Kultúra » Irodalom

Csípős túrót vegyenek!

Udvarhelyszéki gyermekjátékok gyűjteményét mutatják be március 21-én, csütörtökön 18 órától a székelyudvarhelyi Művelődési Ház koncerttermében.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Hargita08

Betekintés a Hargita lelkébe és a nép színházába

Kettős könyvbemutató a Városi Könyvtárban. Egy...
konyvturi

Lepd meg magad egy ingyen könyvvel

Ideiglenes könyvturkáló nyílt a MÜTF Oktatási...
Gerloczyest3

Egész Erdélyt bealtatózták

Milyen nyomokat hagy egy család múltja a...

Csipos turot1
Népi gyermekmondókák, játékok gűjteménye:hogy ne menjen feledésbe.
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. március 18., 15:04
0 hozzászólás. 

P. Buzogány Árpád művelődésszervező szerkesztette a Csípős túrót vegyenek! Udvarhelyszéki gyermekjátékok című gyűjteményt, amelyet a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és az Udvarhelyszék Kulturális Egyesület jelentetett meg.

Minden gyermeknek joga van megismerni és kipróbálni a korábban jól ismert játékokat, amelyek sok kellemes élményt és barátot szereznek. Ezt vallja P. Buzogány Árpád szerkesztő, aki azzal a céllal állította össze a könyvet, hogy udvarhelyszéki településekről gyűjtött kiszámolókat, játékszerleírásokat, mondókákat és játékokat a környékbeli vagy akár messzibb vidékek érdeklődői kezükbe vehessenek.

Bár úgy tűnik, hogy a pár évtizeddel korábban közkedvelt gyermekjátékokat részben nem ismerik és nem játsszák már, sőt a közös játékokra is kevesebb a lehetőség, ez a kiadvány gyermekek, pedagógusok, szülők érdeklődésére egyaránt számot tart.

A könyv anyagát Balázsi Rózsa a Felső-Nyikó mentéről, Kecsetből, Gálfalvi Gábor Alsóboldogfalváról, néhai István Lajos Korondról, Kelemen Magdolna Parajdról, Mihálykó Ferencné Györfi Ilona Máréfalváról, P. Buzogány Árpád Gagyból és Kőrispatakról gyűjtötte össze. A kiadvány tartalmazza a gyűjtők rövid életrajzát is.

A borító és az illusztrációk Péter Katalin munkáját dicsérik. A könyv bemutatóján gyermekjátékokat játszanak a székelyszentléleki P. Benedek Fidél Általános Iskola előkészítő és első osztályos tanulói, Herczeg Éva tanítónővel.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."