Itthon » Oktatás

Oklevelet nem, csak igazolást kapnak a végzősök

A sikeres érettségit igazoló okmányokat hétfőtől lehet átvenni a tanintézményekben.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Biró Mihály

Utcára került az iskola (videó)

Levelek hulltak, grafikák, festmények lobogtak a...
allatvilagnapkikep

Állat volt a napiban

Gyanútlanul mentem a Csillagvár Napköziotthonba és ez...
Tudasz01

Tudászban ki a jó?

Egész Székelyföld itt lesz a történelmi vetélkedő...

Kirakták az eredményeket
Fotó: archív
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. július 14., 13:35
0 hozzászólás. 

Hétfőn július 14-én, nyolc órától a tizenkettedik osztállyal végzett, sikeres érettségivel rendelkező diákok átvehetik a tanintézményekből a végzettséget igazoló dokumentumot – nyilatkozta vasárnap, július 13-án Remus Pricopie, tanügyminiszter egy videochates konferencián.

A székelyudvarhelyi Benedek Elek Pedagógiai Líceumban érdeklődtünk, szúrópróba-szerűen, hogy városunkban is kiadják-e már az okiratot. Bálint Mihály igazgató elmondta, hogy a miniszter bejelentése nyomán vasárnap délután behívták az iskolába a titkárságot, és elintézték a szükséges formaságokat, így hétfő reggeltől már átvehetőek az igazolások.

Az említett igazolásokat belföldön és külföldön is használhatják a diákok a felsőoktatási intézményekbe való beiratkozásnál. Az oklevélhelyettesítő iratok egy évig érvényesek.

A frissen érettségizettek egyelőre egy igazolást kapnak az iskolától, amelyet minisztériumi utasításra a diplomát helyettesítő dokumentumként kell elfogadniuk a felsőoktatási intézményeknek a 2014-ben érettségizett diákok iratkozásakor. Ha egy fiatal több egyetemre szeretne beiratkozni, közjegyző által hitelesített másolatokat kell készíttetnie az érettségi igazolványról.

Korrupciógyanú a diplomák körül

Az érettségi diplomák kiosztása egyébként azért késik, mert a korrupcióellenes ügyészség (DNA) nemrég kivizsgálást indított a magánvállalkozás ellen, amely eddig az okleveleket nyomtatta.

A Romdidac nevű vállalat 1990-től kizárólagos jogot kapott az Oktatási Minisztérium vezetőitől az érettségi és egyetemi oklevelek nyomtatására. A DNA most felszólította az oktatási tárcát, hogy függessze fel az együttműködést a Romdidac-kal, amely jogtalanul került monopóliumhelyzetbe. Helyette a Nemzeti Nyomda fogja előállítani az okleveleket, ez azonban időbe telik.

Remus Pricopie oktatási miniszter szerint a diplomák nyomtatása nem lehet magánkézben.

„Úgy gondolom, hogy ez a tevékenység állami monopólium kell hogy legyen" – jelentette ki a miniszter, aki szerint így egyetlen központi, az állam által kezelt adatbázis révén ellenőrizhetővé válik az oklevelek hitelessége.

Hozzátette: „ezen a területen is takarítanunk kell".

uh.ro/hírösszefoglaló



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."