Kultúra » Kiállítás

Leonardóé a múlt, Gutenbergé a jövő

Kasszasikert nem, de szimbolikus tőkét bőven hoztak a zseniális találmányok a múzeumnak. 2013-ban a Gutenberg-galaxisba utazhatunk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Fotók: Lőrincz Csaba / Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

Mit kotyog a magyar nemzet a világba?

Az 1956-os forradalom emlékünnepség-sorozata már...
fotokiallitasBalint

Lencsevégen maga az ember

Fotótárlat nyílik a kultúrházban, egy évtizednyi...
kezmuves

Kézműves konferencia és kiállítás

Már csak egy napod maradt, hogy benézz a Bocskai Házba.

A kiállítást több mint 12 ezren látták.
A kiállítást több mint 12 ezren látták.
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2012. november 12., 18:40
0 hozzászólás. 

Március végétől november derekáig, bő hét hónapon át bámulhattuk, hallgathattuk és tapinthattuk a Haáz Rezső Múzeum történetének eddigi legnagyobb szabású önálló projektjét.

A Kossuth utcai kulturális intézmény kapuján belépő, rekord számú, 12 157 látogató a bizonyíték rá, hogy Leonardo da Vinci zseniális találmányai kicsitől nagyig, laikustól szakemberig mindenkit lenyűgöztek.

Tátva maradt a szánk és elborzadtunk – a reneszánsz kori időutazást a legmodernebb hang- és fénytechnikával biztosító tárlat anyaga gyönyörködtetett és sokkolt – pontosan úgy, ahogy azt megálmodói és létrehívói akarták.

Leonardo elvitte a pénzt, de meghozta az árát

A tárlatot, amely múlt hétvégén, november 10-én, pénteken zárta be kapuit, a múzeum eddigi legnagyobb sikereként értékelte Miklós Zoltán múzeumigazgató, aki nem rejtette véka alá, hogy a siker erkölcsi elégtételt jelent és nem anyagiakban mérhető.

Fotó: Csedő Attila/archív

A zseniális találmányok bemutatása a múzeum éves produkciós költségének több mint 20 százalékát, azaz összesen 131 918 lejt vitt el, de a támogatók is jelentős pénzösszeggel járultak hozzá ahhoz, hogy „fantáziavilágban szárnyalhasson a közönség".

A befektetett összeg nem térült meg, de a kiállítás szimbolikus tőkét termett a jövőre nézve a tekintetben, hogy beváltotta a szervezők nem titkolt célját: öregbíteni, minél szélesebb körben népszerűsíteni a Haáz Rezső Múzeumot és a következő projekteket.

Kódex által a galaxisba

A Leonardo- tárlat egyik érdeme, hogy az Antal Lajos, partiumi ezermester által a zseni rajzai alapján rekonstruált repülőszerkezetek, harci gépek felvonultatásán túl ritkaságnak számító műtárgyak bemutatásával megidézte a 16. századi erdélyi kultúrát is.

Így vehette első ízben szemügyre a publikum a féltve őrzött Udvarhelyi Kódexet. A felbecsülhetetlen értékű könyvritkaság azért is említésre méltó, mert a múzeum következő, 2013-as évi nagy projektjét tekintve egyfajta jelképes kapocs szerepét tölt be.

Irány a Gutenberg-galaxis

A következő év a könyv éve lesz – harangozta be a jövő év kiéllításainak fő tematikáját az igazgató.

Az e köré szervezett programok gerince A táguló Gutenberg-galaxis című, jövő év márciusában nyíló kiállítás lesz, amelynek célja, bemutatni az írásbeliségen alapuló kultúra főbb állomásait, a könyvnyomtatás kezdeteitől egészen az e-könyvekig vezetve a látogatókat.

A szervezőcsapat összeállt, a látványtervek elkészültek, az anyaggyűjtés gőzerővel zajlik - tudatta Miklós Zoltán, aki vetített képeken mutatta be, hogy mit, hol fogunk majd megnézni.

A Teleki Tékával és a Róth András Lajos történész vezette székelyudvarhelyi Tudományos Könyvtárral közösen létrehozandó, interaktív kiállítás látványtervét ugyanaz a Baróti Hunor készíti, mint a zseniális találmányokat felvonultatóét, a dizájn megtervezésével pedig a neves székelyudvarhelyi grafikust, Könczey Elemért bízták meg.

Fotó: Csedő Attila/ archív

A tárlat és az azt kiegészítő múzeumpedagógiai foglalkozások sora bizonyára nem okoz majd csalódást sem a kicsiknek, sem a nagyoknak, hiszen nem csupán értékes, eddig még be nem mutatott könyvritkaságokkal lepik meg a látogatókat, de a könyvnyomtatás különböző fázisaihoz, történetéhez kapcsolódó művelődéstörténeti és művészettörténeti szempontból fontos vonatkozások ismertetésével is.

Mindezt Róth András Lajos, a Tudományos Könyvtár őre árulta el kedvre hangolóként. A történész azt is tudtunkra adta, hogy a Tudományos Könyvtár olyan kincseit is közszemlére teszik, amelyek eddig rejtve voltak az egyszerű halandók előtt.

Könyvek által előbbre

A jövő év leg-kiállításhoz több, kisebb léptékű is kapcsolódik majd, ezek fókuszában szintén a könyvek állnak. Így például a Városnapokon művészkönyveket, június elsején gyermekkönyv-illusztrációkat, októberben pedig portrékat, metszeteket nézegethetünk – így válik még teljesebbé 2013-ban a múzeum által garantált kalandozásunk a Gutenberg-galaxisban.

Festői lesz a vége

Az udvarhelyi múzeumban addig sem áll meg az élet. Az itthoni siker után Marosvásárhelyre utazik a Leonardo da Vinci zseniális találmányai-projekt és november 15-én is érdemes lesz besétálni a kapun, mert délután 5 órától az év utolsó kiállításának megnyitójára, a Hincz Gyula képzőművész munkáit bemutató tárlatra várják az érdeklődőket.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."