Kultúra » Alter

A mentális városképen is javítani kell!

Neked mi van a fejedben, ha Székelyudvarhely nevezetességeiről kérdeznek? Széles Ferenc grafikus szerint a tömbházak is fontos részei a városképnek.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
sztokkszlem

Nézd meg, kik lépnek fel (videók)

Szombaton a műfaj nagyjai szórakoztatják az udvarhelyi...
konyvunnep

Kányádira emlékeznek a Budavárban

És ebből városunk sem marad ki. Kattints és nézd meg,...
Pulzus1801

Sátorosok a Spanyár-ház udvarán

Holnap a Haáz Rezső Múzeum Képtárát is beveszik, csak...

képernyőfotó
képernyőfotó
szerkesztoÍRTA: BALOGH RÉKA ADRIENNE
2016. november 24., 13:18
0 hozzászólás. 

Ezer munkaóra, hét nevezetes épület, különleges térbeli technika jellemzi azt a Székelyudvarhely, imádlak című könyvet, amelyet november 24-én, délután hat órától a Művelődési Ház koncerttermében mutat be Széles Ferenc grafikus, szerző az érdeklődőknek. Ezt a megoldást találta a legalkalmasabbnak arra, hogy még közelebb hozza városához azokat az olvasókat, akik udvarhelyinek érzik magukat.

A hét nevezetes épület felugró makettjei emlékeztetni akarnak arra, hogy mennyire fontos az épített örökségünk, mennyire szép Székelyudvarhely. Minden épülethez társított a szerző egy rövid szöveget is, amelyben elmondása szerint nem feltétlenül a történelmi tényeket, inkább az adott épülethez fűződő saját véleményét fogalmazta meg.

Mivel a grafikus szerint a tömbháznegyedek is ugyanúgy a városhoz tartoznak, fontos számára a jelenlegi állapot konzerválása is. Épp ezért a „blokk-makettet" kihagyhatatlannak érezte a könyvből. Egyszóval nem a múltba révedés a cél, hanem a fizikai mellett a mentális városkép javítása, ami Széles Ferencnek tulajdonképpen az udvarhelyi életérzés és látványvilág javítását jelenti.

A Rizalit Grafikai Műhely gondozásában megjelenő kézműves könyv szem előtt tartja a látássérült udvarhelyieket is, hiszen a makettek által tapinthatóvá válik a nevezetes épületek formavilága, sőt a Braille-írásos szövegek is segítenek teljessé tenni az olvasó élményeit.

A kézműves könyv limitált példányszámban jelenik meg, összesen kétszáz darab jegyezhető elő a csütörtöki bemutató alkalmával.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."