokumentumok, a ledolgozott periódusok, és egyéb kritériumok alapján döntik el. Így az sem probléma, ha csak néhány hét munkáról van szó, mert az igénylés így is elindítható.

A legtöbb eddig 15000 euró volt

Németországban az adózás elég bonyolult. Függ a kérelmező családi állapotától, attól, hogy hány gyermeke van, illetve a jövedelmétől – tudtuk meg az ügyintézőtől. Németországban 2015-ös évtől kezdődően az első két gyermek egyenként 188 euróra jogosult, a harmadik gyermek 194 euróra és a negyediktől kezdődően a családi pótlék összege 219 euró. Udvarhelyen, az eddig kifizetett családi pótlék legmagasabb összege 15.000 euró volt.

A legmagasabb visszaigényelt adó összege pedig 5000 euró körül volt. Ez utóbbira azok jogosultak, akik legálisan legalább nyolc órát dolgoztak naponta. A családi pótlékot a gyermek 18 éves koráig veheti igénybe a szülő, illetve 25 éves koráig, ha tovább tanult, és ezt be is tudja bizonyítani. A szülőnek nem kell lemondania a saját országában a családi pótlékról, mivelhogy Németországból csak a különbözetet kapja.

Csak hogy érezzük, mekkora összegekről beszélhetünk, arra kértük Nemes Margitot, vegyünk egy átlagos példát. Például, ha a szülő évente 3 hónapot dolgozott 2012-es évtől 2015-ig, a gyermekek 3 illetve 5 évesek, a családi pótlék összege 4032 euró lenne. Azonban ez változhat az adózási feltételektől függően – teszi hozzá. Fontos megjegyezni, hogy a németországi törvények értelmében csak olyan cégek nyújthatnak be adóbevallásokat magánszemélyek nevében, amelyek erre a német állam által engedélyezve vannak.

Nagyon fontos a dokumentumok helyes benyújtása úgy a Családi Pénztárhoz mint az Adóhivatalhoz, ellenkező esetben, a kérelmező teljesen vagy részlegesen elveszítheti a neki járó összeget. Abban az esetben, ha a fent említett intézmények visszautasítanak egy kérvényt, ez a határozat csak egy bizonyos perióduson belül fellebezhető, ezután viszont a kérvényező végérvényesen elveszíti a neki járó összeget – mondja Nemes Margit.

Az adóvisszaigényléssel és a családi pótlékkal kapcsolatos kéréseket személyesen, postai, vagy akár elektronikus úton is le lehet adni. Amiatt, hogy a német cégek változó gyorsasággal reagálnak, elhúzódhat a kifizetés, de Nemes Margit szerint eddig előbb vagy utóbb mindenki megkapta az igényelt összegeket.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."