Kultúra » Alter

Könyvet írtak az udvarhelyi könyvtárról

A kötetet hétfőn mutatják be a múzeum képtárában, a szerzővel a könyvtár őre fog beszélgetni.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
sztokkszlem

Nézd meg, kik lépnek fel (videók)

Szombaton a műfaj nagyjai szórakoztatják az udvarhelyi...
konyvunnep

Kányádira emlékeznek a Budavárban

És ebből városunk sem marad ki. Kattints és nézd meg,...
Pulzus1801

Sátorosok a Spanyár-ház udvarán

Holnap a Haáz Rezső Múzeum Képtárát is beveszik, csak...

tudomanyoskonyvtar
Újabb tanulmány született a könyvtárról
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. július 09., 10:31
0 hozzászólás. 

Dani Erzsébet kötete a Székelyföldi intézményi sors - két meghatározó kulturális közgyűjtemény történetének tükrében címet viseli.

A szerző jelenlétében bemutatásra kerülő kiadvány két nagy múltú emblematikus intézmény története révén mutatja meg a székelyföldi kisebbségi kultúra sorsát. A két intézmény közül az egyik a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum, a másik a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum Tudományos Könyvtára. A Tudományos Könyvtár esetében a szerző többek között Jakó Zsigmond kutatásaira támaszkodva a Református Kollégium és a könyvtár egybefonódó történetét vizsgálja.

Külön hangsúlyt kap a műben a gyűjtemény elhelyezésének a története, az ehhez kapcsolódó kálvária ismertetése. A feldolgozás módszerét tekintve a szerző következetesen az anyag által kínált tanulságokból vonta le következtetéseit. Műve részletesen adatoló jellegű, ezért további kutatások alapjául is szolgálhat. Tudományos szempontból igényt tarthat a könyvtártörténeti, erdélyi intézménytörténeti, általános könyvtártudományi, gyűjteménytörténeti, és a kisebbségtörténeti kutatók figyelmére. De haszonnal forgathatja mindenki, akit érdekel a két intézmény sorsa és Erdély magyar kultúrtörténet.

A könyvbemutatót július 13-án, hétfőn délután 6 órától tartják a Haáz Rezső Múzeum Képtárában, a kötetet bemutatja és a szerzővel beszélget Róth András Lajos történész és könyvtárőr. A kötet a bemutató alkalmával megvásárolható.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."