Kultúra » Alter

Előadás Horthyról, Horthy nélkül

A magyar nemzet történetéről tartottak előadást Horthy Miklós udvarhelyi bevonulásának évfordulóján. A kormányzóról azonban nem volt szó.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
sztokkszlem

Nézd meg, kik lépnek fel (videók)

Szombaton a műfaj nagyjai szórakoztatják az udvarhelyi...
konyvunnep

Kányádira emlékeznek a Budavárban

És ebből városunk sem marad ki. Kattints és nézd meg,...
Pulzus1801

Sátorosok a Spanyár-ház udvarán

Holnap a Haáz Rezső Múzeum Képtárát is beveszik, csak...

Horthy Milkósról tartottak előadást Udvarhelyen. Csak épp róla nem volt szó.
Horthy Milkósról tartottak előadást Udvarhelyen. Csak épp róla nem volt szó. | Fotó: oldpostcards.hu
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. szeptember 18., 17:28
2 hozzászólás. 

Az EMNT Udvarhelyszéki Szervezete és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom Horthy bevonulása Székelyudvarhelyre címmel hirdetett előadást kedd délutánra a Gondűző Szálloda konferenciatermébe. Körülbelül ötvenen vettek részt Kovács Nemes László történész előadásán, amit Lőrincz Csilla szavalatai és a Terra Siculorum együttes akusztikus hangszereken előadott dalai színesítettek.

Bevezetőjében a történész elmondta, hogy ugyan szakirányú végzettsége van, de nem hivatásos történész, ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy előadásának nem az a célja, hogy bárkit is meggyőzzön a maga igazáról, hanem inkább az, hogy elgondolkoztasson.

Az érdeklődők közül háromtól kérdezte meg, hogy hogyan képzeli el az életét 2025-ben, majd levetített egy kisfilmet olyan statisztikákról, amik arról szólnak, hogy Európa lakossága meghatározott időn belül muzulmán vallású lesz.

A magyar népességfogyásról beszélt, majd rátért a történelemkutatás sajátosságaira: 1990 után sok-sok kutató kezdett kutatni, de az csak sokkal később dől el, hogy mi marad meg történelmi ténynek.

„A történelmet a politika hitelteleníti" – jelentette ki az előadó, hozzátéve, hogy nem lehet úgy visszatekinteni a múltba, hogy a mai fejünkkel gondolkodunk. „Nem meggyőzés akar lenni, amit állítok, csak annyit akarok elérni, hogy gondolatébresztő legyen" – tette hozzá a történész, akinek előadásában több neves magyar történész, pl. Raffay Ernő nézetei is helyet kaptak, ami szerint a Trianont a szabadkőművességnek köszönhetjük, s ugyanerről a tőről fakad a liberalizmus és a kommunizmus is.

nagy-trianon-kastely

Az előadás második felében ugyanis Kovács a trianoni traumáról beszélt, s egy olyan vonalra fűzte fel a magyar történelmi tragédia okát, ami 1514-től nyomon követhető. A magyar arisztokrácia hibája szerinte az, hogy a Dózsa György-féle parasztháborútól kezdve megvetette és nyomorba döntötte a magyar parasztságot – a magyar történelem tragédiája pedig ez vezetett a trianoni összeomláshoz.

Kovács László történész a majd két órás előadás alatt rengeteg információt közölt és szintéziseket is vázolt, arra a végkövetkeztetésre jutva, hogy a magyarság és az emberiség előbb-utóbb kárhozatra jut, ha nem kezd tudatosan, a nemzeti konszenzus jegyében gondolkodni.

„Ötven év múlva a gyerekeink beszéljenek majd derűsebb dolgokról" – zárta az előadását Kovács, majd szavalat és újabb dalok következtek az említettek előadásában.

A majdnem két órás előadáson a bevezetést kivéve (pontosan hetvenhárom éve, 1940 szeptember 17-én vonult be Horthy Miklós kormányzó Székelyudvarhelyre) egyetlen mondat sem hangzott el sem Horthyról, sem pedig Székelyudvarhelyre való bevonulásáról.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
geo
2013-09-18 21:55:43
Nagy dumás
Hagsúlyozom itt is, Székelypálfalván, vagy Énlakán meghúzódott szerencsétlenről van szó. Magyarországról került ide valami piszkos ügyei miatt. Egy időben nagy reklám meg marketing füzet összeállításával kamuzott. Nagy dumás, sok ilyen megfordul Udvarhelyen, aki jön egyet dumál azt kész, kap valamit, a vizet nem zavarja, lehet a zavarosba tovább kotorászni. Semmi konkrétumról nem beszélt.
avatar
szilimola
2013-09-19 14:16:29
re: Nagy dumás
avatar
geo
Hagsúlyozom itt is, Székelypálfalván, vagy Énlakán meghúzódott szerencsétlenről van szó. Magyarországról került ide valami piszkos ügyei miatt. Egy időben nagy reklám meg marketing füzet összeállításával kamuzott. Nagy dumás, sok ilyen megfordul Udvarhelyen, aki jön egyet dumál azt kész, kap valamit, a vizet nem zavarja, lehet a zavarosba tovább kotorászni. Semmi konkrétumról nem beszélt.


Miért kell személyeskedni???
Én nem vettem részt az előadáson, de azt hallottam, érdekes volt.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."