Kultúra » Alter

Az egykori város: elolvashatod a dédi képeslapjait

Több mint kétszáz régi üdvözlőlapot találtunk Székelyudvarhelyről a neten. A hátukra írt szövegekkel együtt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
sztokkszlem

Nézd meg, kik lépnek fel (videók)

Szombaton a műfaj nagyjai szórakoztatják az udvarhelyi...
konyvunnep

Kányádira emlékeznek a Budavárban

És ebből városunk sem marad ki. Kattints és nézd meg,...
Pulzus1801

Sátorosok a Spanyár-ház udvarán

Holnap a Haáz Rezső Múzeum Képtárát is beveszik, csak...

Ez nem szédelgés - írja Iduska 1905-ben Babának
Ez nem szédelgés - írja Iduska 1905-ben Babának
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2014. július 25., 12:12
0 hozzászólás. 

Az Arcanum Postcards oldalát órákig böngészgethetik azok, akik kíváncsiak arra, hogy hogyan is nézett ki az 1945 előtti Székelyudvarhely. Ehhez persze az oldal keresőjébe kell beütni városunk nevét, de nyilván nemcsak Udvarhelyről szól a dolog.

latkepeAz oldalon közel 300 ezer képeslap látható, ezeknek a hátlapját is ki lehet nagyítani és (amennyiben tartalmaz ilyet) el lehet olvasni a küldő által kézzel írt szövegeket is. A weboldal működtetői szerint a képek a Zempléni Múzeum, az Országos Széchenyi Könyvtár, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és a Damjanich János Múzeum tulajdonában vannak.

varmegyehaza-hataA minket illető képeslapok nagy része Székelyudvarhelyről került a mai Magyarország területére, legalábbis ez derül ki a címzésekből. No meg van néhány vicces dolog is ezekben az írásokban, például az országzászlós emlékműt ábrázoló képeslap hátára az van írva, hogy „Bözsi ballépésének színhelye." Miskolcra ment a képeslap 1943-ban, nagyságos Füredi Annuska úrhölgynek.

kaszarnyaNemcsak a megszokott épületek (vármegyeháza, gimnázium, református kollégium, bíróság, stb.) vannak a képeslapokon, hanem olyan ritkaságok is, mint például a MÁVAUT váróterem vagy a Portéka háziipari bolt, hogy csak kettőt említsünk. De érdekes képek vannak a gyalogsági laktanyáról (a mai készruhagyár régi épületei) és a Nagy-Küküllőről, a Budvárról is.

gyalogsagi-laktanyaUgyanakkor több látképet is találunk a városról olyan szögben, amit még nem láthattunk eddig, ezeket is érdemes böngészni. A képek kinagyíthatók, mozgathatók, a legapróbb részleteket is meg lehet nézni rajtuk. Meg is fordíthatjuk őket – ez azért hasznos, mert sok képeslapon nem vízszintesen van az írás, és előfordul, hogy magára a képre is ráírtak.

Az oldalon regisztrálni is lehet, a beszkennelt régi képeslapjaidat pedig fel is töltheted az Arcanumra. A képsorozat időutazás lehet az egykori Székelyudvarhelyre – délután egy kis zenét teszel ebben az esős időben, és indulhat a régi Udvarhely bejárása.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."