Itthon » Társadalom

Mit akarnak ezek a fiatalok?

Tele vannak energiával, és pénz is kellene. A diákmunka-ajánlatokra viszont még várni kell egy kicsit.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
havashargitasugo

Ezért lett olyan hideg

Megérkezett a hó a Madarasi Hargitára, a hideget itt...
korond26

Valami bűzlik Korondon

Találkoztunk a helyiekkel, a szemétügyről...
Séra Zoltán fotó: Egyed Ufó Zoltán

Séra Zoltán emigrál (videó)

A korondi szemét áldozata elmeséli, miért hagyja itt a...

diakmunka udv
Hétfőtől indulhat a meló. Fotó:illusztráció
szerkesztoÍRTA: SIMÓ VERONIKA
2017. június 16., 12:41
0 hozzászólás. 

Van-e diákmunka Székelyudvarhelyen? címmel írt levelet szerkesztőségünknek egy tizedikes diák. Pap László szeretne dolgozni a vakációban, de egyelőre nem találkozott sok ajánlattal.

László a Refibe jár, matek-infó osztályba és azt mondja, korábban nem vállalt munkát, de idén nyáron már mindenképp szeretné elkezdeni, ahogy jónéhány barátja is teszi.

„Jópár nyarat már elvesztegettem, nincs értelme annak, hogy csak eljárjak ide-oda a barátokkal, meg sportoljak. Azt a többi vakációban is meg lehet csinálni."

Kicsit tart attól, hogy kezdőként nem alkalmazzák, a programozáshoz még nem ért annyira, hogy ilyen jellegű munkát tudjon vállalni, de külföldre nem szívesen menne zöldséget vagy gyümölcsöt szedni, inkább Udvarhelyen keresne valamit. Az állásajánlatok nagyrésze pedig hollandiai eperszedésről szól – panaszolta.

Fizikai munkát szívesen vállalna, hogy „legalább dagadjon a bejgli" ha már monoton a meló. Vagy szóba jöhet a román tengerpart is, oda ajándékbolti eladót keresnek, és közben románul is lehet tanulni.

Egy hét vakáció elég lesz

Jó lenne legalább egy-másfél hónapot ledolgozni, hogy maradjon némi idő a vakációból pihenésre is. László szeretne legalább ezer lejt az egy havi munkáért megkapni, de még nem tájékozódott részletesen a diákmunkáért járó fizetésekről.

Szerinte a mai fiataloknak nagyobbak az anyagi igényeik, mint régebben, sokan félévente cserélnek telefont, új laptopot vesznek, fesztiváloznak – ezekre elég sok pénz kell, és az önállósodás része, hogy az ember elkezd dolgozni.

Azt mondta, próbált segítséget kérni a Szinfo irodától, de csak azt a néhány ajánlatot küldték el neki, ami már amúgy is közzé volt téve a tanácsadó iroda Facebook-oldalán.

Megkerestük a Székelyudvarhelyi Ifjúsági Információs és Tanácsadó Irodát, vagyis a Szinfót mi is, hogy lássuk, mit tudnak tanácsolni a dolgozni vágyó fiatalságnak.

Mihály Zsuzsa rögtön felsorolt néhány állásajánlatot, amelyekre diákok jelentkezését várják: a Septimiába medencefelügyelőt keresnek, illetve pincér-bárost, a Demaco Kft. autóipari szakos diákoknak ajánl munkát, a Nefelejcs fagyizó eladót és szendvicskészítőt keres, a Tabula Kft. kisegítő munkára lányokat és fiúkat is vár, a Rip-Rop Pékségnek csomagolókra van szüksége, a Premier kávézó pincért szeretne alkalmazni, egy itallerakat pedig szintén besegítőket keres, és az Infopress is szokott időszakos munkát ajánlani.

Az elvárásoktól nem kell megijedni, nem bíznak olyan nagy dolgokat a diákokra, inkább kisegítőkre van ilyenkor szükség – mondta Zsuzsa saját tapasztalatból kiindulva.

A java ezután jön

Az ajánlatok folyamatosan érkeznek, az iroda megkeresett több mint ezer céget Udvarhelyen és környékén, úgyhogy figyelni kell a Szinfo Facebook-oldalát, mert ott jelennek meg a friss infók, és hamarosan a honlap is frissülni fog – ígérte meg Zsuzsa.

Azt is megtudtuk, eddig kevés diák érdeklődött a munkalehetőségek után, a nagyobb hullámra jövő héttől számítanak, hiszen péntektől kezdődik a vakáció.

A Hargita Megyei Munkaerő Elhelyező Ügynökség egyébről is tud.

Csütörtökig négy vállalat jelezte az ügynökségnek Udvarhelyen, hogy foglalkoztatna diákokat konfekció, bőrkonfekció, könnyűipar és eladói munkakörökben. De ennél sokkal többre számítanak a következő napokban, hetekben.

Tavaly megyeszinten 60 cég alkalmazott tanulókat a nyári szezonban, összesen 302 személyt, a diákmunkák több mint fele Udvarhelyen volt – tudtuk meg Jánó Edittől, a foglalkoztatási ügynökség vezetőjétől. Ezzel a számmal Hargita megye az elsők között van az országban, más megyékben nem igényelik ilyen számban az állami támogatást a diákokat foglalkoztató cégek.

Az állam ugyanis minden diák után havi 250 lejjel támogatja azokat a vállalkozásokat, amelyek középiskolásokat vagy egyetemistákat foglalkoztatnak a vakációban. A 18 éven aluliakat azonban csak napi 6 órás munkaprogrammal lehet alkalmazni, és a 16 éven aluliakat csak szülői beleegyezéssel.

Hétfőtől lehet munkába állni

Hivatalosan jövő hétfőn, a vakáció első napján lehet az első munkanap, és a munkaszerződés kizárólag a vakáció idejére szólhat, különben nem kap támogatást a vállalkozó. A feketemunkát pénzbírsággal sújtják, ugyanúgy be kell tartani a munkatörvénykönyvet, mint bármilyen más vállalkozásnál – tette hozzá Jánó Edit.

A munkaközvetítő ügynökségnél egyébként azt ajánlották, hogy azok a diákok, akik dolgozni szeretnének, mielőbb jelentkezzenek a Bethlen Gábor utca 2. szám alatti irodában, hogy bekerüljenek a munkakeresők nyilvántartásába, így az állásajánlatok is könnyebben eljutnak majd hozzájuk.

A munkavállaláshoz személyi igazolvány, annak másolata, orvosi igazolás, illetve a vakáció időtartamáról szóló iskolai igazolás szükséges.

Érdemes figyelni a locuridemuncaharghita.ro weboldalt is, bár a dizájn rettentő ódivatú, jobb oldalt, a Locuri de munca vacante fül alatt elérhető a szabad állások listája.

Nyitottak és szorgalmasak

Megkérdeztünk néhány munkaadót arról, hogy ők miért alkalmazzák a fiatalokat a nyári szezonban. A Septimia humánerőforrás menedzsere szerint azért jó diákokkal dolgozni, mert nyitottak mindenféle feladatra és kíváncsiak. Tőle azt is megtudtuk, hogy a diákoknak meg kell kapniuk az országos nettó minimálbért, ami jelenleg 1050 lej, de ezen felüli juttatásokat is kaphatnak.

Ugyanez a helyzet a Confex Jakab Kft-nél is, a minimálbéren túl jutalmazzák a jó teljesítményt. Többször előfordult, hogy a diákok jobban tejesítettek, mint a tapasztalt alkalmazottak a ragasztás, vasalás, számozás munkamozzanatokban. Szorgalmasak, igyekeznek, számít nekik a zsebpénz - mondta a bőrkonfekcióval foglalkozó cég képviselője.

A Demaco Kft. tulajdonosa arról számolt be, hogy néhányan a gyakornokok, vagy diákmunkások közül visszatérnek dolgozni az iskola elvégzése után, így mindenki jól jár.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."