Itthon » Társadalom

A néni arca miért van feldagadva?

Romániában minden harmadik nő bántalmazott. Az erőszak nem magánügy. Segíts!

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
havashargitasugo

Ezért lett olyan hideg

Megérkezett a hó a Madarasi Hargitára, a hideget itt...
korond26

Valami bűzlik Korondon

Találkoztunk a helyiekkel, a szemétügyről...
Séra Zoltán fotó: Egyed Ufó Zoltán

Séra Zoltán emigrál (videó)

A korondi szemét áldozata elmeséli, miért hagyja itt a...

Csép Éva Andrea fotók: Serar Szabolcs/Vibe
Csép Éva Andrea fotók: Serar Szabolcs/Vibe
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2017. július 07., 18:32
0 hozzászólás. 

Országos lebontásban évente egy kisebb falunyi ember, azaz 200 nő hal meg családon belüli erőszak áldozataként. Romániában minden harmadik nő bántalmazott – hangzott el a Vibe Fesztivál kolijának csütörtöki előadásán.

Csép Éva Andrea, az RMDSZ Nőszervezetének elnöke László Éva pszichológussal, a kolozsvári Nők Egyesülete az Erőszak Ellen - ARTEMIS egyik alapítójával beszélgetett, és Bagaméri Noémi faggatta őket a nők elleni erőszakról. A házigazda elmondta, néhány hete egy bántalmazott lány koncerten elmesélte neki személyes élményeit – jó, hogy

egyre inkább merünk beszélni a témáról.

László Éva 1999 óta foglalkozik erőszak áldozataival, akkor hoztak létre egy tanácsadó irodát olyan fiatal lányoknak, akik szexuális erőszakot szenvedtek. Meglepetten vették észre, hogy főleg idősebbek keresték meg őket, akik családon belüli erőszakot szenvedtek el, ezért kibővítették tevékenységüket és egy menhelyet is létrehoztak, ahol a legelső beköltöző egy 14 éves lány volt, aki emberkereskedelem áldozata volt.

vibekoli05

A pszichológus elmondta, akkor nem voltak ezekre a családon belüli erőszakra törvénykezések. Ha az erőszakoló feleségül vette az áldozatát nemi erőszak esetén, mindenféle bűnügyi felelősség alól mentesült, ezért örül, hogy látja, lehet változni és változtatni akár törvényt, akár életet.

2017-et az Európai Unió a nők elleni erőszak felszámolásának évének titulálta, néha a politikát is alárendelték annak érdekében, hogy minél több program létrejöjjön, hogy a bántalmazást visszaszorítsák. Csép januárban kezdett el komolyabban foglalkozni a témával és nagyon örül, hogy voltak szakemberek, akikkel együtt tudott működni, köztük László Éva.

Ez már Neeem falunapok

Szerinte azelőtt, hogy elkezdték felvállalni az ügyet, az RMDSZ nőszervezete úgy volt elkönyvelve, mint egy női klub, ami a falunapokon megteríti az asztalt. Úgy látja, be tudták bizonyítani, hogy szakemberek vannak közöttük és ez a Neeem (Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalom) kampánynak köszönhető. Tudatosítani, tájékoztatni és törvényt módosítani szeretnének.

Csép kimondottan utóbbival foglalkozott, június 29-én, csütörtökön reggel iktatta a parlamentben azt a törvénymódosítási javaslatcsomagot, amely a családon belül elkövetett erőszak súlyosabb büntetését, a bántalmazó azonnali távoltartását írja elő, az áldozatok számára a hatékonyabb védelmet biztosítja.

Eddig 72 órán belül kellett kiadnia az erőszakolótól való távoltartási engedélyt a rendőrségnek és sajnos nem lehetett felügyelni, hogy betartja-e az ebben előírtakat az agresszor. A liberális párt kezdeményezte a digitális karkötők bevezetését, amelyeket mindkét fél viselt volna, és jeleznek, ha az erőszakoló átlépi a megengedett távolságot. A pénztelenségre hivatkozva elvetették a javaslatot.

A jelenlegi kormány belefoglalta a digitális karkötőket programjába, sőt úgynevezett védett házakat is szeretnének létesíteni, ahol az áldozatok biztonságban lehetnek, amíg a veszély elmúlik.

Nem tudok élni nélküled - inkább dögöljél meg

A 72 óra túl hosszú idő. Ha az áldozat ki szeretne lépni áldozati mivoltából, tehát meg szeretné szüntetni kapcsolatát a domináns féllel, akkor a szakítás utáni néhány napban a legnagyobb az esély a tragédiára, akár az áldozat, akár az erőszaktevő meggyilkolására, végtelenül kiéleződik a feszültség.

vibekoli06

„Egyértelmű lesz az agresszornak, hogy megszakad a kapcsolat, hogy elveszíti a kontrollt az áldozat felett és ilyenkor gondolja úgy, hogy nincs amit veszítenie. Ezek veszélyes mondatok, drasztikus példa, de a nem tudok élni nélküled is lehet egy jelzés öngyilkossági, gyilkossági kísérletre" – magyarázta a pszichológus.

A büntetőtörvénykönyv értelmében, amikor a bíróság előtt kibékül a sértő és a sértett, az ügyet felfüggesztik. A nőszervezet második javaslata törvénymódosításra, hogy ha kibékültek is előzőleg, és nem lett szankcionálva az eset, következő alkalommal ne legyen pardon az erőszaktevőnek. Erre jelen pillanatban nem tér ki a törvény.

„Megkérdezték tőlem azt is, hogy miért foglalkozok a témával, Romániának nincsenek fontosabb gondjai? Ameddig én nem kerültem bele ebbe a körbe és kezdtem el egyre több szakemberrel, vagy bántalmazottal beszélni, addig magam sem gondoltam, hogy ez ennyire jelen van a hétköznapjainkban"– magyarázta a politikus.

A beszélgetésen szó esett a védett házakról is, az Artemis által működtetett például titkos, teljes biztonságot nyújt. Legfőbb céljuk ezeknek a házaknak fizikai védelem, de az áldozatnak mentálisan is egy hatalmas segítség, ha nem kell azzal foglalkoznia, hogy éppen ki figyeli, vagy követi. László Éva elmondta, még a rendőrség sem mehet oda tanúvallomást kérni.

Csak úgy lehet kilábalni egy ilyen helyzetből, ha az érintettnek van hova mennie. Marosvásárhelyen létezik a Kelet-Európai Reprodukciós Egészségvédelmi Központ, ahol tanácsadást biztosítanak mind az áldozatoknak, mind az elkövetőknek.

A közönségnek is azt tanácsolják, hogy amennyiben tudnak bármilyen esetről, értesítsék a 112-es számot. Az áldozat, vagy hozzátartozói ezt ritkábban merik meglépni. „Ez nem magánügy" – fogalmaztak több alkalommal is az előadók.

Mentalitásváltásra van szükség,

mindennapos ugyanis az áldozat okolása a történtekért, éppen ezért a fiatalok gondolkodását kell megváltoztatni az ügyben, ezért tartja fontosnak Csép Éva Andrea a tájékoztatókat. A 14-18 éves gyerekeknek tartják ezeket, mert ez az a korosztály, aki eléggé érett ahhoz, hogy felelősséget vállaljon gyerekként egy esetleges családon belül felmerülő erőszak esetén, például biztassa az édesanyát arra, hogy álljanak tovább.

vibekolo07

László Éva elmesélte egy személyes élményét. Gyermekkorában egy olyan tömbházban nőtt fel, ahol hetente több alkalommal hallották, hogy folyik a csetepaté az egyik lakásban, majd később a családanya kék-zöld foltokkal jelent meg.

Ő gyerekként rögtön azt kérdezte, hogy a néni miért néz így ki, de csak kitérő válaszokat kapott a felnőttektől, hogy biztosan csak veszekedtek, de majd kibékülnek, és rendben lesz. Gyerekként is nagy ellenérzése volt az ilyen válaszok iránt, ő ezért tartja fontosnak a fiatalok tájékoztatását, és ez volt az ő személyes motivációja, hogy foglalkozzon a témával.

A Neeem kampány folytatni fogják, ígérték az előadók, hiszen mindenkinek meg kell értenie, nincs olyan érv, ok, amely bárkit is feljogosít arra, hogy valakit megüssön, sérüléseket okozzon neki, esetleg nemi erőszakot kövessen el rajta. „Nem kell mások viselkedéséért felelősséget vállalnia senkinek" – fogalmazott László Éva.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."