Kultúra » Irodalom

Könyvtárban keresd a Nobelt

Megkérdeztük az udvarhelyi könyvesboltok és a könyvtár munkatársait, hol kaphatók Alice Munro munkái.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Hargita08

Betekintés a Hargita lelkébe és a nép színházába

Kettős könyvbemutató a Városi Könyvtárban. Egy...
konyvturi

Lepd meg magad egy ingyen könyvvel

Ideiglenes könyvturkáló nyílt a MÜTF Oktatási...
Gerloczyest3

Egész Erdélyt bealtatózták

Milyen nyomokat hagy egy család múltja a...

Alice Munro
fotó:vancouversun.com
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2013. október 11., 14:11
0 hozzászólás. 

Van könyvesbolt, ahol már megjelentek, és el is fogytak a kanadai díjnyertes szerző könyvei, máshol még a tavaly Nobel-díjazott művei is a polcon porosodnak. Rendelnek, ha igényeljük. Alice Munro Nobel-díját csütörtökön hirdették ki. Egyúttal azt is, hogy Nádas Péter újból nem nyert.

A kanadai jólfésült kisvárosiak életét, apró-cseprő ügyeit érzékletesen megrajzoló novellaírót jó emberismerőnek tartják. Olyan témákat dolgoz fel, amelyek az emberek mindennapjait jellemzik, látszatrend és békesség alatt rejtőzködő problémákra fókuszál.

Nem történik semmi, akárcsak Csehov műveiben, aztán megjelenik egy apró részlet, mely hirtelen mindent megvilágít. Azt állítják róla, hogy lebontja a klasszikus szerelem nagy érzéseit.  Szóval olyan témákat érint, amelyek akár ránk, kisvárosiakra is érvényesek lehetnek, ezért is érdeklődtünk, hol szerezhetjük be őket.

Fuss a könyvtárba

A könyvtárból kölcsönözhető jelenleg az egyetlen, Udvarhelyen elérhető példány Alice Munro eddig megjelent kötetei közül, a Csend, lélek, szenvedély című. Gálovits Rózsa, a városi könyvtár munkatársa tájékoztatott, hogy a rukkola.hu könyvcserélő portálon már elhappolta az intézmény részére a következőt, a Szeret, nem szeret-et, a nyilvántartásba vétel után ez is kölcsönözhető lesz.

A boltokban még, vagy már nyoma sincs az Alice Munro-könyvekben. Úgy tűnik, a könyvesboltok működtetői nem számítottak a hölgy győzelmére. Barabás Enikő, a Bagolyvár könyves üzlet tulajdonosa elmondta, hogy a szerző több kötete is megvolt náluk, köztük a Csend, lélek, szenvedély, a Szeret, nem szeret, valamint a Lányok, asszonyok élete, de már minden példányuk elfogyott. Biztosított arról, ha lesz igény rá, megrendelik a műveket.

Porlepte Nobel

Ugyancsak igény alapján rendelnek az Árnika könyvesboltban, mondta el Miklós Levente, a vállalkozás tulajdonosa. „Még a tavalyi irodalmi Nobel-díjas író könyvei is a polcon porosodnak” – tette hozzá jelezve, hogy nálunk a díjjal járó hírverés sem garancia arra, hogy egy szerző felkapott legyen.

A Corvina Könyvesháznak nemhogy a székelyudvarhelyi, de a csíkszeredai üzletében sincs Alice Munro könyv. Rendelnek, ha az olvasók kérik.

Mátyás Katalin, a nemrég indult Könyvmoly antikvárium tulajdonosa közölte, hogy magyarországi antikváriumokból szokott beszerezni szinte vadonatúj könyveket, utánanéz, és ha talál az udvarhelyi rajongóknak is hozat a kisvárost novellásító szerző könyveiből.

Ha nem bírjuk megvárni, hogy a könyvesboltok felkészüljenek a Munro-áradatra, online is rendelhetünk, de a bookline.ro oldalán már csak előjegyeztethetünk, a polc.hu-n még kaphatunk a Park Kiadó gondozásában megjelent művekből.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."