Kultúra » Alter

Háromszáz éves okleveleket kaptak

Százharminc darab, felbecsülhetetlen értékű, elveszettnek hitt oklevelet adományozott egy szentegyházi személy a Haáz Rezső Múzeumnak.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
sztokkszlem

Nézd meg, kik lépnek fel (videók)

Szombaton a műfaj nagyjai szórakoztatják az udvarhelyi...
konyvunnep

Kányádira emlékeznek a Budavárban

És ebből városunk sem marad ki. Kattints és nézd meg,...
Pulzus1801

Sátorosok a Spanyár-ház udvarán

Holnap a Haáz Rezső Múzeum Képtárát is beveszik, csak...

múzeum, oklevel
Apafi kézjegye, pecsétje az iraton.
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. november 28., 17:34
0 hozzászólás. 

A kiváló állapotban fennmaradt oklevélgyűjteménnyel a nevét elhallgatni kívánó szentegyházi adományozó tulajdonképpen újraalapította a Haáz Rezső Múzeum oklevéltárát. A múzeum régi, közel háromezres, eredeti példányokból álló oklevélgyűjteménye ugyanis még a 1970-es években az Állami Levéltárba került, ezeknek ma már csak a digitalizált változata van az intézmény tulajdonában – mondta el Nyárádi Zsolt régész.

A most köztulajdonba felajánlott oklevélgyűjteményt egy szentegyházi család őrizte meg sértetlen állapotban és adományozta a múzeumnak. „Még tavasszal keresett meg a szentegyházi fiatalember és mutatta meg az okleveleket. Akkor lefotóztuk, digitalizáltuk. A hét elején újra eljött, és felajánlotta a köztulajdonnak az oklevélgyűjteményt " – részletezte az előzményeket Nyárádi, aki szerint a kordokumentumok első tulajdonosa valószínű egy családtag lehetett, aki feltehetően a falu bírája volt.

A következtetést valószínűsíti, hogy a 17. század közepétől a 19. század közepéig datált latin, de zömmel magyar nyelvű oklevelek közt egykori pereskedésekről tanúskodó iratok is vannak.

oklevélgyűjteményA legrégibb oklevél 1656-ból származik, de van az iratok között Apafi Mihály által szignált és lepecsételt dokumentum, értékes egyházi feljegyzéseket, végrendeleteket tartalmazó, illetve eredeti dokumentumról  készült másolat is.

A nevét felfedni nem kívánó adományozónak köszönhetően a múzeum oklevélgyűjteménye olyan értékes, eredeti iratanyaggal gyarapodott, amely akár családfa-kutatáshoz is forrásként szolgálhat, de helytörténeti szempontból is értékes – summázta Nyárádi.

A régész ugyanakkor arra kéri azokat a személyeket, akiknek birtokában hasonlóan becses, régi oklevelek, iratok vannak, hogy a dokumentumokat nem feltétlenül adományozás, de digitalizálás és leltárba vétel céljából vigyék be a Haáz Rezső Múzeumba.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."