Kultúra » Alter

Új belépőjegyekre vált a múzeum

Keddtől érvényesek, a gyűjteményben levő képzőművészeti alkotásokat és a város épített örökségét is népszerűsítik az új múzeumi belépők.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
sztokkszlem

Nézd meg, kik lépnek fel (videók)

Szombaton a műfaj nagyjai szórakoztatják az udvarhelyi...
konyvunnep

Kányádira emlékeznek a Budavárban

És ebből városunk sem marad ki. Kattints és nézd meg,...
Pulzus1801

Sátorosok a Spanyár-ház udvarán

Holnap a Haáz Rezső Múzeum Képtárát is beveszik, csak...

Haáz Rezső Múzeum, diákjegy
A múzeumalapító Haáz Rezső fantáziarajza került a diákjegyre.
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. július 09., 15:25
0 hozzászólás. 

Vadonatúj, igényesen kivitelezett, tetszetős belépőjegyet kap a kezébe mától az, aki a Haáz Rezső Múzeum aktuális kiállításait vagy a gondnokságába tartozó intézmények valamelyikét látogatja meg. Az új múzeumi belépők hátoldala ezúttal is reklámfelület, az előlapon pedig a múzeum gyűjteményében levő három értékes képzőművészeti alkotás látható.

A teljes értékű, 5 lejes felnőtt jegy hátára a székelyföldi üzletlánc Góbé márkaneve került, nem véletlenül, hiszen a helyi vállalkozás fő támogatója volt a tavalyi nagy sikerű Leonardo da Vinci zseniális találmányai című kiállításnak és a nemrégiben lezajlott Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatnak is.

A belépő elejére az ausztriai származású festő, az egykori Udvarhely Vármegyei főhivatalnok, Herman Molzer Székelyudvarhely főteréről készített festménye került. Az alkotás várostörténeti szempontból is jelentős, mert topográfiai fontossággal ábrázolja, hogyan nézett ki 1914-ben a város főterének észak-nyugati oldala, az egykori piactér, és látható rajta az egykori vármegyeháza, ami 1916-ban, az első román betöréskor égett le.

A Székelyföldi diákigazolványt, azaz a SIC Cardot népszerűsíti az olcsóbb, 2 lej 50 banis diákjegy, amelynek főoldalán a múzeumalapító Haáz Rezső egyik legfontosabb alkotása, a Székely Támadt várról készült fantáziarajza kapott helyet.

A rajz érdekessége, hogy nemcsak az egykori hadászati központot ábrázolja, de annak lakóit is: a néző így fogalmat alkothat arról, hogyan is nézhettek ki egykor a darabontok, a lovas harcosok, a városlakók, a korabeli házak, illetve a szállítóeszközök.

A szintén múzeumbarát Székelyföldi Legendárium emblémája és az erdélyi képzőművészet egyik legrangosabb képviselője, Gy. Szabó Béla Jézus-kápolnáról készült nagyszerű fametszete került a tiszteletjegyekre.

A jegyek 2014 végéig érvényesek, és tulajdonosaiknak belépést biztosítanak a múzeum főépületébe, a Képtárba, a szejkefürdői Borvízmúzeumba, a Jézus-kápolnába, a Haáz Rezső Múzeum gondnokságába tartozó Tompa László emlékszobába, a székelyszentléleki Tájházba és a farkaslaki Tamási Áron emlékházba.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."