Január elsejétől te fizetsz, ha dolgozni akarsz

Meglepetés! Ha részmunkaidősként vagy alkalmazva, könnyen arra ébredhetsz, hogy nem haza viszel pénzt a cégtől, hanem behozol.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

januarelsejetoltehozolbepenzt01
Illusztráció, fotó: Egyed Ufó Zoltán
szerkesztoÍRTA: BÁLINT CSABA
2017. december 18., 15:19
0 hozzászólás. 

Több alkalommal megdöbbenve figyeltem a hírtévékben az elsősorban moldvai, de nemcsak ott történő híradásokat, amelyek szerint az emberek inkább otthon ülnek a segélyért, mintsem dolgozzanak a kevés pénzért. Sajnálatos módon, azt kell mondanom, hogy igazuk van.

A román kormány egy mozdulattal megváltoztatta a fizetések kiszámításának módját, illetve megemelte a minimálbért is 1450 lej bruttóról 1900 lej bruttóra, amit január 1-től kötelező módon kell alkalmazniuk a cégeknek. Ez a szabályozás az ún. 8 órás munkaszerződésekre vonatkozik.

Ezt elsiették

A 79/2017-es sürgősségi kormányrendelet szabályozza a fizetések kiszámításának módját. Eszerint a minimálbéres alkalmazottak 97 lejjel több pénzt kapnak (ez változhat aszerint, hogy mennyi eltartottjuk van), illetve a minimálbérek 1942 lejbe kerülnek egy alkalmazott után, ami 162 lejjel kerül többe, mint 2017 decemberében. Sajnos, a szocialista kormány már megint öngólt rúgott, mert a kapkodás soha nem vezet jóra, illetve a munkát már megint túladózzák és büntetik.

Az a speciális helyzet alakult ki, hogy amennyiben valaki január 1-től 1 vagy akár 2 órás munkaszerződést köt (mert tanul és csak ennyire van ideje, vagy kisgyerekes szülő és nem akar teljesen a munka mezejéről ki és lemaradni stb.) könnyen abban a helyzetben találhatja magát, hogy nem visz haza fizetést, sőt ő fog bevinni pénzt a céghez, hogy zéróban legyen.

Aki akar dolgozni, küldjük haza?

Ennek oka a fizetés számításának a módja, illetve a járulékok áthárítása a munkavállalóra. Ha valakit minimálbérrel alkalmaznak napi 2 órára és nincs valahol főállása, akkor a nettó fizetése (kézben) -190 ron lesz, miután kifizeti a 656 ron adót. Ez még rosszabb az 1 órás munkaszerződésnél. A törvénykezés szerint, ha valakinek nincs főállása, akkor a járulékokat a teljes norma után fogja fizetni.

Egyszóval, eljutottunk oda, hogy igaza van a népi (román) közmondásnak, amely szerint inkább ülök hiába, mint dolgozzak hiába. A kérdés most már csak az, hogy szabad-e dolgozni... vagy inkább azt is, aki akar dolgozni, küldjük haza?

Remélem, hogy ezt az anomáliát a kormány minél hamarabb fogja orvosolni, mert ha ez így marad, még azt a kevés munkavállalót is elveszítjük, aki akar dolgozni.

A szerző könyvszakértő.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."