Kultúra » Alter

Karnyújtásnyira Budapesttől

Bolyai Csaba könyvet írt a stoppolásról, jó nagy parafrázissal a címben. Sok kis történet, kaland és gyakorlati útmutató.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
sztokkszlem

Nézd meg, kik lépnek fel (videók)

Szombaton a műfaj nagyjai szórakoztatják az udvarhelyi...
konyvunnep

Kányádira emlékeznek a Budavárban

És ebből városunk sem marad ki. Kattints és nézd meg,...
Pulzus1801

Sátorosok a Spanyár-ház udvarán

Holnap a Haáz Rezső Múzeum Képtárát is beveszik, csak...

bolyaics3
Évekig stoppal utazott mindenhová a fiatal történész
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2014. október 01., 15:38
0 hozzászólás. 

Galaktikus útikalauz stopposoknak – a Balkánhoz címmel magánkiadásban jelentette meg stoppolás közben átélt élményeit Bolyai Csaba, akit történészként, illetve a Jézus kápolna idegenvezetőjeként ismerhettünk meg.

Csaba fél a kutyáktól – ezt a majdnem kétszázötven oldalas kis könyvecskéjében többször is hangsúlyozza, de szerencsére komolyabb bajba nem került emiatt. Évekig stoppal járt Udvarhely és Pest között, illetve Kolozsvár is gyakran az úti célok között volt, mert oda járt egyetemre.

bolyaics2

A miértre az a válasz, hogy egyrészt vékonypénzű diák volt, másrészt meg szerette is ezt az életformát. Habár a könyv előszavában nem ajánlja, hogy bárki is stoppoljon, illetve stoppost vegyen fel, a kis kötet végén már megengedőbb a hangnem.

A kötetet elolvasva az embernek akaratlanul is eszébe jutnak saját élményei, pláne, ha a szerző ismerős helyszíneken fordul meg.

Megelevenedik az E60-as út mindennapi élete, szinte látjuk a házakat, a benzinkutakat, a kamionokat, ahogy olvassuk. Halljuk a kocsikból kiszivárgó manelét, érzzük a sofőr cigarettafüstjét, a júniusi, vizsgaidőszak-környéki dögmeleget valahol Kolozsvár és Marosvásárhely között.

Magad előtt látod a lefitymáló tekinteteket , amit vagy azért kapsz, mert még annyira sem vitted, hogy kocsit vegyél magadnak, vagy mert elvárod, hogy ingyen vigyenek el.

bolyaics4

Rengeteg jó fej, illetve rengeteg seggfej jelenik meg a kis kötet történeteiben, amik szórakoztatók, jól vannak megírva, bár egy idő után kissé egy lére mennek.

Ha akarsz néhány jó órát szerezni magadnak, akkor szerezd be Csaba könyvét – sőt, talán kedvet kapsz, ahhoz is, hogy következő utadra stoppal menj. Szórakoztató kis könyv, bár néha elhúztam a számat rajta.

Ami jó benne:

- teljes értékű gyakorlati útmutatók a stoppoláshoz, részletesen leírja hova, és hogyan álljunk ki stoppolni

- a kis történetek, amiket Csaba megélt, vagy amikről az autóvezetőkkel beszélgetett

- a stílusa élvezetes, mert sokszor jelentéktelen, az olvasó számára nem túl érdekfeszítő történetet is jól el tud adni

Ami rossz benne:

- a címe: parafrazál egy igen ismert irodalmi művet, ugyanakkor Balkánnak nevezi a Budapest-Székelyudvarhely útvonalat; a címből azt gondolnák, hogy minimum Macedóniáig vagy Szerbiáig eljutott a szerző

- bár lektora és korrektora is volt a könyvnek, gyakran akadnak fogalmazási és helyesírási hibák, ami visszavesz az élményből

- ellentmond az előszó és a fülszöveg


Találkozz Bolyaival


Bolyai Csaba kötetét csütörtökön, október 2-án a Tamási Áron Gimnázium bentlakásának Nyirő József-dísztermében mutatják be a Vulticulus Egyesület szervezésében.

A szerzővel Szabó Attila, a Más Rádió főszerkesztője beszélget.

A kötet magánkiadásban, a székelyudvarhelyi Top Invest Kiadónál jelent meg.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."