Kultúra » Alter

Újra divat antikváriumba járni

A beadós, az import és az egylejes turi. Épp úgy túrhatunk könyvet, mint ruhát. Néha igazán márkás kötetekre is bukkanhatunk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
sztokkszlem

Nézd meg, kik lépnek fel (videók)

Szombaton a műfaj nagyjai szórakoztatják az udvarhelyi...
konyvunnep

Kányádira emlékeznek a Budavárban

És ebből városunk sem marad ki. Kattints és nézd meg,...
Pulzus1801

Sátorosok a Spanyár-ház udvarán

Holnap a Haáz Rezső Múzeum Képtárát is beveszik, csak...

antikvarium-3
Fotók: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2014. február 26., 12:38
0 hozzászólás. 

Az udvarhelyi antikváriumokat, azt a két és fél darabot, nem lehet egy lapon emlegetni a nagyobb erdélyi vagy magyarországi városok antikváriumával, de figyelmen kívül sem lehet hagyni. Olykor- olyan ritkaságszámba menő kötetekre lehet bukkanni, amelyeket manapság már új kiadásban nem lehet megtalálni.

antikvarium-11

Az antikváriumi könyvekkel talán kicsit úgy vagyunk, mint a turkálós ruhával: lehet, hogy van egy-két foltjuk, vagy szamárfülük a használattól, de attól még olvashatók és eredetiek. Nincs meg a friss nyomdaszaguk, de a szövegük teljesen ép.

Az antikváriumok vezetői pedig azt mondják, hogy van igény az olvasásra minden korosztályban, csak éppen nem olyan drágán, mint ahogy az új könyveket a könyvesboltok árulják.

Főleg klasszikusok kerestetnek a „beadósban"

A Corvina Könyvesbolt a város működő könyvkereskedései közül a legrégebbi, hiszen még 1992-ben nyitották meg. 2003-ban költözött jelenlegi helyére, a Vár utcába – egy időben a Kossuth Lajos utcában, az ifjúsági ház bejáratánál is volt egy Könyvkuckójuk, ott is lehetett antikvár-könyveket kapni. Ott, illetve a jelenlegi helyen indult el az antikvárium, pillanatnyilag ezer és ezerötszáz közé tehető a köteteik száma.

antikvarium-9

Az üzlet munkatársaitól megtudtuk, hogy a Corvina ún. „beadós" antikvárium, tehát a könyveket behozzák. A kínáló szabja meg az árát, erre az üzlet ráteszi a maga 20%-át és az ÁFÁ-t, így jön ki az ára. Pl. ha valaki bevisz egy kötetet és 5 lejt kér érte, akkor kb. 7 lej 70 baniért került a polcra.

Nyilván vannak olyan helyzetek is, amikor a munkatársak is elmondják a kínálónak, hogy körülbelül mennyiért lehet eladni egy-egy kötetet, ez sok mindentől (állapot, kiadás, téma, stb.) függ. Fontos, hogy a könyv árát csak eladás után kaphatja meg a beadó.

Olyan olvasók, vásárlók naponta jönnek a Corvinába, akik egyből az Antikvárium-polc felé igazodnak – a tapasztalatok szerint a klasszikusok a legkeresettebbek, de az antikváriumi könyvkínálat skálája széles: akárcsak az új könyveknél, itt is megvannak a magyar és világirodalom, a gyerek- és szórakoztató könyvek, a művészeti, néprajzi, történelmi könyvcsoportok.

Könyvmoly: üti a széle a hosszát

Múlt év szeptemberében nyílt meg a Kisköved utcában a Könyvmoly Antikvárium, ez az üzlet csak antikvár könyveket forgalmaz.

– Magamból indultam ki, ugyanis nagyon szeretek olvasni, az új könyvek pedig drágák. Arra gondoltam, hogy legyen ilyen is a városban, legfőképpen azért, hogy az olvasni szeretők számára legyenek elérhető áron a könyvek – közölte a Könyvmoly üzletvezetője, Mátyás Katalin, aki magyarországi lerakatokból szerzi be a könyveket.

A szépirodalmi és a pszichológiával, illetve ezotériával foglalkozó kiadványok, ezen belül a pozitív gondolkodással kapcsolatos művek, Müller Péter, Popper Péter, Csernus Imre írásai a kelendőbbek. A klasszikusokból egyformán minden fogy. Meglepődtem, a kisgyerekektől az idősekig minden korosztály bejár – mondta az üzletvezető.

antikvarium-4

Szeretett volna a városközpontban helyiséget bérelni, de az ottani magas árak miatt volt kénytelen a Bethlen-lakótelepen antikváriumot nyitni. Üti a széle a hosszát, a néhány hónapos tapasztalatok alapján Katalin szerint akkora kereslet van a könyvek iránt, hogy meg lehet élni belőle. Ehhez viszont kell az is, hogy az üzletvezető minden egyes kötetet kézbe vegyen, és csak azt hozza el az üzletbe, ami jó állapotban van, illetve kereslet is lehet rá.

Turkálj könyvet is, ne csak ruhát!

A városi könyvtárban október óta működik könyvturkáló – egyfajta antikvárium ez is, változó kínálattal és kereslettel. Van nyitvatartási programja (hétfőn és pénteken 10 és 12, kedden és csütörtökön 16 és 18 óra között) egy erre a célra átalakított helyiségben a kölcsönzőben nem használt régi vagy (meglepő módon) egészen új köteteket meg lehet vásárolni.

antikvarium-14

Sok fölös példány is van a könyvtárban, általában ezeket „áthelyezik" a könyvturiba, ahol annyit fizet érte mindenki, amennyit akar (a minimális összeg egy könyvért 1 lej), az összegről számlát kap.

A könyvtár munkatársaitól megtudtuk, hogy hetek telnek el úgy, hogy senki nem megy be a turkálóba, aztán olyan napok jönnek, amikor valamiért sokan vannak – tény, hogy itt is lehet ritkaságokra akadni, mind klasszikus szépirodalom, mind pedig szakkönyvek vannak a polcokon. Kis türelemjáték és figyelem, mint egy ruhaturkálóban – néha az élmény is ugyanaz lehet.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."