Itthon » Társadalom

Ne gázoljon bokáig zsebkendőben!

Napról napra nő az influenzavírus halálos áldozatainak száma. Járvány még nincs, megelőző intézkedések vannak a megyei egészségügyben.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
havashargitasugo

Ezért lett olyan hideg

Megérkezett a hó a Madarasi Hargitára, a hideget itt...
korond26

Valami bűzlik Korondon

Találkoztunk a helyiekkel, a szemétügyről...
Séra Zoltán fotó: Egyed Ufó Zoltán

Séra Zoltán emigrál (videó)

A korondi szemét áldozata elmeséli, miért hagyja itt a...

Korlátozzák a látogatást | A szerző felvélei
Korlátozzák a látogatást | A szerző felvélei
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2018. február 22., 13:52
0 hozzászólás. 

Az országos hírek és a környezetünkben élők esetei láttán laikus szemmel is úgy tűnik, idén az előző évekhez képest súlyosabb az influenzajárvány. Országos szinten február 22-én 47 halálos áldozatnál tartunk, ebből egy személy a csíkszeredai megyei kórház kardiológiai osztályán hunyt el. Különösen a középkorú és az idős korosztály veszélyeztetett, az elhunytak többsége 60-70 év körüli, de van közöttük egy tegnap eltávozott 35 éves nő is. Közös jellemzőjük, hogy mindannyian szenvedtek az influenza mellett más, krónikus betegségben.

Megkérdeztük, mi a helyzet itthon.

Azt, hogy az influenzavírus erősebb és elterjedtebb idén, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője is megerősítette, de egyelőre az erre vonatkozó szakmai kritériumok szerint Hargita megyében még nem beszélhetünk járványról.

Az viszont igaz, hogy az előző hónap ugyanezen időszakához képest megyei szinten megkétszereződött az influenzás esetek száma. A február 18-ig 1640-re emelkedett a felsőlégúti, 147-re az alsólégúti megbetegedések száma. Az előző héten – a heti statisztikákat keddtől keddig állítják össze – 3 új, igazolt influenzás eset volt, mindhárom kórházi kezelést igényelt.

korhaz17

A tavalyi év ugyanezen időszakához képest is körülbelül 60 százalékos növekedésről beszélhetünk: a 2017-es év 7. hetéig 1062 felsőlégúti és 57 alsólégúti megbetegedést jelentettek a hatóságnál a családorvosok.

Tar Gyöngyi intézményvezető szerint ez a jelenség várható volt, mert létezik az influenzavírus esetében egy olyan tendencia, hogy 4-5 évente erősebb hullámban terjed. Ennyi időre van általában szükség, hogy csökkenjen a társadalomban az előző influenzás megbetegedések során szerzett védettség.

Influenzás vagy-e?

Ha influenza-gyanús vagy, ne számíts a takony-könny egybeömlésére első tünetként. Az influenza egyik megkülönböztető jele más, felsőlégúti hurutos megbetegedésekkel szemben, hogy kevés váladékozással jár.

Ezt kivéve is számos módon tud kellemetlen közérzetet okozni áldozatának:

magas láz

általános gyengeség

erős levertség

a "minden porcikánk fáj" tünetet okozó, erős ízületi és izomfájdalom 

torokfájás

tartozik a legnépszerűbb harci eszközei közé. Persze, emberek vagyunk, nem robotok, így vannak kivételek, meglehet, egyes személyeknél pont erős váladékozással fog indulni, vagy nem jelenik meg az összes tünet – figyelmeztet Tar Gyöngyi.

Nagyon fontos, ha vírusos megbetegedésről van szó, akkor semmilyen körülmények között ne szedjünk antibiotikumot. Se megelőzésképp, se kezelésképp, mert nem fog használni, de ártani legalább igen. Antibiotikum-rezisztencia alakulhat ki a felelőtlen antibiotikumszedés miatt, azaz valós szükség esetén a gyógyszer nem fog hatni, és súlyos betegséget idézhetünk elő általa.

Antibiotikum influenzásoknak csak bakteriális felülfertőzöttség esetén szükséges. A vírusokkal általában a szervezetünknek kell felvennie a harcot, ebben erősíthetjük a tünetek kezelésével, a magas láz és fájdalom csillapításával, vitaminok szedésével, kiegyensúlyozott táplálkozással. Súlyos esetben vírusellenes szerek adhatók a betegeknek.

A megelőzés a legjobb kezelés.

Ehhez pedig elsőként kerüljük az influenzás betegeket. „Rossz szokás felénk, hogy a fél falunak fel kell vonulnia a kórházban egy betegség esetén. A kórház nem egy szocializációs tér", mondja a szakember, hanem épp az elvonulásra, a felépülésre van szánva, amihez pihenésre van szüksége a betegnek. Számos betegséget összeszedhetünk, vagy akár be is vihetünk a kórházba, megbetegítve ezzel az amúgy is legyengült immunrendszerű pácienseket.

A szűk családon kívül, akik között ne legyenek lehetőleg idősek, gyerekek, kisbabák, kismamák, vírusfertőzöttek, nem kell másnak látogatnia a beteget – jelenti ki határozottan Tar Gyöngyi.

korhaz10

A beteg családtagot izolálni kell, azaz ne menjen a beteg gyerek és felnőtt közösségbe, mert egyrészt megbetegít másokat, másrészt felülfertőződhet. A használt papírzsebkendők között, bármennyire erőtlenek vagyunk, ne gázoljunk bokáig a lakásban. A szabad levegőn száradó zsebkendőkből párolgással útra kelnek az egy napig is életképes vírusok, ezért gyűjtsük zárható zacskóba és úgy dobjuk ki, esetleg húzzuk le a vécén.

A védőoltás egyébként a leghatásosabb megelőzési módszer – tanácsolja a közegészségügyi szakértő.

Lehet, hogy a könyökünkön jön már ki ez a szöveg, de nézzünk mélyen magunkba, tényleg, kipipálhatjuk-e a következő felsorolásból az összes tételt:

1. gyakori, alapos kézmosás

2. kiegyensúlyozott, változatos, de nem túl kalóriadús táplálkozás

3. az időjárásnak megfelelő, réteges öltözködés (ebben az időszakban jellemző a hirtelen és nagyfokú hőmérsékletingadozás)

4. vitaminok szedése

5. friss levegőn mozgás

6. gyakori szellőztetés otthonunkban, munkahelyünkön

7. gyakran használt felületek fertőtlenítése

8. tömeg kerülése

Ezek segíthetnek az influenza elkerülésében.

Az ország számos pontján látogatási korlátozást vezettek be a kórházakban. Ennek szükségességéről és mértékéről az adott egészségügyi intézmény vezetősége dönt – tudtuk meg Tar Gyöngyitől.

5 perces látogatás Udvarhelyen

Dr. Biró Judit osztályvezető főorvos elmondta, a székelyudvarhelyi városi kórház fertőzőrészlegén nem érzékelték különösebben az influenzavírus hatását, ez valószínűleg már a családorvosok szintjén lecseng. Látogatási korlátozást a járványtan rendelt el február elején valószínűleg az országos influenzajárvány hatására.

korhaz21

A korlátozás nem jelent teljes tilalmat – mint például a sepsiszentgyörgyi kórház esetében – a betegek látogathatók, de kizárólag nem influenzás, felnőtt családtagok mehetnek be hozzájuk mintegy 5 perc erejéig asszisztensi engedéllyel, egyszerre egy betegnek csak egy látogatója lehet – tudtuk meg a kapunál található feliratról.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."