Színes » Életmód

Nem leszel büszke, ha kiderül, mit tesz a gyereked az interneten

Minden ötödik romániai fiatal elismeri, hogy zaklat másokat az internetes felületeken. Miért? Hogy ne legyen ő maga az áldozat.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Illusztráció/ Szabó Apor

Óraátállítás: utoljára ugrálhatunk az időben

Az Európai Unió megszavazta, hogy az idei lesz az utolsó...
Kilyén Károly, a tökös gazda fotó: Szabó Apor

Tökös gazda: nyolcan hozták fel a kertből

Az első két kísérlet sem volt semmi, harmadszorra...
Bara Kinga elárulta, hol nyaralt Udvarhely fotók: Simó Veronika

Szeretjük, ha ellátják a bajunkat

Tudjuk, hol süttetted a hasad a nyáron, és azt is, hol...

Illusztráció
Illusztráció
szerkesztoÍRTA: UH.RO/AGERPRES
2018. február 06., 12:26
0 hozzászólás. 

Minden ötödik 18 év alatti romániai fiatal az állítja, hogy bántalmaz másokat az online térben azért, hogy ne legyen saját maga egy internetes támadás áldozata – derül ki egy informatikai fejlesztésekkel foglalkozó vállalat számára készített kutatásból.

A vizsgálatból kiderül, hogy a zaklatók fele nem tudja megindokolni, miért viselkedik erőszakosan az interneten, egyharmaduk szerint az áldozatot azért kell bántani, mert idegesítő, míg mások azért erőszakosak, hogy lenyűgözzék az ismerőseiket.

Nem mondja el

A zaklatások áldozatainak csak egyharmada meséli el másoknak azt, hogy mi történt vele. A legtöbben, 68 százaléknyian a barátoknak mondják el, a szülőknek 27 százalék, a testvéreknek 19 százalék, és a legkevesebb, 6 százalék a tanároknak vagy a hatóságoknak vallja meg, hogy online bántalmazták.

A legtöbben úgy határoznak, nem beszélnek senkinek a történtekről. Ők azért nem nyílnak meg, mert 30 százalékuk szerint nem fontos, hogy bevonjanak másokat, 27 százalékuk nem látja értelmét, mert ezáltal nem változik semmi, és 8 százalék szeretne beszélni róla, de az ítélkezéstől való félelmében nem teszi.

Zaklatók és zaklatottak

Az idézett forrás szerint a megkérdezett 18 év alatti fiatalok körülbelül 34 százaléka elismeri, hogy volt már zaklató, 15 százalék elismerte, hogy válaszolt agresszívan olyan üzenetekre, amelyekben támadást intéztek ellene.

A megkérdezett tinédzserek 64 százaléka sajnálja, hogy nincs elég önbizalma, 43 százalékuk szeretne könnyebben integrálódni a közösségi média felületein a társadalomba, 39 százalékuk szeretne kikerülni a támadások célpontjából, 38 százalék azt vallja, hogy nincs elég barátja, 26 százalék pedig szeretne népszerűbb lenni, míg egyötödük azt szeretné, hogy több válaszreakciót kapjon a megosztásaira.

A tanulmány következtetéseiben szerepel az is, hogy ötből négy serdülő elismeri, hogy zaklatták online, a legtöbben pedig arról is vallottak, hogy ezen zaklatások következményeként önkéntelen változásokat figyeltek meg viselkedésükben.

Tenni ellene

A Bitdefender vírusirtófejlesztő vállalat tavaly novemberben indította el az internetes zaklatások elleni kampányát #nuTastaUră, azaz ne nyomd a gyűlöletet (a billentyűzeten – szerk. megj.) címmel, és azzal a céllal, hogy tudatosítsa a cyberbullying negatív következményeit a fiatalokra nézve. Mostanáig mintegy 10 ezer ember írta alá azt az internetes petíciót, amellyel a Facebook-ot akarják rávenni egy zaklatásellenes gomb bevezetésére.

− Az online közeg drámai módon felerősíti irracionális cselekvéseink erejét, a serdülők és a gyerekek a legsérülékenyebbek ezen a téren. Jobban kell figyelnünk a gyermekeinkre, serdőlőinkre addig, amíg a személyiségük autonómmá és kevésbé befolyásolhatóvá válik – mondja a cég viselkedéskutatója.

„Ez a gomb nem a jelentést, a cenzúrát, a felhasználók jogainak megcsorbítását jelentené, hanem társadalmi szankció szimbóluma lehetne. A közömbös szemlélődés helyett annak a szemlélőnek a szerepét kellene felvállalni, aki meghúzza a vészcsengőt a jelenség láttán" – áll a vállalat honlapján, ahol alá lehet írni a petíciót, illetve olyan 360 fokos videókat lehet megnézni, amelyek szemléltetik az utálat, a megaláztatás és az erőszak érzéseit.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."