Kultúra » Alter

Csontváry és a tolvajok fejedelme

A hét végén döntőket játszanak Wimbledonban, de üzenet is megy a palackban Csontvárytól Robin Hoodnak. Tévé, kapa, nagyharang.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
sztokkszlem

Nézd meg, kik lépnek fel (videók)

Szombaton a műfaj nagyjai szórakoztatják az udvarhelyi...
konyvunnep

Kányádira emlékeznek a Budavárban

És ebből városunk sem marad ki. Kattints és nézd meg,...
Pulzus1801

Sátorosok a Spanyár-ház udvarán

Holnap a Haáz Rezső Múzeum Képtárát is beveszik, csak...

RobinHood
RobinHood
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2013. július 05., 19:38
0 hozzászólás. 

Klasszikusok és különlegesek, viccesek és egész komoly filmek futnak a hét végén is a tévékben. Nem unatkozik az sem, ki nem filmet, hanem sportot szeretne nézni.

Bedőházi Attila-Csaba - Robin Hood, a tolvajok fejedelme

Robin Hood klasszikus feldolgozása elevenedik meg a tévé képernyőjén szombat este. A történet talán mindenkinek ismerős. Robin of Locksley (Kevin Costner) a Szentföldről tér vissza hazájába, Angliába, a keresztes hadjáratból, amikor szembesül, hogy a nottinghami seriff magához ragadta az uralmat, anarchia uralkodik az országban, sőt családját sem kímélték. Édesapját megölték, és birtokait elkobozták.

Robin bosszút esküszik. Ebben lesz segítségére bajtársa, Azeem, a mór harcos (Morgan Freeman), és a sherwoodi erdőben vernek tanyát, ahol hadsereget toboroznak. Kalandjai közepette főhősünk találkozik gyerekkori szerelmével is, így ismét fellángolnak a rég feledett érzések. Robin Hood, a tolvajok fejedelme című filmet szombaton 21 óra 15 perckor vetíti az m1.

Katona Zoltán - Csontváry

Nagy rendező egy nagy festőről – Huszárik Zoltán filmje Csontváry Kosztka Tivadarról, egy olyan alkotás, amit megszületése (1979) óta vitat mind a szakma, mind pedig a nézők. Huszárik elképzelésében eredetileg Latinovits Zoltán játszotta volna a zseniális festőt, de a színész 1976-ban elhunyt, így Csonváry megformálására egy ismeretlen bolgár színészt, Ichak Finci-t kérte fel.

csontvary

Nem életrajzi film, a történet csak nagyvonalakban követi a patikussegédből festőzsenivé lett Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) életútját, aki a huszadik század elején, még életében egy ismeretlen művész volt, az utókor csak később fedezte fel és értékelte művészetét. A festő zaklatott, nem szokványos sorsát és művészetét a maga eszközeivel mutatja be a rendező, aki egyébként maga is grafikus volt – a bemutatót sajnos csak egy évvel élte túl Huszárik is. Ennek a filmjének az üzenete az, hogy a művész élete zsákutcába fut, ha nem hozza létre a művet, amelyet neki, egyes-egyedül neki kell megalkotnia. A monumentális képeiről később elhíresült festőt nem becsülte meg kora, az értetlenséghez valószínűleg különc, excentrikus egyénisége és életvitele is hozzájárult.

Huszárik Csonváry-filmjét vasárnap este negyed tizenegykor vetíti a Duna Televízió.

Kakasy Botond – Ne nézz vissza!

Jeanne (Sophie Marceau) egy gondos feleség, aki megszokott hétköznapjait éli. Arra lesz figyelmes, hogy lassan kezd megváltozni a környezete, a dolgok az otthonában. Hiába próbál rájönni a miértjére, ezt a váltást rajta kívül senki nem veszi észre. Az állandó bizonytalanság és a kétkedésektől kezdi elveszteni ítélőképességét. A bizonytalanság és az őrület határán van, amikor meglátogatja édesanyját, ahol egy különös fénykép elindítja a lavinát.

Nenezzvissza

Jeanne hirtelen felindulásból Olaszországba utazik, de ahelyett, hogy kérdéseire megtalálná a választ ő maga is egy átalakuláson megy át. Az új környezetben Jeanne egy olasz nővé, Rosa Mariává (Monica Belucci) formálódik. A Ne nézz vissza! című film francia-olasz-luxemburgi-belga koprodukciót megnézhetjük vasárnap este 22 óra 45 perctől az RTL Klub sugárzásában.

Lázár Emese – Üzenet a palackban

Kevin Costner rajongói feltétlenül telepedjenek a televízió elé szombaton este. Az RTL2 21 órai kezdettel tűzte műsorra az Üzenet a palackban (Message in a Bottle) című filmet. Az 1999-ben készült romantikus szerelmi történetben, ahogy a címe is jelzi, főszerepet játszik az a palackba rejtett szenvedélyes üzenet, amely végül holtodiglan-holtomiglan összehozza a két főszereplőt.

uzenet a palackban pestiest

Az elvált riporter, Theresa (Robin Wright Penn) egy tengerparti séta során halássza ki a tengerből a palackot. A benne levő üzenet felkelti kíváncsiságát, nyomozni kezd az írás szerzője iránt és rátalál Garret Blake-re. A két magányos ember egymásba szeret, de Blake-t nem engedi a múltja. El kell döntse: a múltat vagy a jövőt választja?

Józsa Csongor – Tenisz a fűben

Az év harmadik tenisz Grand Slam-döntőit a hétvégén rendezik. A Wimbledon tele volt meglepetésekkel, a nőknél mind kiestek a favoritok, így a 23. helyen kiemelt, német Sabine Lisicki és a francia Marion Bartoli (15.) játssza a finálét szombaton 16 órától.

A férfiak utolsó meccsét vasárnap szintén 16 órától rendezik. Mindkét találkozót élőben közvetíti a Digi Sport.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."