Kultúra » Alter

Felavatják Sütő András mellszobrát

Az avatóünnepséget június 23-án, vasárnap délután tartják a Székelyudvarhelyi Művelődési Ház előtti téren.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
sztokkszlem

Nézd meg, kik lépnek fel (videók)

Szombaton a műfaj nagyjai szórakoztatják az udvarhelyi...
konyvunnep

Kányádira emlékeznek a Budavárban

És ebből városunk sem marad ki. Kattints és nézd meg,...
Pulzus1801

Sátorosok a Spanyár-ház udvarán

Holnap a Haáz Rezső Múzeum Képtárát is beveszik, csak...

Sütő András mellszobor
A Sütő-mellszobor látványterve.
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. június 20., 12:19
0 hozzászólás. 

Az erdélyi írófejedelem első hazai bronzból készült mellszobra Zawaczky Valter-Levente udvarhelyi szobrász műhelyében készült el köszönhetően annak a sikeres adománygyűjtésnek, amelyet a szoborállítást kezdeményező dr. Ferenczy Ferenc és a Sütő András Baráti Egyesület székelyudvarhelyi csapata, valamint az Erdély Magyar Irodalmáért Alapítvány (EMIA) közösen hirdetett meg múlt év végén.

A Sütő-mellszobrot június 23-án, vasárnap délután ünnepélyesen felavatják. Az esemény délután 4 órakor, könyvbemutatóval kezdődik, amelynek házigazdája Lőrincz György író, az EMIA elnöke lesz.

A Művelődési Ház koncerttermében bemutatják az esemény apropóján készült emlékkönyvet, amelyet Lőrincz György író és dr. Ferenczy Ferenc, a Sütő András Baráti Egyesület székelyudarhelyi tagja, a szoborállítás kezdeményezője állított össze és szerkesztett. A Sápadt fényben gyertya égNaplójegyzetek Sütő András utolsó éveiről című könyvét a szerző, Székely Ferenc ismerteti, majd levetítik Nagy Gábor rendező Nyáresti medvenézőben című filmjét.

Az ünnepélyes szoboravató 18 órakor kezdődik. Műsorvezető Balázs Árpád lesz, köszöntő beszédet mond Bunta Levente polgármester, Nagy Pál, a Sütő András Baráti Egyesület elnöke, Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, Pomogáts Béla irodalomtörténész, Nagy Attila, Zetelaka község polgármestere.

Az esemény jelentőségét Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke és dr. Ferenczy Ferenc, a szoborállítás kezdeményezője is méltatja. Az avatón jelen lesznek a történelmi egyházak képviselői és közreműködik Kovács László karnagy vezetésével a Székely Dalegylet Férfikórusa.

Az avatóünnepséget a magyar és a székely himnusz eléneklése, koszorúzás zárja.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."