Kultúra » Alter

Korond és környéke Orbán Balázs szemével

A kerámiájáról világhíressé vált község és a hozzá tartozó települések inspirálják a XXVII. dokumentációs fotótábor résztvevőit.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
sztokkszlem

Nézd meg, kik lépnek fel (videók)

Szombaton a műfaj nagyjai szórakoztatják az udvarhelyi...
konyvunnep

Kányádira emlékeznek a Budavárban

És ebből városunk sem marad ki. Kattints és nézd meg,...
Pulzus1801

Sátorosok a Spanyár-ház udvarán

Holnap a Haáz Rezső Múzeum Képtárát is beveszik, csak...

Csigadomb-egykori aragonitbanya Korond hataraban - Foto Balazs Odon
Csigadomb-egykori aragonitbanya Korond határában. Balázs Ödön fotója
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. április 17., 12:19
0 hozzászólás. 

Huszonhatodik kiadásához érkezett a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont által létrehívott és szervezett Orbán Balázs szemével elnevezésű dokumentációs fotótábor. Az április 19-26. között megszervezett tábornak Udvarhelyszék legnépesebb, legismertebb községközpontja, a fazekasmestereiről és termékeiről világszerte ismert Korond és a hozzá tartozó települések adnak otthont - tájékoztatta honlapunkat Balázs Ödön fotográfus, a fotótábor lelkes szervezője és résztvevője.

A tábor „lezárása lesz egy bő évtizednyi fényképanyag-gyűjtési munkának"- tudatta Balázs, hozzáfűzve, hogy „vidékünk képi dokumentálása természetesen folytatódni fog a közeljövőben is, mivel még mindig tartogatnak, rejtegetnek falvaink megörökítésre érdemes „vizuális kincseket".

A táborba meghívott hazai és magyarországi fotográfusok (Antal Levente Bartók Izabella, Vinczefi László -Sepsiszentgyörgy, Balázs Ödön, Fekete Réka- Székelyudvarhely, Erős Zoltán -Gyergyószárhegy, Kerekes István –Kazincbarcika, Kozma Erzsébet Zetelaka, Tiszavölgyi Zsolt Füzesabony, Magyarország, Tordai Ede - Marosvásárhely), nem csupán Korondot kpják lncsevégre, hanem a községhez tartozó települések (Atyha, Fenyőkút, Kalonda, Pálpataka) szépségeit, értékeit is megörökítik.

Munkájuk értékét emeli, hogy „a községnek olyan képi ábrázolásáról van szó, melyhez hasonló sosem készült eddig, hiszen az épület- és szociofotóktól a portrékig, táj- és tárgyfotókig számtalan műfaj, téma fellelhető azokon. A több száz felvétel felbecsülhetetlen eszmei értéket, örökséget jelent majd, hasznosítása sokféle lehet képeslapoktól fotóalbumig"- fogalmazta meg a dokumentációs fotótábor célját, lényegét Balázs Ödön.

A Hírhez kapcsolódik, hogy a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpontban (December 1. utca 9. sz., II. em.) április végéig látogatható a Galambfalva, Siménfalva, Románandrásfalva és Újszékely községekben szervezett dokumentációs fotótáborok válogatott anyagából kézült kiállítás.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."