Itthon » Társadalom

Rémálmot élt át a kutyus

Biztosan véget vetsz az önsajnálatnak, ha megismered Kormos történetét.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
havashargitasugo

Ezért lett olyan hideg

Megérkezett a hó a Madarasi Hargitára, a hideget itt...
korond26

Valami bűzlik Korondon

Találkoztunk a helyiekkel, a szemétügyről...
Séra Zoltán fotó: Egyed Ufó Zoltán

Séra Zoltán emigrál (videó)

A korondi szemét áldozata elmeséli, miért hagyja itt a...

kormos4
Meggyógyult és gazdára vágyik fotók: Bálint Kinga Katalin
szerkesztoÍRTA: BÁLINT KINGA KATALIN
2016. július 15., 16:55
0 hozzászólás. 

Ha néha hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy csak az ember betegszik meg, és érez fájdalmat, szenvedést, Kormos esete kijózaníthat. A Bikafalván talált, 4-5 év körüli kutyahölgy megjárta a poklok poklát, amíg az EbRemény Állatvédő Egyesülethez került, és a lidércnyomás csak nemrég ért véget.

Elképesztő fájdalom

A nagy testű, mozgékony szukát Bikafalván szánták meg az állatbarátok: a blöki nyakán hatalmas, csúnya seb éktelenkedik, amelyet valószínűleg drót okozhatott. Király Krisztina, a székelyudvarhelyi állatvédő egyesület aktivistája szerint valósággal belenőtt már a drót Kormos nyakába.

kormos6

Az egyesület gyógykezelésre vitte a kutyust Botond doki Bethlen Gábor utcai rendelőjébe, ahol kiderült, hogy a nyaki seb semmi a rejtett problémájához képest: Sticker-szarkómát fedeztek fel a nemi szervén, amely a szakemberek szerint elképesztő fájdalommal járhatott.

A Sticker-szarkóma egy vírusok által okozott, karfiol formájú daganat, amely párzás útján terjed, és gyakran vérzik is. Kormosnak emiatt műtétre és kemoterápiás kezelésre is szüksége volt, utóbbi tegnap járt le.

Lélekben még kölyök

Ennyi volt, amit a kutyusról előzetesen tudtam. Kicsit zavarban is voltam, amikor vállamon a fényképezőgéppel besétáltam az állatorvosi rendelőbe, hogy megnézzem közelebbről a hét kedvencét. „Tegnap meg is fürdettük, hogy szép legyen a fotózásra, de már azután belehempergett a fűbe" – meséli fejcsóválva-mosolyogva a kedves állatorvosnő, Csilla.

Megnyugtat, hogy egy vidám, életrevaló kutyust fogok látni, nem egy szomorkás csontvázat, és nem is tévedek: Kormos egy negyedakkora, de hozzá hasonlóan fényes fekete bundájú kölyökkutyával osztozik egy „lakáson", és köszönik szépen, jól megvannak. Mintha ő is gyerek lenne még.

kormos1

Nyílik a ketrecajtó, és máris két szuka ugrál a lábamon: egy lábszárközépig és egy derékig érő „apróság". A méretüket és az életkorukat leszámítva semmi különbség köztük, de nem rokonok.

A kicsi Sisit udvarhelyi gyerekek találták, négy hónapos körüli, és szintén gazdit keres. Jelenléte azonban szemmel láthatóan jót tesz Kormosnak, akinek így nincs ideje az önsajnálatra, mert a kicsi folyton rajta lóg.

A tökéletes fotómodell

A füves udvart csakhamar belakják ketten, a szomszédos kennelben gubbasztó, ugyancsak gazdikereső husky nem győz bámulni utánuk. Szaglászás, kapirgálás, játék, birkózás – a kicsi kezdeményez, Kormos egy idő után már csitítja. A szájába fogja Sisi fejét, ezzel a kislány rögtön meg is nyugszik. Ilyen trükköt az ember nem tud!

kormos2

Összességében nyugodt, derűs, vidám, de nem hirtelenkedő kutyust ismertem meg. Persze, a huncutságra ő is kapható, főként, ha a virágágyás kiásásáról van szó, de egy kis szóbeli figyelmeztetés után már le is áll, illetve inkább fekszik.

Olyan szakszerűen áll modellt, mintha eddigi életében csak lencséket látott volna – a nyugalom persze csak addig tart, amíg Sisi oldalról neki nem ugrik, hogy felhívja magára a figyelmet.

Kormos egy kicsit még köhög, nem tűnik el csak úgy a kemoterápia – magyarázza Csilla doki, de nem igényel  speciális bánásmódot, ha gazdihoz kerül. Oltásaival napirenden van, ivartalanítják és chippel is ellátják a rendelőben, mindezt az EbRemény állja.

Egyre több a daganatos kutya

Az ivartalanítás talán a legfontosabb, hiszen ez a vírus a párzás során terjed – hangsúlyozza a szakember. S mivel kicsit értetlenkedek a kutyák daganatos megbetegedéseivel kapcsolatban, elmondja, hogy sajnos a jelenség egyre gyakoribb. Legtöbb esetben emlőrákról van szó, és ez áttétet képezhet a szervezetükben. Az ivartalanítással csökkentik a kiújulás kockázatát is – derül ki.

kormos7

A kutyahölgynek megadatott az esély az újrakezdésre. Betegsége, erős kezelése után, újult derűvel várja szerető gazdiját, akit minden bizonnyal elhalmozza majd a szeretetével. Ha örökbefogadást fontolgatsz, a Bethlen Gábor utcai rendelőben és az EbRemény Állatvédő Egyesület Facebook-oldalán még számos kutyust és cicát találsz, akik mind-mind az igazit várják.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."