Kultúra » Alter

Az egykori város: önként mentek a tűzbe

Szervezett, önkéntes tűzoltóság 130 éve működik Székelyudvarhelyen. Több székhelye is volt az idők folyamán, a mai a hetvenes években épült.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
sztokkszlem

Nézd meg, kik lépnek fel (videók)

Szombaton a műfaj nagyjai szórakoztatják az udvarhelyi...
konyvunnep

Kányádira emlékeznek a Budavárban

És ebből városunk sem marad ki. Kattints és nézd meg,...
Pulzus1801

Sátorosok a Spanyár-ház udvarán

Holnap a Haáz Rezső Múzeum Képtárát is beveszik, csak...

130 éves a tűzoltóság
130 éve van tűzoltóság
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2014. február 07., 10:43
0 hozzászólás. 

Súlyos tűzesetek napjainkban is történnek, a helytörténeti adatokból az derül ki, hogy ez nem újdonság, az elmúlt évszázadokban több tűzvész is pusztított Székelyudvarhelyen.

A tűzoltást a 19. század második feléig a mészárosok és a vargák céhe végezte.

1883-ban kezdeményezték az önkéntes tűzoltó-egyesület létrehozását, egy évvel később, 1884. március 2-án pedig megtartották az alakuló ülést. A tűzoltóegylet parancsnoka Török Albert alispán lett, Koncz Ármin gyógyszerészt a helyettesévé választották – később a gyógyszerész lett a parancsnok, egészen 1898-ig.

F130 éve van tűzoltóság

Még az alakulás évében, 1884-ben felszereléseket vásároltak, az első tűzoltóság a régi városháza alsó szintjén volt. Már abban az időben tartottak ügyességi bemutatókat. Fizetés nélkül, önként dolgoztak kezdetleges módszerekkel: legtöbbször szekéren, hordókban szállították a vizet az oltáshoz. A parancsnok 1902. és 1914. között dr. Domokos András alispán volt, utána tíz évig dr. Borosnyai Pál, őt dr. Nagy Lajos követte.

Katonák az épületben

1927-ben épült meg a tűzoltóság állandó székhelye, ez körülbelül a mai Bethlen Gábor utcában, a mostani rendőrség helyén volt, a régi kórházzal szemben. Akkoriban a városnak ez a része még fapiacként szolgált. Az adatok szerint 180 ezer akkori lejbe került, több épülete volt, többek között egy húsz méter magas mászótorony is. 1927. szeptember 25-én, vasárnap délután avatták fel.

Az önkéntes tűzoltóságot a harmincas években az országosan megszervezett katonai tűzoltóság váltotta fel, de ugyanabban az épületben működött tovább.

130 éve van tűzoltóság

Az ötvenes évek elején a Nagy-Küküllő partjára költözött a tűzoltóság, ez az épület ma is áll az Orbán Balázs utcában, a híd mellett. A Sztojka-ház volt a tűzoltókatonák laktanyája.

tuzoltosag1951Akkoriban épült fel az egykori tűzoltóság helyére a rendőrség épülete, később, a hatvanas években egy tömbház is került oda (a város első tömbház-sora a Bethlen Gábor utcai volt).

tuzoltokocsiA mai, Sas utcai tűzoltósági épület a hetvenes évek végén, 1978-ban épült fel – értelemszerűen az ipari övezetben, közel a nagyvállalatokhoz, közvetlenül a Tehnoutilaj gépgyár mögött. Az évtizedek során mind a tűzoltási technika, mind pedig a felszerelések sokat változtak, a régi idők emlékét őrzi a mai épület előtt álló régi tűzoltókocsi. A közepén levő fémcímke felirata szerint a Tarnóczy Tűzoltószer és Gépgyár Részvény társaság Budapesten gyártotta. A tűzoltókocsi ma "véletlenül" piros, sárga és kék színekre van festve.

(Írásunkhoz felhasználtuk Vofkori György: Székelyudvarhely - Várostörténet képekben című kötetét)



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."