Kultúra » Irodalom

Szeretők és szerelmek közt Nyáry Krisztiánnal

Komoly merítést kapott az irodalmi bulvárból a székelyudvarhelyi közönség vasárnap este, Nyáry Krisztián utazásra hívott felolvasóestjén.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Hargita08

Betekintés a Hargita lelkébe és a nép színházába

Kettős könyvbemutató a Városi Könyvtárban. Egy...
konyvturi

Lepd meg magad egy ingyen könyvvel

Ideiglenes könyvturkáló nyílt a MÜTF Oktatási...
Gerloczyest3

Egész Erdélyt bealtatózták

Milyen nyomokat hagy egy család múltja a...

nyary2
Fotó: Erdély Bálint Előd
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. március 04., 18:08
0 hozzászólás. 

Kiindulópontunk 1920 volt, a történeteket körülbelül egy éve a Facebookra bejegyezgető Nyáry Krisztián két udvarhelyi színművész, Vidovenyecz Edina és Szűcs-Olcsváry Gellért közreműködésével tolmácsolta. Közben korabeli fotók és mozgóképek pörögtek, így lehettünk szem-, de főleg fültanúi Krúdy Gyula és kiskorú barátnője, Zsuzsi, Molnár Ferenc és a színésznő Fedák Sári, Karinthy Frigyes és Böhm Aranka, Babits Mihály és Csinszka szerelmének – vagy kalandos kapcsolatának, ha úgy tetszik.

A múlt század első felének Budapestjén fonódtak egybe ezek a történetek, amelyek némelyike tragikus véget ért. Karinthy halála után néhány évvel Böhm Arankát deportálták és agyonlőtték, Benedek Elek agyvérzése és halála után a pesti felesége öngyilkos lett, együtt nyugszanak a kisbaconi temetőben.

A múltbéli szereplők közül az egyetlen élő személy a munkaszolgálaton agyonlőtt Radnóti Miklós özvegye, az idén 101 éves Gyarmati Fanni, akinek pesti lakásának ajtaján még mindig a régi Dr. Radnóti Miklós feliratú névtábla áll.

Ilyen és ehhez hasonló történetek keltek életre a városháza dísztermében, Nyáry Krisztián Így szerettek ők című, tavaly év végén megjelent könyvének udvarhelyi bemutatóján.

„Nem tartom magam sem írónak, sem pedig irodalomtörténésznek" – jelentette ki Nyáry, aki tavaly ilyenkor még nem gondolt arra, hogy egyszer (siker)könyv lesz a Facebook-on közzétett történetekből és fotókból, de arra sem, hogy ma már a következő kötet megjelenését tervezi.

nyary1

Nyáry etűdöknek nevezi a történeteket, amelyekkel kapcsolatban mindig hangsúlyozza, nem a saját felfedezései, ő is csak olvasta, és összeollózta őket különböző monográfiákból és naplókból, illetve további információkat, fényképeket kapott egy-egy szereplő rokonától.

Azt is megjegyezte, hogy az egyik első visszajelzést az udvarhelyi könyvtártól és annak olvasóközönségétől kapta. Szabó Károly könyvtárigazgató, a rendezvény moderátora szerint egy-egy történet megjelenése után érezhetően megnőtt az érdeklődés az éppen aktuális szerző művei iránt. Nyáry szerint az elsőrendű cél a szórakoztatás, és ha ebből az is következik, hogy megnő az érdeklődés az említett szerzők művei iránt, az csak jó.

A könyv és a szerző népszerűségét jelezte, hogy a találkozó végén szépen fogytak a szerző által dedikált kötetek.

A Nyáry Krisztiánnal készült interjúnkat kedden olvashatják.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."