Kultúra » Alter

Az egykori város: legrégebbi középületünk, a bíróság

Nem a városháza a legrégebbi középület Udvarhelyen, hanem az egykori vármegyei törvényszék, a mai bíróság. Idén 180 éves.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
sztokkszlem

Nézd meg, kik lépnek fel (videók)

Szombaton a műfaj nagyjai szórakoztatják az udvarhelyi...
konyvunnep

Kányádira emlékeznek a Budavárban

És ebből városunk sem marad ki. Kattints és nézd meg,...
Pulzus1801

Sátorosok a Spanyár-ház udvarán

Holnap a Haáz Rezső Múzeum Képtárát is beveszik, csak...

birosag-kir-torvenyszek-0301-02
Az eredeti főbejárat az Árpád-utca fele esik
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. március 01., 12:32
1 hozzászólás. 

A székelyudvarhelyi vármegyei törvényszék épületét a feljegyzések szerint 1827-ben kezdték építeni, és 1833-ban fejezték be. Ez az ún. reformkor volt, tehát az 1848-as forradalom és szabadságharc, majd a monarchia korszakát jóval megelőzően már volt egy olyan törvényszéke a városnak, ahol a vármegye igazságügyeit lehetett intézni. A mai Hargita megyében is ez a legrégebbi igazságügyi épület, mert a csíkszeredai „igazságügyi palota", a gyergyószentmiklósi bíróság, valamint a székelykeresztúri járási bíróság (jelenleg kórház működik az épületben) is jóval később épült.

Az épület frontja, illetve főbejárata eredetileg nem a ma használt volt. A főhomlokzat az Árpád utca (a mai Tompa László utca, amit Törvényszék utcának is hívnak az udvarhelyiek) felé esik, valószínűleg azért, mert a 19. század első felében még teljesen másképp nézett ki a városközpont. A nagyobb épületek közül akkoriban csak a két templom, a református és a ferencrendi állt, s nem álltak még a Tompa László utcai házak sem. Amikor a környezet megváltozott, a főbejáratot befalazták, a Bethlen utcai oldalon levő bejáratot pedig kiszélesítették.

birosag-kir-torvenyszek-0301

Az épület hátsó részében évtizedekig volt egy fogda, illetve börtön is – ez egészen 1968-ig működött, ezután rövid ideig a segesvári büntetés-végrehajtási intézetbe, majd a csíkszeredai börtönbe kerültek az udvarhelyszéki elítéltek. Egy kisebb fogda néhány éve még a mai rendőrség hátsó udvarán is működött, a 29 napos előzetest ott is le lehetett ülni, de ezt pár éve felszámolták, az előzetesbe kerülőket már a megyeszékhelyre viszik.

Az udvarhelyi törvényszék épületének felső szintjén évtizedekig jellegzetesen a törvényszéki irodák voltak, a földszinten pedig az ún. járásbíróságok irodái. Amikor ezeket felszámolták, az alsó szint termei a bírók, ügyészek, jegyzők számára lakásokként is szolgáltak. Szintén a törvényszék épületében kaptak helyet a közjegyzők is A két világháború között, illetve 1989 után a magánközjegyzők székhelyüket már nem az épületben helyezték el.

A bíróság épülete a kilencvenes években katasztrofális állapotban volt, de néhány évvel ezelőtt az igazságügyi minisztérium felújíttatta. Akkor alakították ki az egykori fogda helyén a honvédelmi minisztérium hatáskörébe tartozó Katonai Kört, amit néha még mindig „tiszti kaszinónak" hív a köznyelv.

A telekkönyvi hivatal, amely kezdettől fogva a bíróság, illetve törvényszék épületében székelt néhány hónapja elköltözött, de a bíróság épületében székel továbbra is az ügyészség.

Az épület előtt levő útszakasz minden hónap első péntekén a legnépesebb: ekkor tartják az olyan bűnügyek tárgyalását, amelynek gyanúsítottjai előzetes letartóztatásban vannak.

(A fotók Vofkori György: Székelyudvarhely - Várostörténet képekben című könyvéből származnak.)



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
urfi
2013-03-04 12:56:33
Az iskola is középület
A backamadarasi Kis Gergely református gimnázium régi szárnya úgy tudom idősebb mint a bíróság épülete!?

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."