Kultúra » Alter

Erdélyi Oscar-díj Tamás Zoltánnak

Az EMKE (Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület) oklevéllel tüntette ki Tamás Zoltán tanárt az értékteremtő és értékmentő munkássága elismeréseként.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
sztokkszlem

Nézd meg, kik lépnek fel (videók)

Szombaton a műfaj nagyjai szórakoztatják az udvarhelyi...
konyvunnep

Kányádira emlékeznek a Budavárban

És ebből városunk sem marad ki. Kattints és nézd meg,...
Pulzus1801

Sátorosok a Spanyár-ház udvarán

Holnap a Haáz Rezső Múzeum Képtárát is beveszik, csak...

Tamás Zoltán
Pedagógusi munkásságát több, rangos díjjal is elismerték
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2012. június 19., 14:12
0 hozzászólás. 

Tamás Zoltán tanár, a felsőboldogfalvi Fülöp Áron iskola igazgatója, 19 éve, 1993-as megalakulásától kezdve, elnöke, szervezője, önkéntese, adminisztrátora, de még buszvezetője is a Felsőboldogfalvi Fülöp Áron Közművelődési Egyesületnek.

Az egyesület megalakulásakor nem kisebb dolgot vállalt, mint „az utolsó Hegedős", vagyis Fülöp Áron költő és könyvtáros örökségének ápolását, szellemi értékeinek átörökítését a fiatal nemzedékek számára. Ennek a munkának az elismeréseként a Fülöp Áron Közművelődési Egyesület és annak tagsága 2009-ben, a Magyar Kultúra Napján, megkapta az Udvarhelyszék Kultúrájáért Közösségi díjat.

Az „Erdélyi Oszkár-díjnak" is nevezett EMKE regionális díjat az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület által minden évben az elnökségi tagok által javasolt személyek kapják. Olyanok, akik mindennapi tevékenységük mellett a közművelődés terén is nagyot alkottak. A díjat alkotó szobrok Venczel Árpád szobrászművész, restaurátor Parasztmadonna című alkotásának kisebbített másolatai. Az okleveleket Venczel Attila képzőművész, díszlet-és jelmeztervező készíti Imecs László festő-grafikus tervei alapján.

Tamás Zoltán

1956. szeptember 20-án született Székelyudvarhelyen, a történelem szakos tanár Tamás Géza és a néhai tisztviselőasszony, Tamás Hajnal gyermekeként. Iskoláit a 4-es sz. Általános Iskolában kezdte (a mai Palló Imre Művészeti Iskola Petőfi utcai épülete, valamint a kő- és agyagipari iskola), majd a Tamási Áron Gimnáziumban folytatta. Innen az aktív sportoláson keresztül egyenes út vezetett a bukaresti Testnevelési és Sport Akadémiára.

1970 és 1990 között I., II., III. osztályú csapatokban (Sportul Studentesc, CSU Galac, Székelyudvarhely) játszik, mellyel párhuzamosan megszerzi a labdarúgó játékvezetői minősítést is, ahol az I. osztályban bíráskodik 1985-1995 között. Edzőként is kipróbálja magát: 1987-1997 a székelyudvarhelyi ifi csapat edzője. Az ezt követő években: országos ellenőr labdarúgásban, a Hargita Megyei Labdarúgó Szövetség elnöke, az SK Székelyudvarhely háromszoros országos bajnok teremlabdarúgó csapatának alelnöke 2005-2007 között, a Székelyudvarhelyi Pro Sport Alapítvány kuratóriumának tagja, megyei tanácsos, a tanügyi szakbizottság titkára, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont vezetőtanácsának tagja. 1986-tól a felsőboldogfalvi Fülöp Áron Általános Iskola pedagógusa, 1989 után ennek igazgatója. A Felsőboldogfalva című kiadvány felelősszerkesztője, tapasztalatcserék, könyvbemutatók, sportrendezvények szervezője.

Pedagógusi munkásságát több, rangos díjjal is elismerték. Több ízben is megkapta a Hargita Megyei Sportigazgatóság „Merite deosebite in dezvoltarea activitatii sportive" –díját, tanügyi érdemfokozat 19 éven keresztül a tanügyi érdemrendfokozatot. Az iskola vezetésében elért eredményeit 2010-ben a Pro educatione-díjjal jutalmazta a Hargita Megyei Tanfelügyelőség. 2012-ben a több mint két évtizedes, a labdarúgás fejlesztéséért, fennmaradásáért és népszerűsítéséért folytatott munkásságáért oklevelet kapott, 2006-ban pedig az UEFA B licencet is átvehette.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."